Foto: 

Cedida

Bicicletes sense fronteres: solidaritat empordanesa sobre rodes

Entrevistem a l'empordanès Romà Boulé, ideòleg del projecte que va mesclar la seva passió per les bicicletes i la seva inquietud per ajudar a la gent
Laura Masó
,
02/05/2017
Activa't
Un projecte solidari, una eina d'inserció laboral i una oportunitat educativa basada en un sol element: la bicicleta. La associació Bicicletes sense fronteres neix de la idea de l'empordanès Romà Boulé, de la seva passió per les bicicletes i de la inquietud per ajudar a la gent. A dia d'avui, ja són més de 1.900 bicicletes recollides posades a punt per una cooperativa que ofereix una oportunitat a persones en risc d'exclusió social i distribuïdes no només en territori nacional, sinó també a escoles de Senegal per tal de facilitar l'accés a l'escola o a la feina. En definitiva, doncs, la proposta converteix la bici en un mitjà de desenvolupament.
Un trasto vell pot esdevenir una oportunitat per millorar el futur de qui ho necessiti

- Què és Bicicletes Sense Fronteres?
Bicicletes Sense Fronteres es defineix com una entitat sense ànim de lucre nascuda l'any 2012 i que es dedica a millorar la qualitat de vida de les persones a partir de les bicicletes. Què significa per vosaltres una bicicleta? La idea és que ens hem de moure per alguna cosa que tingui sentit a la vida i, en el nostre cas, la bicicleta és el mitjà que li dóna sentit.

- Quin és el procés que segueix una bicicleta, des que us arriba fins que és entregada?
Ens arriba a través de les recollides que fa Transports Ramoneda per tot l'estat Espanyol i cap a tots els nostres punts de recollida i un cop arriba al taller cooperativa Biciclot, li fan una posada a punt perquè pugui ser entregada.

  • imatge de control 1per1

- Quines persones o col·lectius hi estan implicats?
Fundació Plataforma Educativa, juntament amb un munt d'empreses que ens fan donatius econòmics, són les entitats que fan possible aquest projecte.

- I com es fa la selecció d'entitats, col·lectius i persones que reben les bicicletes, tant a Catalunya com a nivell internacional?
S'envien per tot l'estat espanyol. Nosaltres no anem a buscar les entitats, sinó que son elles que ens cerquen. Un cop ens arriba la sol·licitud la estudiem i, si està dins el que mou la nostra ànima, els hi fem l'entrega.

- I quin és el terreny d'actuació de Bicicletes sense Fronteres?
A part d'actuar en territori nacional, Senegal és un dels països on s'han fet arribar bicicletes i on es treballa conjuntament amb la comunitat rural del poble de Palmarín i la Fundació Lluís Llach, dins del projecte ‘Bicicletes per l'educació'.

- Alguna pròxima escapada a la vista?
El proper viatge d'aquí cap allà, mitjançant contenidor, es preveu que sigui el proper mes de maig. La idea és entregar-ne ara 150 en el mateix Institut on està centrat el nostre projecte, encara que fins arribar a que tots els 800 alumnes tinguin bici, queda projecte per dies!

- Com es fa el procés de selecció de les persones que rebran les biciletes? 
Hi ha nens de 12 a 20 anys que han de caminar més de 7 kilòmetres cada dia per unes pistes plenes de pols amb xancles de plàstic i sense menjar. Per això, es prioritza aquells que viuen a més distància de l'institut i després es tenen en compte també les notes.

- Però, qui controla el manteniment i l'ús que se'n fa?
A final de curs és quan es retornen totes les bicis a l'Institut per custodiar-les i preparar-les pel curs vinent. Els nens tenen molt clar que el seu únic ús és pel desplaçament a l'escola. 

- I nosaltres què hi podem fer des d'aquí?
Una manera de col·laborar amb BSF és a partir de l'apadrinament de bicicletes. Un dels reptes per l'any 2016 era el d'aconseguir augmentar-ne el nombre, i ja se'n porten més de 1.900 des de que va començar el projecte, com mostra en comptador de la web.

- En què consisteix exactament?
Es poden apadrinar bicis fent donació d'unes quantitats fitxes a escollir mensualment o en una sola entrega. També es pot fer a través de la plataforma Migranodearena amb projectes concrets que promovem.

- I si volem donar una bici que ja no fem servir?
A la nostra web trobaran un enllaç amb tots els punts de recollida (al voltant de 140) de l'estat espanyol on podran apropar-se a deixar-hi la bicicleta. O també hi ha la possibilitat de recollir-la a domicili si no se'n té cap a prop, amb previ pagament del transport.

- Una gran oportunitat de reconvertir un trasto vell en una oportunitat.
Exacte si teniu una bicicleta que no utilitzeu, deixeu de veure-la com un trasto vell i comenceu a mirar-vos-la com una oportunitat cap a un futur millor. No només per la persona que la deixarà com nova altra vegada, sinó també pel nen que podrà arribar més fàcilment a l'escola. Perquè, des de l'Empordà, es generen petites idees que creen grans canvis i travessen fronteres!

Més informació: 

A

També et pot interessar