Jump to navigation
Dissabte
23 novembre 2024
Empordà
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Foto:
Camideronda.com
5 rutes empordaneses per estrenar la primavera
Us descobrim cinc trams de l'Empordà per gaudir de l'eclosió primaveral
Arnau Margenet
,
27/03/2019
Entorn
Arriba el bon temps, i com bons animals hivernadors, anem traient el cap del cau per veure si ha escampat la fred. Amb el Sol ben desinhibit, és un moment genial per lligar-se els cordills i descobrir algun dels múltiples paisatges que ens regala l'Empordà. Avui obrim el ventall de les excursions i descobrim 5 rutes per celebrar el recent aterratge de la primavera.
1. Cala Pedrosa, La Foradada i Cala Ferriol (Estartit - Massís del Montgrí)
Comencem amb una de les rutes més recomanables que es poden fer al Massís del Montgrí, arribant des de l'Estartit. Deixem el cotxe just davant de la barrera que dóna accés al Parc Natural del Montgrí i enfilem el camí seguint les marques verdes i blanques. Caminem bosc a través, flanquejats per pins, fins arribar a la primera parada: Cala Pedrosa. Una cala petita, enclotada al Massís i d'aigües turqueses, que és essència empordanesa. Seguim fent via sense perdre la referència de les fites verd-i-blanques i aviat repunta una de les vistes més espectaculars de l'Empordà, el del Golf de la Morisca on hi trobem la Foradada, un esvoranc enmig de la roca que corprèn. A mitja hora de camí arriben al nostre destí: Cala Ferriol. Una cala remota al més pur estil Costa Brava, que destaca pel conjunt d'illots situats a un centenar de metres, ideal per explorar el fons marí. El paradís terrenal a poc més d'hora i mitja de l'Estartit!
2. Platja Castell fins a Cala Estreta (Palamós)
Si mai heu passejat per aquest tram del Camí de Ronda ara és el moment. La seva gran bellesa és un atractiu pels amants de la platja i el senderisme, fet que fa que amb l'arribada del bon temps es produeixi certa massificació, sobretot els cap de setmana. Iniciem el camí a la platja Castell, enfilant el GR-92, que en el seu accés ja compta amb un poblat iber interessant de visitar. El camí transcorre entre pins i vegetació, amb pujades i baixades i trams més arran de mar. Durant el trajecte passarem vora de diverses cales, una més espectacular que l'altra, que conformen el paisatge estereotípic de la Costa Brava més icònica, sobretot Cala Canyers, Cala Corbs i Cala Estreta. Tres racons d'una bellesa única, d'aquells llocs dels que és fàcil enamorar-se i on sempre s'hi respira un atmosfera especial. A Cala Estreta hi trobareu una de les barraques de pescadors més antigues de les se'n té constància (de l'any 1531), i un reguitzell de petites platges en forma de mitja lluna que ofereix múltiples racons on reposar i gaudir del mar.
3. Els Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d'Empúries)
Al trobar-se estratègicament localitzat en una de les principals rutes d'aus migratòries del Nord d'Europa, aquest paratge emblemàtic guarda moltes sorpreses a l'hivern. El Parc Natural garanteix a moltes espècies una hivernada tranquil·la i per assegurar que sigui així, la nostra visita ha de ser molt respectuosa. La ruta que us proposem comença a l'aparcament de sorra proper al mas Matà, situat a 150 metres direcció al càmping Nàutic Almata. No és un aparcament vigilat, així que no deixeu res a la vista. Des d'allà s'arriba en un moment al mas Matà i a les antigues sitges d'arròs on hi ha l'observatori Senillosa a 23 metres d'alçada i d'on gaudirem d'una panoràmica espectacular. A partir d'allí es poden recórrer les principals rutes del Parc, cap al Cortalet o cap al mar.
4. L'Albera oriental (Vilamaniscle-Rabós)
L'Albera és potser un dels Parcs Naturals amb més contrastos de Catalunya. De la part oriental amb influència mediterrània i predomini de la vegetació de matolls, brolles i suredes aïllades, a la part occidental amb una influència més centre-europea on podem trobar unes fagedes majestuoses. La part mediterrània té un paisatge molt condicionat pels incendis on hi viu la tortuga mediterrània. Sortint de Vilamaniscle ens enfilem cap a la Serra de la Baga d'en Ferran, seguirem el sender de la carena fins a Sant Quirze de Colera. Allà ens espera un bon tiberi al restaurant el Corral de Sant Quirze, obert cada dia excepte els dimecres. Sant Quirze és un monestir benedictí documentat del segle X que conserva l'església basilical, part del claustre, una torre de defensa i restes de la muralla.
5. Cap de Creus (Port de la Selva - Cala Tavallera)
Aquesta ruta pel Cap de Creus és molt completa però una mica llarga, perfecte per senderistes exigents. Sortint des de Cala Tamariua, a Port de la Selva, fem via a través del GR11 fins al bell mig del Cap de Creus. Topem amb una de les cales més mítiques del litoral alt-empordanès. Degut a que el seu accés resulta prou difícil (des de Port de la Selva són més de 2h de camí pedregós), és una cala poc freqüentada envoltada per una pineda i el típic paisatge agresta de la zona. Malgrat tot, és una de les cales més grans del Cap de Creus amb 135m de longitud i 15m d'amplada, i compta amb un refugi. Un indret únic només apte pels exploradors.
Més informació:
Web
Alt Empordà Turisme
Web
Baix Empordà Turisme
Web
Costa Brava Turisme
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
En bicicleta per l’Empordà més medieval
Foto:
Cedida
Els paisatges més verges de l’Empordà
Foto:
Surtdecasa
L'Empordà des de les alçades
Foto:
© Josep Renalias
8 pobles empordanesos que has de conèixer
Foto:
Arnau Margenet
5 llocs on escalar al Baix Empordà
Foto:
Surtdecasa
7 llocs on escalar a l’Alt Empordà
Inicieu sessió
o
registreu-vos
per a enviar comentaris