Foto: 

CEDIDA
Un dels escenaris se situa al Fòrum Romà de les Ruïnes d'Empúries.

Els imperdibles del XII Festival PortalBlau

Un any més, se celebrarà de l'11 de juliol al 9 d'agost a diversos espais del municipi de l'Escala
Surtdecasa Empordà
,
10/07/2019
Arts
Un any més torna un festival d'art, cultura i molta música en un dels millors entorns del nostre territori. Després d'una 10a edició amb artistes d'alt nivell i amb una molt bona acceptació entre el públic, aquest any el cartell pretén apostar per disciplines artístiques diverses entre les quals teatre, dansa, circ, cinema i reflexió. Entre les novetats d'aquesta edició destaca la incorporació d'un nou cicle d'espectacles de carrer gratuïts que té per objectiu apropar el festival a un major nombre d'espectadors. A continuació us detallem els espectacles imperdibles d'aquesta temporada!
1. Paco Ibañez

Paco Ibáñez ha inclòs el Festival Portalblau en la gira internacional que porta a terme aquest any amb motiu del cinquanta ’aniversari del seu històric concert a l’Olympia de París. Acompanyat per Mario Mas, a la guitarra, i César Stroscio, al bandoneó, el cantautor actuarà en un espai de gran bellesa, com són les ruïnes del jaciment d’Empúries. Convertit en llegenda viva i punt de referència per a diverses generacions, el músic ofereix un viatge a través de les cançons d’aquell moment històric de 1969 i les enllaça amb les seves noves composicions. Les seves cançons ens transporten a un espai d’amor i llibertat, un espai de resistència davant la injustícia, la violència i l’horror, un espai que reivindica l’humanisme enfront de la barbàrie del segle XXI. La seva veu i les seves cançons van acompanyar una generació reivindicativa que les va convertir en himnes que a través del temps segueixen sonant cada vegada que sorgeix un clam per la llibertat. 
Data: 27 JULIOL. Portes 21h, concert 22:30h
Lloc: MAC Empúries

 
2. Marc Parrot

Refugi és un espectacle íntim i personal del polifacètic Marc Parrot que té lloc en una petita iurta de 9 metres de diàmetre amb un aforament per a només vuitanta persones. Amb la direcció escènica de Los Galindos, el músic trenca les barreres de l’escenari i comparteix amb el públic un espai comú. Jugant amb els contrastos sonors i l’experimentació, l’acompanyen Lluís Cartes (bateria i guitarra) i Dani Ferrer (teclats) per acabar de vestir amb senzillesa cançons essencials que configuren un moment de refugi únic en cada concert. La iurta de Marc Parrot s’instal·la durant dos dies a la plaça 3er Centenari de l’Escala.  
Data: 11 I 12 DE JULIOL – 22:00h
Lloc: Plaça III Centenari
 
 
3. Pau Riba

Pau Riba actua per primera vegada a Portalblau, a l’escenari del Mar de Manassa, dins la seva gira 50 anys de Dioptria que commemora el naixement d’aquest aclamat treball publicat fa mig segle. Un espectacle per revisar els temes d’un disc avançat al seu temps que el mateix artista defineix com “el disc cabdal” de la seva prolífica discografia formada per prop d’una trentena de treballs. Superats els 70 anys, el músic torna a la carretera per protagonitzar una gira que vol mirar el passat amb amor i el futur amb il·lusió. En aquest nou espectalce Pau Riba s’acompanya del seus estimats companys de viatge dels darrers anys: la banda De Mortimers en el seu format més rocker. 
Data: 3 D’AGOST – Portes 21h – Concert 22.30h
Lloc: Mar d’en Manassa


 
4. Anna Roig & Àlex Cassanyes
Anna Roig i Àlex Cassanyes han unit els seus dos talents creatius per proposar-nos un viatge per la cançó francesa. La tendresse. Hommage aux belles chansons és el títol de l’espectacle que ens regala versions de peces musicals de Jacques Brel, Claude Nougaro o Serge Gainsbourg, entre altres autors. En la seva posada en escena, la cantant de L’Ombre de Ton Chien s’acompanya per una big band formada per catorze músics i capitanejada pel seu director i arranjador Àlex Cassanyes. El repertori està format per cançons escollides personalment per la cantautora i arranjades pel compositor amb un equilibri just entre potència i dolçor, com la tendresa.
Data: 4 D’AGOST – 22.30h
Lloc: Mar d’en Manassa
 
 
5. Clara Peya al Cicle Do Re Vi

El cicle DO RE VI, que marida música i vi, acull l’actuació en solitari de Clara Peya, la pianista i compositora que acaba de rebre el Premi Nacional de Cultura. La gironina és considerada una de les creadores més originals i úniques que han aparegut en els darrers temps en l’escena musical del país. Una biografía frenètica que transita entre la música, el teatre i l’activisme. Musicalment, Peya és inclassificable: bascula entre la música de cambra, el jazz, el pop i l’electrònica, mantenint sempre com a centre de gravetat el piano. Ella és energia i sentiment en estat pur, sense deixar de banda el crit i el compromís amb la llibertat. Una personalitat artística contagiosa i torrencial que en directe es despulla, es transforma i s’escampa per tot l’escenari i més enllà. La seva forma personal de tocar ha fet que sigui considerada una de les pianistes catalanes més escèniques i transgressores. Ho podeu comprovar durant el concert que ofereix en solitari a l’Alfolí de la Sal en una proposta íntima per a una vuitantena de persones.
Data: 19 DE JULIOL. Portes 21h – 21.30h Concert.
Lloc: Alfolí de la sal

6. Marcel Lázara & Júlia Arrey

Marcel Lázara i Júlia Arrey actuaran a La Riba dins del cicle ‘Portalblau al carrer’. L’exguitarrista de Txarango i la cantant presenten al festival el  seu primer disc Pedalant endins., un viatge musical ple de llum i optimisme. Els dos artistes ens regalen una proposta amb un so natural marcat per la guitarra de Marcel Lázara i els ritmes de Júlia Arrey. I gratuït!
Data: 20 JULIOL –  22h
Lloc:  La Riba
 

7. Orpheus XXI

Al so dels instruments tradicionals, de l’oud, el saz, les percussions del Magreb i l’Orient, el ney i el duduk armeni i les veus de la Mediterrània, Orpheus XXI ens proposa un concert integrador a través de músiques d’Orient i d’Occident. Un conjunt musical de caràcter professional format per músics immigrants i refugiats procedents de diversos països de la mediterrània. La formació, sota la direcció artística del reconegut músic sirià Moslem Rahal, actua a l’escenari del Mar d’en Manassa per convidar-nos a  fer un viatge musical que ens porta des de Catalunya a Armènia, Síria, el Marroc, Israel o el Kurdistan. Una proposta artística que té un denominador comú: l’emoció i el diàleg intercultural. Una proposta que neix l’any 2016 de la voluntat de Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural el 2008 i Artista per la Pau escollit per la UNESCO, per permetre la integració de músics professionals refugiats i immigrants i de transmetre la seva cultura a través d’una proposta intercultural d’acció pedagògica, educativa, lúdica i creativa a favor dels joves refugiats i immigrants amb un coneixement i talent musical capaç de promoure la integració i el diàleg.
Data: 2 AGOST.  Portes 21h – 22.30h concert
Lloc: Mar d’en Manassa


8. Clàudia Cabero

Nascuda a Barcelona en una família de músics, arquitecta de formació, cantant de vocació i inquieta per definició. Tot i que la vinculació amb la música hi és des de petita, especialment dins del món coral, el projecte musical de la cantant neix a l’abril del 2016, oferint concerts acompanyada per guitarra i una estació looper amb un repertori eclèctic que va des cançons pròpies escrites en català i portuguès, versions -més o menys lliures- de cançons d’autor o de caràcter popular. El resultat és una proposta intergenerecional amb la veu com a protagonista, amb molta arrel i tradició, de caràcter íntim i proper. Després de guanyar l’onzena edició del concurs Sons de la Mediterrània, la cantautora barcelonina arriba a Portalblau amb Melic, el seu àlbum de debut que és una fotografia sonora de cançons escrites i arrenjades per la mateixa artista, en català i en portuguès i avançant el repertori del que serà el seu nou treball discogràfic que naixerà a la tardor del 2019.
Data: 12 JULIOL –   Conferència a les 19h.
Lloc: Alfolí de la Sal9. Rusó Sala amb Aleix Tobias i Míriam Encinas

El Cicle DO RE VI, que marida música i vi, acull la presentació del nou disc de Rusó Sala. Acompanyada pels músics Aleix Tobias i Miriam Encinas, l’empordanesa recull aromes tradicionals que esdevenen cançons, fletxes carregades d’intensitat que reflexionen sobre el desig i les seves arestes, sobre com alimentar la pulsió creativa en un món amarat de contradiccions. Un repertori de cançons pròpies que es reuneixen en un nou treball discogràfic de títol Desirem, el quart de la cantautora, que compleix una dècada de carrera musical.
Data: 21 de JULIOL.  Portes 21.00h- Concert 21.30h
Lloc: Alfolí de la Sal


10. Una vela en el mar blau
Una vela en el mar blau: poesia catalana de tema grec és un espectacle poètic i musical protagonitzat per l’actriu Carme Callol, l’actor Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez, que interpretaran una vintena de cançons i poemes catalans de temàtica greca. Els professors i traductors Sam Abrams i Eusebi Ayensa conduiran l’acte que tindrà lloc el 9 d’agost al vespre a La Punta.  La proposta vol posar en valor les irrenunciables arrels clàssiques de la nostra cultura des d’un lloc tan emblemàtic com l’Escala, a pocs metres del jaciment d’Empúries, porta d’entrada de la civilització grecoromana a Catalunya.
Data: 9 D’AGOST. 22.30h Concert.
Lloc: La Punta


 

Més informació: 

Festival Portalblau
L'Escala
De l'11 de juliol al 9 d'agost
portalblau.cat

A

També et pot interessar