,
19/03/2014
Literatura

'L'exclosa'

L’editorial Adesiara, una de les que ofereix millors llibres traduïts al català, va publicar el 2008 L’exclosa, de Luigi Pirandello, una novel·la ambientada a la Sicília de finals del segle XIX impregnada de tragèdia, realisme i algunes pinzellades d’humor, que reflecteix els costums i les creences d’una societat instal·lada en els prejudicis i les enraonaries.

La protagonista de la història, la Marta, s’ha d’enfrontar amb el pes que aquestes creences i habituds, fundades en l’enveja, l’honor i la hipocresia, tenen en l’entorn que l’envolta, començant pel seu marit i acabant amb el seu pare. L’exclosa parla de la intransigència, de la condemna injusta, del sofriment i de les contradiccions vitals. La Marta, calumniada sense reserves, rep la infàmia social només per intentar defensar la seva innocència.

Per culpa d’això, el drama s’estén a casa seva, acompanyat del propi drama intern que ha de suportar en veure’s frustrada i ultratjada, rebutjada per un progenitor i un marit que no li perdonen que els hagi causat danys al seu honor; per molt que aquests danys, suposats i exagerats, estiguin fundats en la fal·làcia més absoluta.

La Marta veu com la seva fidelitat, el seu coneixement, la seva bona fe, no es veuen recompensades, sinó trepitjades. I, si amb això no n’hi hagués prou, la ruïna i la misèria la persegueixen per amenaçar el seu futur, el de la seva mare i el de la seva germana. Fins i tot davant d’aquest panorama, la Marta treu forces per lluitar, per desafiar aquest destí cruel, per “ressorgir de la vergonya immerescuda amb la pròpia intel·ligència i, ella sí, amb tot l’honor i tota la dignitat.

Però en aquesta societat la moral tampoc s’aguanta i és més sòlid el rebuig visceral que no pas la comprensió, la compassió o el sentit comú que puguin derivar de la primera. La protagonista es troba atrapada en un dilema atàvic: la resignació i el silenci o la venjança i l’amor propi? L’àrbitre (la societat), no obstant, no vol ni l’una ni l’altra: si és humil, la castiguen amb l’ultratge; si és altiva, la calumnien amb una braó injustificada, irracional.

La novel·la parla dels conflictes d’una dona colpida i vexada; d’una dona atractiva i intel·ligent atrapada en un entorn enrarit i retrògrada en el qual la justícia és aixafada pel prejudici i els costums que no es qüestionen, la covardia i el recel. A L’exclosa, el lector podrà submergir-se en els pensaments d’un personatge d’una gran noblesa que veu com la seva bellesa i el seu senderi s’esquitxen immerescudament, com el seu honor i la seva reputació són tristament atacats i com, en definitiva, el fat (o el diví) la castiguen amb el tracte impiu d’una societat corcada. La història és d’una dramatúrgia exquisida, recomanadíssima.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Francesc Ginabreda (La Vall d'en Bas,1989). Llicenciat en Periodisme per la UAB. Estudio per ser assessor i corrector lingüístic en llengua catalana, però el que més m'agrada és la literatura (en qualsevol llengua). Per això, en aquest blog parlaré de llibres i d'autors que, d'una manera o altra, m'han marcat (i segueixen i seguiran fent-ho) en la meva trajectòria com a lector i escriptor.

08/04/2014
Relatos de lo inesperadoés un llibre de contes de l’escriptor britànic Roald Dahl i una de les seves obres més conegudes. Hom considera que és, també, una de les més brillants (si no la millor).
25/03/2014
Carme Riera es va donar a conèixer de manera brillant l’any 1975 gràcies a la publicació de la seva primera obra, Te deix, amor, la mar com a penyora, un llibre de contes que va ser tot un èxit de vendes, elogiat per la
19/03/2014
L’editorial Adesiara, una de les que ofereix millors llibres traduïts al català, va publicar el 2008 L’exclosa, de Luigi Pirandello, una novel·la ambientada a la Sicília de finals del segle XIX impregnada de tra
05/03/2014
Prisioneros en el paraíso és una novel·la escrita pel finaldès Arto Paasilinna, publicada per Anagrama l'any 2012, tot i que l'original dati del 1974.
06/02/2014
Amb la seva precisió i elegància característiques, Gabriel García Márquez explica a Memoria de mis putas tristes la història d’un home que, el dia del seu norantè aniversari, decideix celebrar-lo passan
27/01/2014
Desplomats és un llibre escrit per Woody Allen, sui generis en tota regla.
21/01/2014
Quim Monzó (Barcelona, 1952) escriu a El perquè de tot plegat trenta relats breus que retraten els dubtes, els desigs i les contradiccions de l'ésser humà en la societat contemporània.