Què és el Katsugen?

26/04/2017

Katsugen és sinònim de “moviment espontani” o  “moviment involuntari”, és a dir, aquell moviment relacionat amb el sistema nerviós autònom. 

Els moviments espontanis són fenòmens naturals de la vida. Es tracten de mecanismes d’auto regulació interna per a moltes funcions corporals tals com el bategar del cor, el peristaltisme, la respiració...és a dir, moviments sobre els que no tenim cap tipus de control.

El Katsugen segueix aquesta mateixa línia, entenent que el moviment no s'executa, sinó que sorgeix en resposta a les necessitats del nostre organisme, sense judici ni propòsit. Permetent que el cos s’expressi com desitgi, ja sigui badallant, esternudant, parpellejant, amb sorolls intestinals... o bé a través de moviments aparentment més estranys o excessius, acompanyats de plors, crits, riures, lamentacions o altres expressions vocals. Tot i estar menys acostumats, no deixen de ser moviments completament naturals. Simplement és energia bloquejada o sentiments continguts que s’alliberen en un moment donat. Manifestacions naturals que sorgeixen quan el control mental es relaxa i els mecanismes condicionants inhibitoris es flexibilitzen. Gràcies a “permetre'ns ser” i a “deixar anar”, es produeix una reharmonització dels centres energètics vitals que ens porta a un benestar intern.

Tot i que existeixen certes tècniques (yuki, shiatsu, seiki, taijiwuxigong...) que permeten induir i facilitar aquest estat, és una cosa que tothom pot practicar, ja que tots tenim la capacitat de “deixar de fer”. No es busca res conscientment, sinó que es basa en la “no acció” i es practica sense objectius. Es tracta de gaudir del propi moviment espontani i que aquest s’expressi amb llibertat, sense els obstacles que imposa la ment.

Katsugen és purificació. Descobrir aquest espai i fluir en moviment és alliberar-nos del judici intern.

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.