Cinema Mut

Foto: 

Cedida

Cinema mut amb música a les golfes

El dissabte 27 de gener s'estrena aquest projecte de la mà d'Accent Ensemble
Surtdecasa Ebre
,
25/01/2018
Arts
El cinema mut s'alia amb la música en directe i proposa un espai de reflexió sobre la societat actual. De fet, en aquesta primera sessió serà el cinema de Chaplin el fil conductor de la sessió. El seu cinema és una bona eina per parlar d'alienació, de crisi econòmica, de la lluita dels treballadors i de les incerteses del dia a dia. Temes que són tractats des de la senzillesa que proporciona el cinema mut. Aquesta iniciativa és idea de l'agrupació musical Accent Ensemble, amb David Matheu -viola-, Inés Reguero -piano- i J. Ricardo Forner -clarinet i clarinet baix-, que ha elegit la música de Kurt Weil i Juanjo Villarroya per acompanyar les imatges. L'artista Mireia Andreu obrirà un debat sobre les diferents reflexions que puguin evocar-nos el reencontre amb aquestes imatges sense diàlegs.

Ha estat un projecte improvisat que ha nascut de l'associació d'artistes de diferents disciplines. "El cinema de Chaplin és capaç de mostrar algunes de les problemàtiques humanes més elementals amb un to amable però molt crític", explica el músic David Matheu d'Accent Ensemble, que assegura que ja feia temps que la idea de posar música al cinema havia captivat aquest grup de músics.

"Chaplin és un dels personatges que millor mostra l'essència de la humanitat", diu Mireia Andreu, qui ha dissenyat el fil conductor cinematogràfic. "La senzillesa que presenta el personatge ens serveix per reivindicar els drets socials, per veure clarament els maltractaments que han de suportar algunes persones, la relació amb els animals, etc". El primer muntatge sobre escenes de les pel·lícules de Chaplin ha estat fet per l'artista Anna Fonollosa. "En aquest cas, és una selecció d'imatges de Chaplin vinculades amb l'alimentació", explica Matheu, d'Accent Ensemble.

"Des de la ironia i des de la creació d'un personatge irònic, tan disposat a ajudar a tothom, fem un repàs a diferents temàtiques socials i econòmiques que després podran ser comentades amb el públic", diu Mireia Andreu. L'humor exagerat o com Chaplin és capaç de convertir un fet tràgic en un despertador de la societat alienada, un recurs que converteix aquest personatge en un dels crítics més ferotges que ha hagut mai l'Amèrica de la Gran Depressió, dels anys 20 i 30. "Tot i que és un cinema de principis del segle XX ens demostra que, encara que hem evolucionat molt en l'àmbit tecnològic, en drets socials estem igual", diu Mireia Andreu. Quan acabi el concert s'obrirà un debat per a que la gent pugui comentar les seves impressions sobre les escenes musicades. Entre la música que sentiran els assistents, hi haurà també música klezmer i diferents bandes sonores.

"M'agradaria que aquest projecte tingués continuïtat", diu Matheu, que explica que l'aforament a les golfes és limitat i que s'espera que hi hagi capacitat per unes 30 o 40 persones.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar