Arnau Margenet
,
30/08/2019
Activa't

Els 5 plans per començar el curs amb bon peu a l'Empordà

Cursos, tallers, activitats… l’Empordà ens ofereix un ventall d’opcions per començar l’any lectiu

Foto: 

Cedida
Entre les acaballes de l’estiu fort i la lenta incursió cap al setembre hi resta un espai de temps que ens transporta cap a aquella sensació on tot sembla tornar a començar. És el llegat vivencial i emocional dels anys d’escola, també conegut com “any lectiu”, que traspassa les seves fronteres i ens segueix acompanyant durant la vida adulta. Ja sigui per un atavisme, o per l’eloqüent canvi de calçat (de xancletes a sabates), el setembre és un mes per tornar a la rutina, però també per obrir noves i estimulants portes. Avui ens proposem oferir-vos algunes opcions per reprendre el dia a dia amb noves fites a l’horitzó, tot reivindicant els oficis, les tradicions i les vàlues de la nostra comarca. Des de la ceràmica als esports de vent, el vi o la cistelleria. Us animeu?

1. Iniciar-se en l’art de la ceràmica
La ceràmica és i ha estat una de les principals activitats econòmiques de l’Empordà i l’ofici de terrisser compta amb una forta arrel al nostre territori, especialment a La Bisbal de l’Empordà, una de les capitals mundials d’aquest ofici elevat a art. Modelar el fang és un art molt gratificant i iniciar-s’hi és una manera de preservar un dels pilars de la nostra realitat cultural, no obstant requereix d’un coneixement tècnic bàsic. A La Bisbal d’Empordà hi trobem una grapat d’espais on poder aproximar-se a l’ofici de terrisser a un preu econòmic. Per exemple, a l’Escola de Ceràmica de la Bisbal ofereixen cursos d’iniciació per aprendre a fer modelar amb torn, conèixer els tipus de fang, les eines i les tècniques per polir i coure la terrissa. Una oportunitat per embrutir-vos les mans i aprendre un ofici històric de la comarca.
>Tallerista Annick Galimont
>Escola de Ceràmica de La Bisbal
 

2. Recuperar l’ofici de la cistelleria
El vímet és una branca prima, llarga i flexible que s’extreu de la vimetera i d’altres espècies de salze. El seu cultiu i ús ha estat objecte d’interès al llarg dels segles des de la civilització egípcia. A Catalunya tenim una forta tradició cistellera, un ofici que amb el temps ha perdut rellevància industrial i que, fins fa ben poc, la seva pràctica es limitava a un reducte d’avis i àvies fent cistells, a mode de resistencia contra el progrés destructor. Mica en mica, però, la cistelleria va recuperant força en l’àmbit de l’art i el fenomen “handmade”. A pobles com Palafrugell, Torroella de Montgrí o La Bisbal d'Empordà podreu trobar cursos i tallers per descobrir els secrets d’aquest ofici ancestral i de llarga tradició de l’Empordà.
>Cistelleria Leo
 

3. Aprendre els secrets del vi
Laura Masramon
és, probablement, la millor experta en vins de l’Empordà. Sommelier, divulgadora del vi i especialista en viticultura empordanesa, Masramon és una de les veus de referència de l’enologia nacional. Voleu introduir-vos en el món del vi de la seva mà? Esteu de sort, perquè la Laura ofereix a partir del mes que ve cursos setmanals per aprendre a degustar, olorar i analitzar els matisos d’aquesta preuada beguda.
>Sommelier Laura Masramon
 

4. Reactivar el cos a cop de vent
Aquesta “tornar a començar” també pot ser una oportunitat per deixar enrere la vida sedentària i activar el cos, o si ets esportista de mena per provar noves experiències lligades més al nostre entorn. I un dels elements més definitoris del nostre entorn és, esclar, el vent. Les platges de La Rubina, Sant Pere Pescador o Pals, són indrets ideals per començar a practicar esports nàutics de vela: windsurf, kitesurf, vela lleugera, catamarà… Conviure amb el vent a vegades és una qüestió de supervivència si vius a l’Empordà. Per què no aprofitem que vivim al paradís del vents i el comencem a gaudir?
>Windsurf Pals
>Impulse Activites
>Kite Experience
>Gen Wind Roses
 

5. Elaborar sabons amb oli reciclat
Sabieu que un litre d’oli contamina un milió de litres d’aigua? Vivim temps on la consciència d’allò que comprem i consumim pot marcar la diferència mediambiental les properes dècades. Ara tenim l’oportunitat de descobrir noves formes de consum més sostenibles i menys nocives pel planeta. I aquesta n’és una: el proper 14 de setembre l’Ecomuseu la Farinera de Castelló d’Empúries ofereix un taller per elaborar sabons amb oli reciclat. Un taller per donar un nou ús a l’oli cuinat i, si encara no has fet “el canvi”, una oportunitat per modificar els teus hàbits de consum cap a la consciència sostenible.
>Ecomuseu La Farinera
 

També et pot interessar