,
05/03/2014
Literatura

'Prisioneros en el paraíso'

Prisioneros en el paraíso és una novel·la escrita pel finaldès Arto Paasilinna, publicada per Anagrama l'any 2012, tot i que l'original dati del 1974. Aquest lapse de temps no és casual perquè, per començar, és probable que Passilinna sigui un desconegut per molta gent, i com que, almenys en català i en castellà fa relativament poc que el podem llegir, és comprensible que no hi hagi hagut, fins fa poc, una mínima col·lecció de llibres d'aquest autor a l'abast, cosa que explica que no sigui un escriptor tan conegut com molts altres, igualment cèlebres però més mediàtics que ell.

Dit això, per tant, val a dir que és una sort, i que duri, que cada vegada puguem disposar de més llibre de Paasilinna, perquè la veritat és que és un escriptor amb un humor afilat i mordaç que dota les seves històries d'un ritme que mai decau, enginyós i distès. Un dels seus temes preferits és la fugida. L'evasió. I l'acostumen a personificar personatges impregnats d'una certa indolència i escepticisme. Els seus destins, per tant, són remots, improbables, inversemblants i utòpics. Una de les grans habilitats de l'escriptor finlandès és narrar les situacions que es desenvolupen en aquests entorns (extraordinaris, impensables) amb una barreja de delicadesa i dirty realism molt particular, ja que les descripcions d'algunes escenes plasmen els detalls més ímfims i subtils del que reprodueixen, però, a la vegada, allò que succeeix pot ser perfectament un succés d'allò més estrambòtic i com a  mínim escabrós.

A Prisioneros en el paraíso Paasilinna situa, en una illa deserta (ignota, paradisíaca) un grup de gent molt diversa que viatja en un avió de l'ONU que es veu obligat a fer un aterratge d'emergència en una zona inconeguda de l'arxipèleg indonesi. A partir d'aquest esdeveniment, els personatges (entre els quals s'hi compten infermeres, llenyataires, metges, pilots, comadrones i un periodista) han de plantejar-se què fan per sobreviure i (superat el tràngol i assimilada la no possibilitat de retornar al món civilitzat), com s'organitzen, com es relacionen, etcètera. És a partir de llavors quan els nàufrags comencen a idear, sense ser-ne del tot conscients, una societat comunista que s'acaba convertint en un sistema de vida molt més eficient del que podrien pensar.

La vida al tròpia resulta tota una novetat: les tempestes (tropicals), la selva, l'aigua cristal·lina de la platja, els fruits exòtics, els improvisats recursos pes alimentar-se, per dormir sota cobert, per ensinistrar bestioles, per beure alcohol, per gaudir d'una sauna, per guardar el menjar en fred, per prendre mètodes anticonceptius... En una vida aïllada, els personatges no renuncien a la diversió, a les coses supèrflues i ocioses de a modernitat candent per entretenir-se una mica. La gran qüestió és la de sempre: és possible que, a pesar dels grans defectes humans, un grup de gent tan singular, i en unes circumstàncies així, pugu acabar trobant alguna cosa semblant a la felicitat? Per saber-ho, és molt convenient que us llegiu el llibre. Segur que riureu, us reveli o no el secret de la felicitat.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Francesc Ginabreda (La Vall d'en Bas,1989). Llicenciat en Periodisme per la UAB. Estudio per ser assessor i corrector lingüístic en llengua catalana, però el que més m'agrada és la literatura (en qualsevol llengua). Per això, en aquest blog parlaré de llibres i d'autors que, d'una manera o altra, m'han marcat (i segueixen i seguiran fent-ho) en la meva trajectòria com a lector i escriptor.

08/04/2014
Relatos de lo inesperadoés un llibre de contes de l’escriptor britànic Roald Dahl i una de les seves obres més conegudes. Hom considera que és, també, una de les més brillants (si no la millor).
25/03/2014
Carme Riera es va donar a conèixer de manera brillant l’any 1975 gràcies a la publicació de la seva primera obra, Te deix, amor, la mar com a penyora, un llibre de contes que va ser tot un èxit de vendes, elogiat per la
19/03/2014
L’editorial Adesiara, una de les que ofereix millors llibres traduïts al català, va publicar el 2008 L’exclosa, de Luigi Pirandello, una novel·la ambientada a la Sicília de finals del segle XIX impregnada de tra
05/03/2014
Prisioneros en el paraíso és una novel·la escrita pel finaldès Arto Paasilinna, publicada per Anagrama l'any 2012, tot i que l'original dati del 1974.
06/02/2014
Amb la seva precisió i elegància característiques, Gabriel García Márquez explica a Memoria de mis putas tristes la història d’un home que, el dia del seu norantè aniversari, decideix celebrar-lo passan
27/01/2014
Desplomats és un llibre escrit per Woody Allen, sui generis en tota regla.
21/01/2014
Quim Monzó (Barcelona, 1952) escriu a El perquè de tot plegat trenta relats breus que retraten els dubtes, els desigs i les contradiccions de l'ésser humà en la societat contemporània.