Foto: 

Cedida

Sóc Lloc: Una mirada conjunta al paisatge empordanès

Una exposició fotogràfica a Torroella de Montgrí reuneix el treball de nou autors vinculats al territori
Laura Cortadellas
,
20/05/2016
Arts
Des del proper divendres fins al 4 de juliol, podreu gaudir de l’exposició fotogràfica Sóc Lloc al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Aquesta mostra ens apropa a la mirada de diversos artistes sobre un mateix territori: el Baix Empordà. Supervisada per la comissaria i artista Mar Serinyà i produïda pels fotògrafs Helena Roig i Arnau Elias, la instal·lació ens presenta una visió de l’Empordà molt allunyada de les simplificacions dels qui es limiten a enaltir el territori, una mirada íntima i franca a un paisatge molt trinxant per l’edulcoració.

Des de sempre, l’Empordà ha estat motiu de creació artística. Sovint, però, la comarca mitificada que es descriu a la literatura o es captura a les fotografies no es correspon del tot amb la realitat del territori. Descripcions i/o imatges de bellesa axiomàtica però en essència vàcues. En aquest context saturadíssim de referències idealitzades, aquesta exposició s’erigeix com una alenada d’aire fresc. 'Sóc Lloc' ens presenta les fotografies de nou artistes arrelats íntimament a la comarca. Per a ells, lluny de tòpics rutilants, l’Empordà és quelcom més que no pas la postal idíl·lica d’un prototipus de paisatge determinat. Aquests autors s’apropen a la geografia baixempordanesa des d’una familiaritat palpable, a partir de la proximitat que els confereix el sentiment de pertinença a un lloc específic.

Els orígens de 'Sóc Lloc' es remunten al 2013. Amb l’objectiu de reivindicar el potencial artístic del Baix Empordà, uns quants creadors de l’entorn es posen en contacte. Després de dos anys de converses informals i esporàdiques, es pren la decisió de reunir un seguit d’imatges que ofereixin una visió contemporània i actualitzada de la comarca. El resultat de tot plegat és aquesta exposició. La selecció resultant aglutina una selecció final de 100 impressions que va partir de 400 fotografies d’uns i altres autors. A banda de les fotografies, també s’ha elaborat una espècie de diari fotogràfic íntim a càrrec de Publications for Pleasure. Del resultat de tot plegat, el poeta empordanès David Casadellà n’ha escrit un text que acompanyarà la mostra.

A nivell conceptual, el treball d’aquests nou creadors es presenta de manera col·lectiva, sense posar èmfasi en l’autoria de les fotografies. La idea és buscar un diàleg entre cadascuna de les visions per, en definitiva, configurar-ne una de més àmplia i genèrica. No es busca la competició, es tracta més aviat de conjuminar les diferents mirades personals en benefici d’una perspectiva més global. A banda d’això, també es pretén dinamitzar i diversificar el panorama cultural de Torroella de Montgrí i, de retruc, el de la comarca. Treure profit de les infraestructures i les diverses opcions que ofereix l’entorn. En aquest cas concret, amb aquest exposició pensada per oferir al públic més genuí una experiència diàfana i real amb el territori.

Artistes que participen en la mostra:

Salvi Danes
Va néixer a Barcelona 14 de gener de 1985. Format a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya on s’especialitzaria en el registre documental. Ha publicat en diverses revistes d’àmbit fotogràfic, tant estatals com de l’estranger.
www.salvidanes.com

 

Lluis Tudela
Fotògraf i cineasta (Torroella de Montgrí, 1988). Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UAB. Ha exposat a Xile, Madrid i Barcelona. Les seves fotografies han estat publicades tant en medis nacionals com internacionals.
www.lluistudela.com

 

Marta Verheyen
Fotògrafa i cineasta (Torroella de Montgrí, 1991). Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Codirectora de la pel·lícula “Les amigues del’Àgata” (2015)
www.martaverheyen.tumblr.com

 

Alba Yruela
La fotògrafa de la Bisbal de l’Empordà que captura instants plens de sensibilitat i espontaneïtat. Des de retrats de l’escena underground a fotos per a reportatges de “Vogue” o “Pic Magazine”. El ventall és molt ampli però el seu segell únic.
www.albayruela.com

 

Mireia Tor
Formada a I.E.F.C, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i al Saint Martins School University of arts de London. Influenciada per diversos autors fotogràfics Japonesos i amb la filosofia dels elements de la natura com a base dels seus projectes. Ha exposat un dels primers projectes finalitzats aquest any al festival Mirades de Torroella de Montgrí.
www.mireiator.com

 

Arnau Elias
Arnau Elias ha cursat estudis de fotografia a l’ERAM de Girona i ha realitzat el graduat de fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Especialitzat en tècniques analògiques.
www.arnauelias.tumblr.com

 

Helena Roig
Formada a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, escola Blank Paper de Madrid i CFD Barcelona. Especialitzada en fotografia documental d’autor i fotoperiodisme.
http://robatuparte.tumblr.com/

 

Emma Llensa
Fotògrafa i editora Bisbalenca. Forma part de l’equip de Carpaccio Magazine, Ubicuo Studio i Atem Books.
www.florssalvatges.net

 

Monica Figueras
La Mònica és una dissenyadora gràfica i fotògrafa de Palamós. Després d’acabar els seus estudis a l’escola BAU, va treballar a l’estudi Apartament. Actualment forma part de l’equip de l’editorial Publications for Pleasure.
www.monicafigueras.com

Més informació: 

Sóc Lloc
Del 20 de maig al 4 de juliol
Museu de la Mediterrània
C/ Ullà, 31 Torroella de Montgrí
Tota la programació a l'agenda
Més informació a la pàgina web de la campanya a verkami 
Esdeveniment de facebook
 
A

També et pot interessar