,
08/04/2014
Literatura

'Relatos de lo inesperado'

Relatos de lo inesperadoés un llibre de contes de l’escriptor britànic Roald Dahl i una de les seves obres més conegudes. Hom considera que és, també, una de les més brillants (si no la millor). Publicada per Anagrama el 1993, Relatos de lo inesperado està integrada per setze històries perverses i macabres, que ofereixen girs completament inesperats (mai més ben dit) i finals d’allò més sorprenents.

Roald Dahl és conegut tant per les seves històries per a nens com per les seves obres ficció i les diverses antologies de contes que va escriure. Mi tío Oswald, Historias extraordinarias o El gran cambiazo són alguns dels llibres més representatius de la seva prosa particular i del seu imaginari recargolat, amanit amb dosis d’humor negre ferotges i grotesques.  

El diari The Washington Post va dir de Dahl que la seva ment era “inequívocament malèvola i perversa”, en forma d’elogi. I no és per menys. Dahl és per damunt de tot un narrador ple d’enginy capaç de crear, a partir d’atmosferes quotidianes, ambients de gran tensió i conductes que sovint poden ser insospitades, conseqüències ridícules o sorprenents i frases lapidàries que traspuen un sarcasme brillant.

D’entre els setze contes del llibre (tots ells exquisits), n’hi ha un parell que m’agradaria destacar. D’una banda, el que duu per títol “Cordero asado”, i de l’altra, “Nunc dimittis”. El primer és una història que narra com una dona assassina el seu marit, que és policia, i com és interrogada pels agents a casa seva. El millor de la història és l’arma del crim i com la dona se les empesca per fer-la desaparèixer davant dels nassos del agents. “Nunc dimittis” retrata l’estat d’alienació a què pot arribar un individu per culpa d’una informació mal entesa, convertint-se en un tipus capaç d’idear un pla terriblement maquiavèl·lic, experimentant els nervis i el goig de concebre una idea diabòlica pel pur plaer de la venjança. Tant una història com l’altra estan narrades amb gran mestria: les trames són àgils i originals, els personatges estan caracteritzats amb perspicàcia i els diàlegs són absolutament magnífics.

Relatos de lo inesperadoés un compendi d’històries iròniques i a vegades cruels que fan arrencar somriures al lector i que el mantenen enganxat gràcies a un ritme narratiu que exprimeix la seva frisança per descobrir un final que mai deixa indiferent.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Francesc Ginabreda (La Vall d'en Bas,1989). Llicenciat en Periodisme per la UAB. Estudio per ser assessor i corrector lingüístic en llengua catalana, però el que més m'agrada és la literatura (en qualsevol llengua). Per això, en aquest blog parlaré de llibres i d'autors que, d'una manera o altra, m'han marcat (i segueixen i seguiran fent-ho) en la meva trajectòria com a lector i escriptor.

08/04/2014
Relatos de lo inesperadoés un llibre de contes de l’escriptor britànic Roald Dahl i una de les seves obres més conegudes. Hom considera que és, també, una de les més brillants (si no la millor).
25/03/2014
Carme Riera es va donar a conèixer de manera brillant l’any 1975 gràcies a la publicació de la seva primera obra, Te deix, amor, la mar com a penyora, un llibre de contes que va ser tot un èxit de vendes, elogiat per la
19/03/2014
L’editorial Adesiara, una de les que ofereix millors llibres traduïts al català, va publicar el 2008 L’exclosa, de Luigi Pirandello, una novel·la ambientada a la Sicília de finals del segle XIX impregnada de tra
05/03/2014
Prisioneros en el paraíso és una novel·la escrita pel finaldès Arto Paasilinna, publicada per Anagrama l'any 2012, tot i que l'original dati del 1974.
06/02/2014
Amb la seva precisió i elegància característiques, Gabriel García Márquez explica a Memoria de mis putas tristes la història d’un home que, el dia del seu norantè aniversari, decideix celebrar-lo passan
27/01/2014
Desplomats és un llibre escrit per Woody Allen, sui generis en tota regla.
21/01/2014
Quim Monzó (Barcelona, 1952) escriu a El perquè de tot plegat trenta relats breus que retraten els dubtes, els desigs i les contradiccions de l'ésser humà en la societat contemporània.