,
19/01/2015
Teràpies

Com alimentar-se a l’hivern segons la Medicina Tradicional Xinesa?

Enllaçant amb l’anterior escrit que vàrem fer sobre l’element Aigua i l’hivern, avui us exposem algunes propostes que poden ajudar molt a millorar la salut dels vostres ronyons i a augmentar el benestar i la vitalitat general del vostre cos en aquesta estació.

Partint de la premissa que l’hivern és una època freda destinada a reposar, guardar energia i carregar piles, us proposem portar a terme aquests petits canvis en la vostra dieta...

Els estils de cocció que recomanem per aquesta temporada són guisats llargs, al forn, a pressió, saltejats llargs... és a dir, aquella cuina que demana temps, una mica d’afecte i xup xup. I a tots ells, afegir un toc lleugerament més salat de l’habitual (substituts naturals de la sal que us puguin recomanar en una tenda especialitzada tals com la salsa de soja, la sal de sèsam, entre altres).

Els cereals integrals (defugir dels refinats sempre que es pugui, ja que generen molts desequilibris físics i emocionals) ens proporcionen una font d’ energia de qualitat i aquella calor tan necessària que requereix l’estació. Com hem comentat, una bona forma de cuinar-los és a pressió. Una possible elecció seria l’arròs integral, el blat sarraí, l’espelta, el kamut o el mill (aquest no cal fer-lo a pressió, ja que el seu temps de cocció és menor).

També es recomana menjar llegums, especialment tota varietat de mongetes guisades o estofades. Per fer la dieta una mica més variada, també podem obtenir la proteïna del tempeh, el tofu o el seitan.

Les verdures que tenen arrels també són molt recomanables: pastanagues, naps, moniatos, xirivies...

També us animem a incorporar les algues a la vostra dieta. Una bona recepta és el caldo amb alga kombu (remineralitzant, amb oligoelements, rica en iode, agradable i calenta), el qual ens servirà com a base de moltes sopes i plats. Ingredients: 2 pastanagues, 1 xirivia o nap, 1 ceba, 1 porro, farigola, llorer, alga kombu i dos litres d’aigua. Bullim (amb aigua de qualitat) les verdures, l’alga i les herbes durant una hora. Colem les verdures i ja tenim caldo per fer servir o per congelar. Les verdures cuites es poden aprofitar per fer un puré. I l’alga ens pot servir per cuinar llegums, per exemple.

Haureu observat que no hem mencionat les fruites. Això és degut a que a  l’hivern no és convenient abusar de la fruita, ja que la fruita és un aliment que tendeix a refredar el nostre cos. Tot i que si ho hem de fer,  aleshores recomanem posar una mica de canyella en pols per tal de contrarrestar la naturalesa freda d’aquesta. En canvi menjar llavors (sèsam, carabassa, girasol...) i fruits secs si que són aliments beneficiosos en època hivernal.

 

Anna Parellada

www.centregeo.com

Facebook: Centre Geo Teràpies

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc l'Anna Parellada, Tècnica Superior en Medicina Tradicional Xinesa i Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses. Empordanesa d'adopció des de fa 10 anys, practico l'Acupuntura en persones i gossos, a través de Centre Geo i Acupcan, des d'on intentem posar a l'abast de tothom mètodes no invasius, on menys és més, acompanyant els processos naturals de defensa del propi cos, millorant la capacitat d'autocuració que tots tenim de manera innata.

26/04/2017
Katsugen és sinònim de “moviment espontani” o  “moviment involuntari”, és a dir, aquell moviment relacionat amb el sistema nerviós autònom. 
06/04/2017
Som persones modernes, que naixem i vivim en societats modernes, fent coses modernes a un ritme molt modern...
16/03/2017
Em dic Mireia i des dels tres anys ballo, m'expresso i valoro la llibertat.  Si jo amb 38 anys necessito experimentar, ser conscient del meu cos, sentir-me àgil i amb vitalitat... Per què que creiem que un nadó o un nen no volen el mateix?
06/11/2016
La PNL és una proposta, un model per entendre quines són les estructures que conformen la ment humana i com funcionen, més enllà de l'estructura física neuronal o del comportament de l'individu i ens ofereix eines específiques que podem utilitzar
27/09/2016
Alimentació segons la MTC Alimentació segons la MTC
28/05/2016
S'acosta l'estiu i probablement molts ja estareu patint per com fer el trajecte en cotxe amb el vostre company el més confortable possible.
10/05/2016
El 75% de les dones uns dies abans de la menstruació (de 5 a 11 dies aprox.) tenen certs símptomes, emocionals i/o físics que acostumen a desaparèixer quan la menstruació comença o una mica després, essent molt variable la intensitat o duració.