Adrià Cortadellas
,
12/01/2016
Arts

El Terracotta Museu obre les portes després de 5 anys

El museu bisbalenc dedicat a la ceràmica acollirà exposicions permanents i temporals

Foto: 

Alícia Rodríguez
Que es digui que la Bisbal d'Empordà és la capital de la ceràmica i que no hi tingués cap museu dedicat era, com a mínim, escandalós. Després de 5 anys tancat per obres, el Terracotta Museu va tornar a obrir les seves portes el passat 29 de desembre (tot i que s'inaugurarà oficialment el juny vinent). Amb una retrospectiva al passat, però amb una mirada al present. Ceràmica, rajoleria, terrissa, paviments, màquines, estris i eines. Exposicions permanents, mostres temporals i tot tipus d'activitats. Una filosofia de no mostrar només les peces, sinó també la seva fabricació. Un museu de ciència i tècnica.
El museu manté intactes els forns que tenia la fàbrica per tal d'explicar la manera de coure les peces

Situat a l'antic edifici de la fàbrica que duia el mateix nom i es dedicava a fer revestiments ceràmics, el Museu de la Terracotta està dedicat a difondre el patrimoni de la ceràmica bisbalenca. Després de més de 5 anys tancat, durant el Nadal passat, el museu bisbalenc va tornar a obrir les seves portes.  Durant tots aquests anys, el local ha estat tancat (només s'ha obert de manera parcial als estius per acollir exposicions temporals). Així doncs, l'Ajuntament de la Bisbal s'ha posat les piles per poder obrir abans del gener i complir així amb els requisits de la subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb la qual s'ha pogut costejar una part important de la darrera fase d'obres.

Tot i això, la inauguració oficial de l'equipament, no es farà fins al juny vinent. Serà llavors quan, definitivament, la rehabilitació del museu estarà acabada. La part interior de l'edifici ja està enllestida, només falta acabar els exteriors del museu. Aquestes obres, però, no afectaran l'accés del públic a les diferents sales del museu: l'objectiu és que l'execució de la reforma exterior pugui conviure amb la pròpia obertura, ja que la voluntat de l'Ajuntament és obrir el museu d'una forma normalitzada. 

A banda de les obres, també s'han ampliat les exposicions. Una de les novetats és el projecte museogràfic que ja està gairebé enllestit. Es tracta d'una exposició de gairebé 700 peces dividida en quatre eixos temàtics que van des de la ceràmica i ceràmica pre industrial, passant pel desenvolupament industrial, fins a l'àmbit tribut als seus creadors. La filosofia del museu és ensenyar no només les peces sinó també mostrar la seva fabricació i que esdevingui un museu de ciència i tècnica.

Entre objectes de ceràmica, rajoleria, terrissa, paviments, màquines, estris i eines -la majoria cedits per diverses fàbriques locals- es mostren unes 10.000 peces. Val a dir que les obres de rehabilitació dutes a terme han generat formidables espais oberts que permeten que el visitant pugui descobrir la història de la vil·la, així com el procés de treball amb la terra: des de l'origen, fins al final. No obstant això, un dels punts forts del Museu Terracotta és el fet que mantingui intactes els 4 forns que tenia la fàbrica per tal d'explicar la manera de coure les peces. L'exposició fa esment directament a la relació entre la ceràmica i l'home. Des del passat fins al present, per tal d'apreciar l'evolució i veure quin és l'estat de la ceràmica bisbalenca avui en dia.

Encara avui és habitual sentir a dir que la Bisbal d'Empordà és la "Capital de la ceràmica". La denominació d'origen de la ceràmica bisbalenca encara és ben preuada gràcies als petits tallers de ceramistes bisbalencs. És per això que, a part de l'exposició permanent, també es podran visitar mostres temporals sumades a tot tipus d'activitats. L'objectiu principal de la reforma del Terracotta Museu i la seva nova museografia és consolidar-lo com el gran centre estratègic per a la cultura de la Bisbal d'Empordà, sempre al voltant de la ceràmica com a bé patrimonial, cultural i econòmic.

 

Més informació: 

Terracotta Museu

c/ Sis d'Octubre, 99
La Bisbal d'Empordà

També et pot interessar