,
06/11/2016
Teràpies

Què és la PNL i què ens pot aportar per millorar el nostre benestar personal?

La PNL és una proposta, un model per entendre quines són les estructures que conformen la ment humana i com funcionen, més enllà de l'estructura física neuronal o del comportament de l'individu i ens ofereix eines específiques que podem utilitzar per millorar la nostra comunicació, així com la consecució dels nostres objectius.

El seu nom prové de les següents idees:

Programació: Com el nostre cervell programa els nostres pensaments i comportaments a partir dels aprenentatges i les experiències.

Neuro: Referit als processos neuronals del nostre cervell.

Lingüística: El llenguatge com a element essencial per a expressar les experiències i coneixements adquirits durant la nostra vida i emmagatzemats en el nostre cervell en forma d'experiència sensorial.

Els co-creadors de la PNL, Richard Bandler i John Grinder, en la dècada dels anys 70, la van definir com:

"L'estudi de l'estructura de l'experiència subjectiva de l'ésser humà"

Se centra per tant en com les persones experimenten i conceben la realitat, partint de la base que cap ésser humà percep la "realitat absoluta", sinó que el que percep i emmagatzema en el seu cervell és una interpretació del que passa al seu voltant .

Aquests estímuls són processats internament (representats en el nostre cervell) i es tradueixen a la seva representació sensorial (o mapa) que constitueix una síntesi de l'estímul perceptiu original. Generant, per tant,  LA NOSTRA REPRESENTACIÓ DE LA REALITAT (mapa).
 

En PNL es descriu de la següent manera:

 

"EL MAPA NO ÉS EL TERRITORI"

 

"La PNL ens ofereix una aproximació a través de la pròpia experiència subjectiva de l'individu, entenent que l'observador està afectant a aquesta mateixa estructura al moment d'observar-la".

 

La PNL, com a model, no pretén donar una explicació de per què es generen aquestes estructures, sinó que ens ofereix una explicació de com funcionen. Es basa en la seva utilitat o la seva eficàcia en realitzar aquesta descripció.

Bandler ens ofereix un dels axiomes principals de la PNL, "si alguna cosa no funciona, canvia d'estratègia"

La PNL funciona amb els mateixos principis de l'enginyeria, on no es busca donar una explicació als fenòmens físics que permeten que alguna cosa passi (per exemple, que un edifici es sostingui), sinó aprofitar aquests fenòmens per aconseguir el resultat desitjat (per exemple, un gratacels a prova de terratrèmols).

Podem dir per tant que la PNL és la tecnologia del modelatge de l'excel·lència i de la consecució de la llibertat personal, ja que permet a una mateixa persona augmentar el seu nombre de respostes davant d'una situació, fent-la més flexible i per tant, amb més control sobre qualsevol situació.

La PNL ens ofereix un conjunt de models, a través dels quals, podem comprendre millor la conducta humana: COM PENSEM, SENTIM I FEM.

Es basa, entre altres coses, en els nostres cinc sentits, els quals ens permeten interactuar amb el món que ens envolta i a partir d'ells, fer-nos representacions internes del què ens passa en la interacció amb el mateix:

-Visual
-Auditiu
-Kinestèsic (sensacions físiques)
-Olfactiu
-Gustatiu

Les modalitats sensorials a través de les quals les persones, organitzen, emmagatzemen i donen significat als diversos estímuls perceptius, es denominen SISTEMES REPRESENTACIONALS.

Totes les percepcions de l'ésser humà estan basades en una representació, que és només una forma de codificar sistemàticament informació sobre "la realitat".

D'aquesta manera, totes les percepcions es pot dir que són precises, basades en les representacions internes de les quals deriven, però, INCOMPLETES.

 

PROCESSOS UNIVERSALS DE MODELATGE

Un altre aspecte important a tenir en compte està relacionat amb la GRAN QUANTITAT D'INFORMACIÓ SENSORIAL QUE TENIM AL NOSTRE VOLTANT, tal quantitat d'informació no és processada pel nostre Sistema Nerviós Central, aquest solament deixa passar una part d'informació sensorial a l'atenció conscient en un moment donat.

Aquests mecanismes de filtrat monitoritzen estímuls perceptius per mitjà d'una sèrie d'operacions sistemàtiques denominades PROCESSOS UNIVERSALS DE MODELATGE i són els que veurem a continuació, sense aquests filtres, la gent estaria sobrecarregada d'informació irrellevant:

-ELIMINACIÓ: Únicament fem cas a certs aspectes de la nostra experiència i excloem altres.

-DISTORSIÓ:   Procés que ens permet introduir canvis en la nostra experiència sensorial. Amb la imaginació podem evadir-nos del moment actual i pensar en el que farem demà, per planificar, etc.

-GENERALITZACIÓ: Procés pel qual les parts del model del món de la persona és separada de l'experiència original i representada per la CATEGORIA sencera, en la qual l'experiència en sí no és més que un exemple. Aquesta és la capacitat que li permet a un nen aconseguir seure en una cadira, i a partir d'aquí sabrà que tots els elements semblants a una cadira (butaques, sofàs, bancs, tamborets, etc.) que trobi en la seva vida li serveixen per seure.

No obstant això cada un d'aquests filtres també té la seva part negativa i limitant.

- Deixem al marge aspectes en què la presa de consciència és important. "Sempre tinc mala sort" .... però no ens fixem en que segurament nosaltres mateixos estem actuant de manera que generem aquest resultat ...
- Podem construir una representació d'una experiència negativa sense que aquesta hagi de passar necessàriament, però l'assumim com vàlida. És el nostre SIMULADOR MENTAL.
- Sentiments negatius per coses que ens han succeit en el passat i que pensem que sempre ens hauran a passar. Els prejudicis també en són un exemple.

Com podeu veure, el món que se'ns obre a partir de les propostes que ens ofereix la PNL és immensament ric en recursos i ens permet, d'una banda, conèixer-nos millor i per l'altre, obtenir les eines adequades per fer canvis positius en les nostres vides

 

Toni Sánchez

Licensed Màster Practitioner of Neuro-Linguistic Programming (PNL)

Coach i terapeuta de Centre Geo

toni@pnl.cat

pnl.cat

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc l'Anna Parellada, Tècnica Superior en Medicina Tradicional Xinesa i Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses. Empordanesa d'adopció des de fa 10 anys, practico l'Acupuntura en persones i gossos, a través de Centre Geo i Acupcan, des d'on intentem posar a l'abast de tothom mètodes no invasius, on menys és més, acompanyant els processos naturals de defensa del propi cos, millorant la capacitat d'autocuració que tots tenim de manera innata.

26/04/2017
Katsugen és sinònim de “moviment espontani” o  “moviment involuntari”, és a dir, aquell moviment relacionat amb el sistema nerviós autònom. 
06/04/2017
Som persones modernes, que naixem i vivim en societats modernes, fent coses modernes a un ritme molt modern...
16/03/2017
Em dic Mireia i des dels tres anys ballo, m'expresso i valoro la llibertat.  Si jo amb 38 anys necessito experimentar, ser conscient del meu cos, sentir-me àgil i amb vitalitat... Per què que creiem que un nadó o un nen no volen el mateix?
06/11/2016
La PNL és una proposta, un model per entendre quines són les estructures que conformen la ment humana i com funcionen, més enllà de l'estructura física neuronal o del comportament de l'individu i ens ofereix eines específiques que podem utilitzar
27/09/2016
Alimentació segons la MTC Alimentació segons la MTC
28/05/2016
S'acosta l'estiu i probablement molts ja estareu patint per com fer el trajecte en cotxe amb el vostre company el més confortable possible.
10/05/2016
El 75% de les dones uns dies abans de la menstruació (de 5 a 11 dies aprox.) tenen certs símptomes, emocionals i/o físics que acostumen a desaparèixer quan la menstruació comença o una mica després, essent molt variable la intensitat o duració.