Empúries en blanc i negre

L’exposició ‘Josep Esquirol’: fotògraf d’Empúries’ recull fotografies de les primeres excavacions als jaciments
Surtdecasa Empordà
,
07/01/2014
Arts

El jaciment d’Empúries representa el vincle tangible de la terra empordanesa amb les antigues civilitzacions grega, romana i ibera. Murs de pedra seca, àgores, temples, banys... construccions que ens parlen de com era la vida aquí entre el segle IX aC i l’I dC. I construccions, també, que encara no han parlat: sabíeu que els arqueòlegs calculen que s’ha excavat menys d’un 25% de tot el conjunt? És inquietant pensar que encara hi ha sota terra (just sota els nostres peus, mentre caminem pel passeig de Sant Martí de camí a la platja) més d’una tercera part de poblat sense descobrir, entre la que es preveu hi ha les restes d’un poblat ibèric del indigets. Des de les primeres excavacions ja han passat més de 150 anys, i dels primers documents fotogràfics més d’un segle. És un recull fotogràfic sobre aquelles primeres exploracions, a càrrec del fotògraf escalenc Josep Esquirol, el que precisament s’exposa fins el proper 31 de gener al Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala. Un tresor documental que ens mostra com foren les excavacions de principi del segle XX.

Josep Esquirol era un fotògraf de l’Escala, considerat un dels referents catalans durant el segle XX en l’art de capturar instantànies. A principis d’aquell segle, Esquirol va dirigir l’objectiu de la seva càmera sobre una intervenció arqueològica que s’estava realitzant al poble, una mica més avall de Sant Martí d’Empúries: es tractaven de les primeres excavacions de les Ruïnes d’Empúries, un conjunt de construccions mil·lenàries que feia més de mig segle que s’havien descobert i per les quals, inclús, es van emprendre tasques d’extracció i neteja, malgrat que aviat es van avortar degut a una mala gestió. El 1908 però, ja de manera planificada i sota la direcció d’Emili Gandia i Ortega i de Josep Puig i Cadafalch, les tasques de neteja es van reprendre, fins el dia d’avui. El recull de fotografies que s’exposaran fins el proper 31 de gener al Museu de l’Anxova i de La Sal de l’Escala, documenten aquella segona i definitiva etapa en la qual s’hi van realitzar importants troballes com el bust de la ‘Dama Flàvia’ o l’Asclepi d’Empúries, la figura grega de gran format més important trobada als Països Catalans.

La mostra consta de 50 fotografies (11 de gran format), així com un ventall d’objectes personals i documents que posen en retrospectiva la trajectòria del fotògraf, tan pel que fa a la seva tasca documental sobre els jaciments d’Empúries com a la branca més periodística aplicada en diferents setmanaris de Catalunya. Les fotografies d’Esquirol presenten una gran qualitat i esdevenen en un excepcional document gràfic que, a més a més, complementen els diaris arqueològics escrits per Emili Gandia sobre l’evolució de les excavacions. En aquesta exposició, a més de les fotografies del fons fotogràfic de l'Arxiu Històric de l'Escala, s'inclouen fotografies inèdites cedides per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, a més d'objectes personals i també arqueològics que va fotografiar.


Ja sabeu, si voleu veure l’Empúries de principi de segle i el procés arqueològic que va viure apropeu-vos al Museu de l’Anxova i de La Sal de l’Escala abans del 31 de gener!


Horari: De dimarts a dissabte de 10:00 a 13:00

Més informació aquí
 

A

També et pot interessar