Foto: 

Cedida

7 llocs on escalar a l’Alt Empordà

Descobrim algunes zones on poder practicar aquest esport a l’alça
Arnau Margenet
,
29/05/2018
Entorn
En aquests temps frenètics on tot va tan ràpid i on la ciutat sembla ser el pivot entorn el qual gira la nostra existència, cada cop hi ha més gent determinada a reconnectar amb allò essencial, amb l'entorn i la naturalesa, a recuperar el control del temps i la plena facultat dels sentits. Potser per això, el gaudi per la muntanya i totes les activitats que ofereix torna a guanyar el protagonisme que un dia, amb les presses, vam perdre. Una d'aquestes activitats és l'escalada, un esport que guanya adeptes entre els joves, però també entre els adults que alhora transmeten l'afició als seus fills, plantant una llavor que a poc a poc fa arrel a la nostra cultura. I un dels motius d'aquest boom que viu l'escalada el trobem en el potencial que té la comarca de l'Empordà pel que fa a nombre i varietat de sectors i zones on poder practicar aquest esport. Avui repassem alguns dels llocs on poder escalar a l'Alt Empordà. Vinga doncs, a tibar!


1. Sector del Pantà de Boadella

Comencem amb un sector situat al bell mig de l'albera, concretament a la Serra de Sentinella, a Darnius. Des d'allà, agafarem una carretera que voreja el Pantà de Boadella pel seu costat est fins a la cruïlla de Sant Esteve del Llop, on aparcarem el cotxe. Es tracta d'un sector de roca calcària de bona qualitat, amb dues cares (nord i sud), a una alçada de 300 metres des d'on podrem gaudir d'una panoràmica privilegiada del pantà mentre escalem alguna de les 13 vies amb què compta la zona (6 al sector nord i 7 al sud). La longitud de les vies va dels 9 metres als 30 metres, i compta amb una gran varietat de graus, de 3er a 7a+/b. Un sector ideal per anar en grup, independentment del nivell de cada escalador, i gaudir d'un dels paisatges més emblemàtics de la comarca.

2. Sector de Costoja
Ens desplacem un xic més al nord per sobrepassar la línia fronterissa i posar un peu en territori francès. Enfilant la mateix carretera que ens ha portat fins a Darnius, passat el Coll dels Horts que separa ambdós territoris, arribarem a Costoja, un poble situat a 2km de l'Empordà, a la regió de Haut Vallespir. Només arribar, podem detectar fàcilment el sector que es troba en un petit cingle sobre el poble. A més a més, està degudament senyalitzat, no té pèrdua. Es tracta d'un sector molt tranquil, apte per als escaladors iniciats, però amb trams tècnics i més estètics que poden resultar atractius per als escaladors més experts. El sector compta amb un total de 9 vies de granit de bona qualitat, amb alguns líquens i, fins i tot, alguna presa de rocòdrom, i el grau de dificultat oscil·la entre el IV+ i els 6a.

  • imatge de control 1per1

 


3. Sector de vies i psicobloc a l'Escala

Saltem de l'Alt Empordà més muntanyós al litoral del Montgrí. A l'Escala, entre Cala Montgó i Riells, els amants de l'escalada hi trobarem un lloc ideal per combinar l'escalada esportiva amb l'aigua. Per una banda, trobem un sector de vies situat sota la Torre Milà, en un replà sobre el mar. Un total de 10 vies de roca calcària d'una qualitat excepcional, d'una longitud entre els 10 i els 15 metres, i que oscil·len entre els graus V+ i el 6c. Però si el dia és molt espaterrant, sempre podem optar per desplaçar-nos una mica més avall i gaudir de l'escalada a tocar de mar. La zona ofereix diferents racons on practicar psicobloc, des de plaques amb una caiguda neta a l'aigua fins a coves amb sostre. Hi ha poques experiències més plaents que escalar en aquest sector a ple estiu i durant els últims raigs de Sol. Això sí, precaució els dies de Tramuntana i mala mar!

 


4. La Intrèpida Sirena, al massís del Montgrí

No ens allunyem d'aquest sector, a l'altra banda de Cala Montgó, on hi trobem Punta Milà, un dels indrets més espectaculars de la costa empordanesa. Allà hi trobem una via llarga que cada any atrau a milers d'escaladors d'arreu del país, la Intrèpida Sirena. Els motius són ben senzills i a l'hora únics: una imponent via de 103 metres de longitud arran de mar en un dels indrets més salvatges de la Costa Brava. Tot i que es pot rapelar des del cim del penya-segat (l'excursió fins al mirador dels búnquers i l'espectacular panoràmica que ofereix és molt recomanable), la opció ideal per emprendre la Intrèpida Sirena és des del mar, a bord d'una zodiac que podrem llogar al Club Nàutic de l'Escala. La via es realitza en cinc trams (el primer de 40 metres), en un grau de dificultat mig de V+, prou accessible pels que volen començar a practicar escalada de llarg recorregut. Una via feta només per als més valents i que premia a qui arriba a la reunió amb una panoràmica de la Badia de Roses difícil d'oblidar.

5. Sector de Palau Saverdera
I saltem a l'altra banda de la Badia de Roses per caure a Palau Saverdera, entre Roses i Vilajuïga, concretament a la zona est de la urbanització Bellavista. Allà, a la vessant sud de la Serra de Rodes hi trobem un sector de roca calcària amb més d'una vintena de vies que van del grau 4c fins al 7b. Es tracta d'un sector amb trams tècnics, i amb una gran varietat de perfils, des de desploms, parets verticals i plaques. Una zona ideal tant per a la iniciació a l'escalada com per a nivells entremitjos i alts.

 


6. Boulders a La Jonquera

Una alternativa a les disciplines que ja hem mencionat és el 'boulder', una pràctica que consisteix en escalar grans roques, que normalment s'han desprès de les cingleres, sense corda i amb un matalàs com a únic sistema de seguretat en cas de caiguda. Un dels sectors amb més quantitat de boulders de Catalunya el trobem a La Jonquera, concretament al sender que ens porta a l'ermita de Santa Llúcia. Enmig del massís muntanyós, hi trobem un mar format per una cinquantena de roques de granit amb una alçada màxima de 5 metres i que ofereixen a l'escalador més de 400 vies de diferents nivells, de 3er a 8b. Plaques, desploms, diedres... cantells, regletes, xurros, fissures, laterals, invertides... el ventall de perfils i subjeccions és infinit, i la diversió està assegurada.

7. Top Climb a Figueres
Una bona alternativa a l'escalada esportiva és l'escalada indoor. No només és una opció els dies de pluja o quan volem entrenar i no tenim a ningú que ens acompanyi a la roca, el rocòdrom és un espai ideal per a la iniciació a l'escalada, i també el millor gimnàs d'un escalador. Fins i tot, hi ha escaladors que prefereixen l'escalada indoor que la corda. La varietat de blocs, graus i subjeccions fan del rocòdrom un parc d'atraccions per als amants d'aquest format i un camp de proves per a qui prefereix el contacte amb la roca. I el millor rocòdrom de la província és el Top Climb de Figueres: 700m quadrats per gaudir de l'escalada sense límits.

Més de 40 vies de diferents nivells, perfils i inclinacions, preses per a tots els gustos, zona de campus, gimnàs... A més a més, el rocòdrom ofereix classes d'iniciació a l'escalada així com entrenaments personalitzats adreçats als escaladors amb més experiència que vulguin perfeccionar el seu nivell, tant físic com tècnic, i activitats extraescolars per als més petits. D'altra banda, el rocòdrom també compta amb un espai per a la pràctica d'arts acrobàtiques com les teles o el trapezi, i una sala on s'hi imparteixen classes de ioga o estiraments. I després d'una bona ‘tibada', res millor que prendre un refresc o una cervesa a la zona de bar i comentar la jugada amb la resta d'escaladors. Un grapat de bons motius, que sumats a l'atenció propera, distesa i experta dels seus treballadors, fan del rocòdrom Top Climb de Figueres el punt de trobada per als amants de l'escalada a l'Empordà.

A

També et pot interessar