Foto: 

Cedida

La Figa: "Volem una Festa Major única i amb identitat pròpia"

La Figa organitza una Quina Solidària el proper 3 de gener
Arnau Margenet
,
28/12/2019
Activa't
Feia temps que la capital alt-empordanesa demandava un espai d'organització i participació juvenil, un actor que servís de confluència pel jovent de la ciutat, de motor cultural i alhora reivindiqués certs valors que responen a un crit global i universal com ho són l'ecologisme o el feminisme. Aquest espai és el que ha aconseguit obrir La Figa, una entitat juvenil formada per una desena de figuerenques i figuerencs que des del 2014 treballen per dinamitzar la vida cultural de la ciutat des de la diversitat, la inclusió i el pensament alternatiu. El projecte més imminent és la Quina Solidària del proper 3 de gener, que enguany anirà destinada a la recol·lecta de roba per al projecte local Ningú Dormint al Carrer.

- És la quarta edició de la Quina Figa, i aquest any els beneficis aniran destinats a Ningú Dormint al Carrer, un projecte d'atenció a les persones sense llar. Quan i per què decidiu que és hora d'ajudar a aquest col·lectiu?

Cada any, uns mesos abans de la Quina, ens reunim per decidir a quina entitat/col·lectiu anirà destinat el material recaptat a la Quina Figa. Es tracta d'una quina solidària i, enlloc de pagar amb diners en metàl·lic, la gent adquireix el seu cartró a canvi de portar material d'algun tipus. A les altres tres edicions s'ha recaptat material escolar, joguines i material divers per a la cura d'animals.

  • imatge de control 1per1

Aquest any, es van plantejar diverses opcions, però es va acabar decidint que es faria un recull de peces de roba i materials d'abric (mantes, guants, mitges, jaquetes, barrets, esterilles, etc.) que anirien destinats a Ningú Dormint al Carrer. Des del col·lectiu Ningú Dormint al Carrer se'ns va informar que era molt difícil aconseguir recaptar material d'aquest tipus, així que vam considerar que promocionar-ho des de la Quina Figa facilitaria la feina i, a més a més, donaria conèixer el projecte. A més, la quina té lloc en ple hivern, així que és una recaptació molt útil.

 

- Què hem de fer per participar a la Quina Figa del proper 3 de gener?

Per obtenir el cartró de participació a la Quina Figa només s'ha de portar qualsevol tipus de peça de roba o material que pugui ser útil per a les persones sense llar: sacs de dormir, esterilles, guants i bufandes, jaquetes, mitges, mitjons, roba d'abric en general, tovalloles, motxilles, etc.

El mateix divendres 3 de gener, qualsevol persona pot aconseguir el seu cartró a canvi de qualsevol d'aquests materials.

 

- La necessitat de crear un espai de debat, participació i dinamització juvenil sempre ha estat un dels grans temes pendents a Figueres. Sembla que amb La Figa, s'està obrint un camí. Com neix l'entitat i quin és el seu objectiu?

La Figa neix l'any 2014 amb l'objectiu de convertir-se en un casal popular que dinamitzi la cultura popular figuerenca i reivindiqui aspectes com l'ecologia, el feminisme o la participació ciutadana. Durant cinc anys l'activitat de La Figa és mínima, i es centra principalment en la organització de les Festes Alternatives i Populars de Figueres i la celebració de la revetlla de Sant Joan. Després d'aquesta etapa, els integrants de la Figa decideixen consolidar l'associació i marcar-se uns objectius més definits, definint dues línies d'acció principals: la promoció i reivindicació de les festes populars de Figueres i la recuperació d'espais en desús.

 

- Quantes persones en formeu part? Què ha de fer algú que vulgui implicar-se en els projectes de La Figa?

La Figa està formada per una desena de persones implicades, les quals es troben setmanalment o quinzenalment (depenent de l'activitat cultural programada) per marcar objectius i fer les diverses tasques de cadascun dels projectes. Per altra banda, hi ha una desena més de persones que col·laboren puntualment en les diverses activitats.

En els últims mesos, molts joves de la ciutat s'han interessat per la proposta i poc a poc es van sumant a l'associació. Les persones que estan interessades en sumar-se a algun dels projectes, es poden posar en contacte amb qualsevol membre de la Figa, escriure un missatge per l'Instagram @lafigafigueres o enviar un correu electrònic a lafigafigueres@gmail.com.

 

- En quins projectes, a part de la Quina Figa, esteu treballant?

Amb la consolidació de l'entitat, La Figa ha definit tot un seguit de projectes en els que hi té una dedicació i implicació absoluta. Ara per ara, participem en la promoció de les festes popular com El Birraval, La Tastanyada, El Dia de la Música, Sant Jordi (amb una parada a la Rambla, amb llibres reivindicatius i que promoguin la reflexió i la consciència social col·lectiva) o el nou model de Festa Major de Figueres, que portarà la celebració al centre de la ciutat.

 

- Precisament, un dels grans projectes que teniu entre mans aquest 2020, en cooperació amb altres entitats de la ciutat, és aquesta: organitzar la Festa Major de Figueres. Què ens podeu avançar?

Es pot avançar que, més enllà de La Figa, hi ha una gran quantitat d'entitats i de gent jove que està participant en la creació del nou model de Festa Major de Figueres. El que ja està clar (i s'ha fet públic) és que desapareixen les barraques de Plaça Europa, i la festa tindrà lloc al centre de la ciutat. Això no vol dir que el format de les barraques es porti al centre, si no que es replanteja completament el model de esta, partint des de zero, i es vol crear una celebració figuerenca que englobi a tots els col·lectius i a totes les persones, és a dir, que sigui inclusiva, intercultural i intergeneracional. Les dates es mantindran (últim cap de setmana d'abril i primer cap de setmana de maig), però cada cap de setmana serà una modalitat de festa diferent. La idea és potenciar tot el centre de Figueres, amb activitats a diverses places, carrers i racons de la ciutat, i oferir una programació que estigui creada pel gruix d'entitats i associacions que hi ha la ciutat: juvenils, esportives, multiculturals, frikis, associacions de veïns, etc. L'objectiu és fer una festa única i amb identitat pròpia, recuperar tradicions i crear un model on tothom hi tingui cabuda, i es representi la varietat social que forma la capital altempordanesa. Ara per ara, només hi estan implicades les entitats joves que formaven l'Embarraca't, però s'està creant un procés participatiu per obrir-ho a tots els altres col·lectius i entitats de la ciutat.

 

Qualsevol persona jove que vulgui formar part d'aquest procés de creació del nou model (encara que no formi part de cap entitat) pot demanar més informació enviant un correu electrònic a festamajorfigueres@gmail.com o enviant un missatge a qualsevol de les xarxes socials de l'Embarraca't @embarracat .

Més informació: 

Facebook LaFiga
A

També et pot interessar