Laura Garcia

Foto: 

Cedida
Laura Garcia, professora de Biodansa

Laura Garcia: “Ens toca mirar una mica més de prop com volem que sigui el món on vivim”

'La vida en dansa' és una proposta d'expressió i integració emocional i afectiva a partir de la Biodansa
Surtdecasa Empordà
,
13/06/2014
Activa't
Aristòtil deia que l’home és, per naturalesa, un animal social, i que com a tal es relaciona amb els demés. Però llavors el filòsof no estava en posició de preveure la transformació que patirien les societats futures, dirigides a fomentar l’individualisme i l’estil de vida voraç, a tots els nivells. Ja no ens relacionem com ho fèiem abans, això és evident. El progrés, de la mà d’un sistema social, econòmic i laboral fonamentat en la competitivitat i la ‘llei del més fort’ ha afavorit el triomf del ‘jo’ per sobre del 'tots', transformant la nostra manera de veure'ns i de relacionar-nos amb els demés, disminuïnt la nostra vida grupal i fent-nos, en definitiva, més esclaus del nostre propi melic. Com a resposta a aquesta malaltia social va sorgir als anys 60 una pràctica vital que conjugava l’exercici expressiu i relacional amb el ball: la biodansa. La Laura Garcia és una empordanesa que es descriu com “facilitadora de biodansa, antropòloga i periodista”. Ella és la responsable del projecte ‘La vida en dansa’, un espai empordanès on practicar aquesta experiència “integradora i vivencial”. Parlem amb ella, per saber-ne una mica més...
'La Biodansa és un sistema terapèutic vivencial'

 

• Com de complementàries poden arribar a ser la dansa i la vida?
El nom de Biodansa es refereix a la dansa de la vida. És una forma de parlar d'un impuls inherent cap a la vida, de que la vida promou més vida. I això és un dels eixos centrals de la proposta de Biodansa a partir del moviment, de la música, de la trobada amb els altres.

  • imatge de control 1per1

 

• És una teràpia col·lectiva contra l’individualisme que fomenta la nostra societat?
Podríem parlar d'un sistema terapèutic vivencial, amb tot un cos teòric i una metodologia reconeguda i avui ja estesa per tot el món. La Biodansa es practica en un entorn grupal perquè la proposta és facilitar un procés de canvi tant a nivell fisiològic, emocional com existencial, i en aquest procés sempre hi ha d'altres persones, un entorn. Sempre hi ha un altre, uns altres. És per això que en les sessions es promou un clima progressiu de confiança que pugui anar afavorint formes de relacionar-nos més sanes, més afectives, creatives...

 

• Quan vas descobrir els beneficis que la dansa podia tenir sobre les persones?
Ho vaig anar descobrint des de la pròpia experiència. Vivint-ho! Sobretot practicant Biodansa en un grup regular durant anys, encara ho faig, després formant-me en la metodologia del sistema Biodansa durant tres anys i des de fa un temps veient els processos de les persones en els tallers i les sessions que facilito. I segueixo aprenent, formant-me i descobrint! El moviment ens facilita la consciència corporal i alhora emocional i ens fa mirar-nos de forma més completa. I per la Biodansa el moviment és un dels vehicles, juntament amb la música i les situacions de trobada amb els altres, per induir al que coneixem com a vivència. Parlem de vivències integradores que ens permeten experimentar altres formes d'expressió i de relació més afectives i espontànies. I això és molt potent!

 


• Visitant el teu web veiem que la Biodansa es pot aplicar en diferents àmbits. Quines són les variables?
La Biodansa és una eina molt interessant per a diferents àmbits. En l'educació, amb nens, amb joves i mestres, per exemple. També en àmbits com la salut ja que és una eina que pot facilitar la millora de la qualitat de vida de persones en situacions complicades, amb diagnòstic de malalties degeneratives com l'Alzheimer, també amb càncer i d'altres. I són molt interessants les possibilitats per a les organitzacions ja que pot ajudar a generar altres possibilitats de relació, de comunicació entre equips de treball, en el desenvolupament de projectes, en espais de decisió.

 

• També oferiu interacció amb cavalls. Com es conjuga?
És una proposta que hem engegat juntament amb la Neus Sousa, que treballa amb aprenentatge amb cavalls en un projecte preciós que es diu Dhara. La Neus va començar a fer Biodansa amb mi i poc a poc vam anar veient la possibilitat d'integrar també els cavalls en una proposta de Biodansa a la natura. I així ho hem fet i és molt especial. Els cavalls tenen una sensibilitat extraordinària. I la possibiltat de relacionar-nos, de comunicar-nos amb ells des del silenci, el moviment, el contacte, la mirada... és molt emocionant i un gran aprenentatge.

 

• Aquest projecte té una clara voluntat de recuperar l’estil de vida assossegat, els hàbits saludables i el contacte amb la naturalesa, oi? Que ara s’hagi de fomentar aquesta manera de viure és bastant simptomàtic del moment que vivim...

Sobretot procuro oferir un espai que d'alguna manera ens pugui ajudar a anar trobant una manera d'estar al món, de relacionar-nos amb nosaltres mateixos i amb els altres, que ens faci bé i que ens generi benestar. No sé si seria assossegat, però si harmoniós i respectuós.

 

• Ara sorgeixen tot de projectes similars, ja sigui en l’àmbit de l’alimentació com els Mercats Ecològics de Món Empordà o Pasturabosc, o del lleure com Lluerna o l’espai Nau Oliva. Sembla que hi ha una tendència cap a una societat més localista i sostenible.

Sí, sí, és molt interessant! Potser ens toca mirar una mica més de prop com volem que sigui el món on vivim i anar sembrant llavors per trobar-nos millor amb nosaltres mateixos i amb tot el que ens envolta. I això té a veure amb com ens relacionem, amb com mengem, com cuidem la natura...

 

• Per acabar, ens confesses quin és el teu racó preferit a l’Empordà?
Ui, molts! Si em vull acostar al mar sobretot un dia de sol d'hivern m'agrada la Gola del Ter. Però és difícil quedar-me només amb un lloc!

 

Si voleu conèixer una mica més el projecte 'la vida en dansa' ho podeu fer al seu web!

 

El Top5 de la Laura!

A

També et pot interessar