Surtdecasa Empordà
,
04/10/2017
Activa't

Periodisme i solidaritat premiats al Liberpress

El cineasta Paolo Bianchini, la cantant Maria Farantouri i la ONG Pallassos sense Fronteres són alguns dels premiats d'enguany

Foto: 

Pallassos Sense Fronteres
Pallassos Sense Fronteres a Grècia
Amb el naixement de Liberpress, l'any 1999, a Girona va començar a néixer el que anys després seria un premi rellevant en el món de la comunicació i la humanitat. A través d'aquests premis s'han aconseguit que mitjans de comunicació i periodistes siguin premiats per la seva implicació amb els moviments solidaris i el que podríem anomenar la “cultura de la solidaritat”. Amb tot això, i després de gairebé 20 anys, l'entrega dels premis ha esdevingut un espai de debat entre mitjans i, alhora, un espai per destacar la trajectòria de personatges d'àmbit mundial, premiant la seva tasca independent, democràtica i solidària. Atents perquè ja se saben els premiats d'aquesta edició!


Premi Liberpress 2017
Jaume Capdevila i Herrero, Kap
, el dibuixant d'humor i caricaturista va rebre el Premi LiberPress 2017 per una obra amplíssima, sense fronteres, provocadora, contundent, sàvia, profunda i plena d'un humor intel·ligent, refinat i satíric. També perquè és una persona senzilla, bona, republicana, imprescindible i divertida, un geni teòric i pràctic de l'humor gràfic i de la caricatura que sempre ha lluitat per les llibertats de la gent i dels pobles, i especialment per la llibertat d'expressió.


Premi Liberpress Catalunya 2017

El grup feminista Femen va rebre el Prem LiberPress Catalunya 2017 per la seva lluita i protesta pacífica, valenta, original, audaç, provocadora, eficaç, i seriosa i divertida alhora, mitjançant la qual denúncia els excessos de les religions, del masclisme, dels polítics antidemocràtics o democràtics estúpids, del conservadorisme, dels bons costums i de la hipocresia, i defensa principalment les dones oprimides, però també tota la humanitat, amb una ferma advocació dels drets humans.


Premi Liberpress Catalunya 2017

El yazidisme és una religió preislàmica de l'Orient Mitjà que ha resultat ser islamitzada, reduïda a una minoria i perseguida. Aquest any doncs, el poble yazidita  ha sigut premiat amb el Premi LiberPress Catalunya 2017 per la persecució i els patiments soferts durant tot el seu esdevenir com a minoria religiosa, especialment en els darrers anys, en els quals s'ha produït un veritable extermini (que hem de qualificar de genocidi), i en homenatge a tots els seus homes, dones i infants torturats, esclavitzats i morts, i als que s'han convertit en nous refugiats després de la terrible diàspora d'aquesta comunitat, que tan bé representen Nadia Murad i Farida Abbas, valentes lluitadores pel seu poble, per la seva memòria, per la pau i perquè la justícia universal caigui sobre els seus assassins.


Premi Liberpress Cinema 2017
Paolo Bianchini,
cineasta italià va rebre el Premi LiberPress Cinema 2017 per la seva extraordinària carrera cinematogràfica, dedicada en gran part al cinema social i de compromís, per la seva defensa i visió del món de la infància i l'adolescència a través del cine. Alhora també per haver mostrat amb gran bellesa i tendresa la marginació, els desvalguts, els vulnerables i els éssers que són víctimes de qualsevol mena de poder, pel seu mestratge, per la seva coherència i independència, i per l'esteticisme, la bellesa i la duresa.


Premi Liberpress Cançó 2017
Maria Farantouri,
cantant i activista política i cultural, va rebre el Premi LiberPress Cançó 2017 per la seva veu tendra, militant i compromesa amb la cançó social i de protesta grega, que ha denunciat la dictadura del seu país, els totalitarismes polítics, el reaccionarisme i la repressió, ha barrejat la contundència de la denúncia amb la bellesa de la poesia i ha participat activament en la lluita per la consecució de la democràcia, les llibertats i el respecte als drets humans.


Premi Liberpress Camins 2017
Roser Rosés Senabre,
supervivent de la Segona Guerra Mundial, va rebre el Premi LiberPress Camins 2017 per una vida llarga en la qual ha fet camins múltiples i dificilíssims des de molt petita, ha portat amb gran responsabilitat i maduresa la seva infància i adolescència, ha passat la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i els pitjors anys del franquisme sense descoratjar-se, fins a retrobar, amb tots nosaltres, la llibertat, i, ja de més gran, d'una manera prudent, sàvia i tolerant, ha obert els camins de la memòria a altres infants i adolescents, tal vegada més afortunats.


Premi Liberpress Associació 2017

L'organització Pallassos sense Fronteres va rebre el Premi LiberPress Associació 2017 per una idea i una trajectòria emotiva, emocionant, solidària, plena de sensibilitat i molt valenta, en la qual, lluitant arreu del món pels desprotegits, ha sabut canviar llàgrimes per somriures, transformar penes en joia, fer oblidar durant una estona les injustícies als qui les pateixen, demostrar la seva immensa humanitat a tota la humanitat, cercar la concòrdia i la pau, i evidenciar que el riure i la fantasia són eines eficaces per portar instants de felicitat i esperança als infants i al futur. En definitiva, una feina plena de coratge i simpatia, altruista i impagable.


Premi Liberpress Literatura 2017

Bernardo Atxaga, escriptor basc reconegut, va rebre el Premi LiberPress Literatura 2017 pel conjunt de la seva obra literària feta amb originalitat, riquesa, sensibilitat i enginy, en la qual ha tractat amb tendresa i duresa alhora temes com la Guerra Civil, ETA, la transició democràtica i la vida dels homes i dones d'un País Basc rural, treballador i diferent, i ha insistit en la memòria social col·lectiva, amb tolerància, humanitat, bondat i valentia, i també per la seva defensa de la llengua i la cultura basca. És un escriptor únic que ha conquerit l'atenció de lectors de totes les llengües i cultures des d'una literatura diversa i compromesa amb els valors de la llibertat i la dignitat humana.


Premi LiberdPress 2017

L'organització ambientalista Greenpeace va rebre el Premi LiberdPress 2017 per la seva tasca immensa, independent, valenta, perillosa i valuosíssima en defensa del medi ambient, per la seva lluita contra el canvi climàtic i a favor de la preservació de les espècies, per la seva denúncia i el seu esforç per aconseguir un món més racional, saludable i habitable per a tota la humanitat i les espècies animals i vegetals amb què convivim, i per la seva defensa de la nostra vida, la nostra qualitat natural de vida i el nostre futur davant dels interessos polítics i econòmics dels poderosos. Probablement és una de les organitzacions més essencials i necessàries per a la humanitat, sense la qual estaríem en una situació crítica.

 

A més, aquest any s'ha premiat a la figura de Salvador Puig Antich amb el premi Memorial Liberpress 2017. Puig Antich fou un jove militant anarquista i antifeixista que va formar part del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), que donava suport a la lluita obrera i la revolució armada per intentar fer caure la dictadura franquista. A la tardor de l'any 1973 fou detingut per la mort d'un policia en un tiroteig durant la seva detenció. Després de ser torturat i sotmès a un judici irregular i sense garanties, va ser condemnat a mort per un consell de guerra militar. Malgrat la pressió internacional perquè li commutessin la pena, el van executar per garrot vil al matí del 2 de març de 1974 a la sala de paqueteria de la presó Model de Barcelona, enmig de la indignació popular.

També et pot interessar