Jump to navigation
Enllaçant amb l’anterior escrit que vàrem fer sobre l’element Aigua i l’hivern, avui us exposem algunes propostes que poden ajudar molt a millorar la salut dels vostres ronyons i a augmentar el benestar i la vitalitat general del vostre cos en aquesta estació.
Partint de la premissa que l’hivern és una època freda destinada a reposar, guardar energia i carregar piles, us proposem portar a terme aquests petits canvis en la vostra dieta...
Els estils de cocció que recomanem per aquesta temporada són guisats llargs, al forn, a pressió, saltejats llargs... és a dir, aquella cuina que demana temps, una mica d’afecte i xup xup. I a tots ells, afegir un toc lleugerament més salat de l’habitual (substituts naturals de la sal que us puguin recomanar en una tenda especialitzada tals com la salsa de soja, la sal de sèsam, entre altres).
Els cereals integrals (defugir dels refinats sempre que es pugui, ja que generen molts desequilibris físics i emocionals) ens proporcionen una font d’ energia de qualitat i aquella calor tan necessària que requereix l’estació. Com hem comentat, una bona forma de cuinar-los és a pressió. Una possible elecció seria l’arròs integral, el blat sarraí, l’espelta, el kamut o el mill (aquest no cal fer-lo a pressió, ja que el seu temps de cocció és menor).
També es recomana menjar llegums, especialment tota varietat de mongetes guisades o estofades. Per fer la dieta una mica més variada, també podem obtenir la proteïna del tempeh, el tofu o el seitan.
Les verdures que tenen arrels també són molt recomanables: pastanagues, naps, moniatos, xirivies...
També us animem a incorporar les algues a la vostra dieta. Una bona recepta és el caldo amb alga kombu (remineralitzant, amb oligoelements, rica en iode, agradable i calenta), el qual ens servirà com a base de moltes sopes i plats. Ingredients: 2 pastanagues, 1 xirivia o nap, 1 ceba, 1 porro, farigola, llorer, alga kombu i dos litres d’aigua. Bullim (amb aigua de qualitat) les verdures, l’alga i les herbes durant una hora. Colem les verdures i ja tenim caldo per fer servir o per congelar. Les verdures cuites es poden aprofitar per fer un puré. I l’alga ens pot servir per cuinar llegums, per exemple.
Haureu observat que no hem mencionat les fruites. Això és degut a que a l’hivern no és convenient abusar de la fruita, ja que la fruita és un aliment que tendeix a refredar el nostre cos. Tot i que si ho hem de fer, aleshores recomanem posar una mica de canyella en pols per tal de contrarrestar la naturalesa freda d’aquesta. En canvi menjar llavors (sèsam, carabassa, girasol...) i fruits secs si que són aliments beneficiosos en època hivernal.
Anna Parellada
www.centregeo.com
Facebook: Centre Geo Teràpies
Sóc l'Anna Parellada, Tècnica Superior en Medicina Tradicional Xinesa i Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses. Empordanesa d'adopció des de fa 10 anys, practico l'Acupuntura en persones i gossos, a través de Centre Geo i Acupcan, des d'on intentem posar a l'abast de tothom mètodes no invasius, on menys és més, acompanyant els processos naturals de defensa del propi cos, millorant la capacitat d'autocuració que tots tenim de manera innata.