Figueres

Foto: 

Cedida
El Teatre-Museu Dalí vist des del campanar

Els 6 atractius de Figueres

Descobreix les sorpreses que amaga la capital de l'Alt Empordà
Surtdecasa
,
06/06/2023
Entorn
Figueres és l'epicentre del territori de l'Alt Empordà, a quinze quilòmetres del mar Mediterrani, als peus dels Pirineus i envoltada per tres parcs naturals. Figueres és coneguda arreu com la ciutat del geni Salvador Dalí, per això, entre els seus carrers, la seva figura continua molt viva. Per conèixer millor els secrets del món surrealista de Salvador Dalí i la història de la ciutat, res millor que endinsar-se amb les visites guiades la Figueres de Dalí. Viuràs el dinamisme de la ciutat amb el Festival de Música Acústica o el Festival del Còmic de Figueres entre d'altres. I et fascinarà l'oferta gastronòmica, una barreja de tradició i creativitat, d'ingredients de mar i muntanya, i de bon vi, el de la DO. Empordà. T'hem destacat aquells llocs imprescindibles que has de visitar!

1. Teatre-Museu Dalí, el gran regal de l'artista
Un dels llocs que has de visitar a Figueres. La col·lecció del Teatre-Museu Dalí permet a l’espectador copsar la trajectòria artística de Salvador Dalí (1904-1989) a través del més ampli ventall d'obres. El recorregut per les sales permet copsar les seves primeres experiències artístiques, el surrealisme, la mística nuclear i la passió per la ciència fins arribar a les obres dels últims anys de la seva vida. 

També dir que embrió del projecte del Teatre-Museu sorgeix a principis dels anys seixanta, quan el llavors alcalde de Figueres, sol·licita a Salvador Dalí la donació d’una obra per al Museu de l’Empordà. La resposta de Dalí no es fa esperar, a Figueres no només li regalarà una obra, sinó tot un museu: “On, si no a la meva ciutat, ha de perdurar el més extravagant i sòlid de la meva obra, on si no? El Teatre Municipal, el que quedava d’ell, va semblar-me molt adequat, i per tres raons: la primera, perquè sóc un pintor eminentment teatral; la segona, perquè el teatre és just davant de l’església on vaig ser batejat; i la tercera, perquè va ser precisament a la sala del vestíbul del teatre on vaig exposar la meva primera mostra de pintura".
> Més informació

2. Casa natal Salvador Dalí, on tot va començar
Concretament el mes de juliol està previst que el visitant pugui fer un viatge immersiu a través de la vida i el llegat artístic de Dalí. El lloc on va néixer l'artista és un edifici d'estil modernista de l'any 1898 obra de l'arquitecte Josep Azemar. La família Dalí residia a l'entresòl d'aquesta finca situada al carrer de Monturiol, núm. 6 (avui núm. 20), on a la planta baixa Salvador Dalí Cusí tenia la notaria. L'estiu de 1912 la família va deixar aquest immoble per traslladar-se al segon pis del núm. 10 (avui núm. 24) del mateix carrer de Monturiol. Des de l'any 1961, una placa recorda que aquí va néixer Salvador Dalí Domènech l'11 de maig de 1904. El recorregut serà totalment immersiu i el visitant disposarà d’una audio-guia que es sincronitzarà amb les imatges que es projectin a les parets de les estances de la casa. El viatge comença als baixos, a la notaria i seguirà a l’entresol, on l’habitació de l’artista encara conserva la pintura original, el dibuix d’una figura femenina i un gravat amb sanefes. En aquest pis, a més, els visitants podran conèixer qui eren la resta de membres de la família i la relació que van mantenir amb el pintor, tenint una rellevància especial la figura del pare de l’artista. Durant el recorregut immersiu s’hi sent la veu de Dalí i altres sons o músiques o efectes de llum que complementen els videomapatges, les projeccions i també s’hi fa referència en la guia als amics de Dalí a l’institut, com l’arquitecte, pintor i pedagog Ramon Reig o el pintor Marià Baig.
> Més informació

3. Castell de Sant Ferran, el monument més gran de Catalunya
Situada sobre d'un turó, és una fortalesa baluardada de grans dimensions construïda durant el segle XVIII. Ocupa una superfície de 32 hectàrees amb un perímetre de 3.120 metres, i a les cisternes, situades a sota del pati d'armes caben 9 milions de litres d'aigua. El castell de Sant Ferran, que tenia una capacitat per 4.000 persones, constitueix en l'actualitat un llegat patrimonial de primer ordre, el monument de dimensions més grans de Catalunya i la fortalesa d'època moderna més gran d'Europa. A part de la visita lliure a la fortalesa, un dels principals atractius és la visita a la Catedral de l'Aigua, un recorregut comentat pel fossat de la fortalesa a bord de vehicles tot terreny i també a les galeries subterrànies de contramina i la navegació a bord d’embarcacions pneumàtiques per l’interior de les cisternes de la Fortalesa. Una experiència aquàtica única!
> Més informació

 

El Museu del Joguet de Catalunya | Foto: Jordi Puig
4. Museu del Joguet, joguets de Miró i Brossa
Els fons del Museu del Joguet de Catalunya estan formats principalment per jocs i joguets industrials de finals del segle XIX fins als nostres dies. Entre les propostes que trobem a la col·lecció, destaquen els joguets de llauna litografiats, realitzats durant el període d’entreguerres a les manufactures Rais de Gràcia (Barcelona) o Payà d’Alacant; la maqueta ferroviària analògica; les nines de cartró catalanes (pepes), les confeccionades amb elements de porcellana, i d’altres obrades a la primera meitat del segle XX, com ara les italianes Lenci; els magnífics teatrins impresos per Paluzie i Seix Barral a Barcelona, a finals del segle XIX i inicis del segle XX; els joguets mecànics de procedència alemanya; els joguets de cartró d’Antoni Penas de Barcelona i l’àmplia col·lecció de jocs relacionats amb el cinema i els seus antecedents: zoòtrops fabricats per Agàpit Borràs a Mataró, llanternes màgiques, el Cine NIC i els projectors Pathé Baby, entre molts d’altres. Alguns dels joguets del fons provenen de grans personatges que n’han fet donació al Museu. Seria el cas de l’osset dels germans Anna Maria i Salvador Dalí -que fascinà Federico García Lorca-, el siurell de Joan Miró, l’arrossegall de Joan Brossa o els joguets de Josep Maria Palau i Fabre.
> Més informació

5. El mercat i les compres
Entre els mercats de la ciutat hi trobem el dels brocanters, el de la fruita i el de la roba. El primer té lloc cada tercer dissabte de mes, el segon els dimarts, dijous i dissabtes, entre la centenària Plaça del Gra i l’avantguardista Plaça Catalunya. En aquest cas, t'aconsellem que et deixis endur per les olors i el cromatisme dels productes de quilòmetre zero, un veritable aparador de l’horta empordanesa. A tocar de la Rambla s’estén un gran espai comercial a l’aire lliure pels carrerons amb més història de la ciutat. És ideal per trobar-hi tot el que necessites tot passejant en un ambient agradable i relaxat. El mercat de la roba, sempre concorregut i amb molt d’ambient, el trobaràs els dijous al Passeig Nou. A més, l'oferta d’establiments i productes de Figueres és molt àmplia: des de comerços locals fins a franquícies internacionals; des d’alimentació fins a roba i complements, electrònica, i molt més!

 

Ruta enogastronòmica de la DO Empordà | Foto: Sira Ayats
6. Rutes enogastronòmiques
L’essència de la gastronomia empordanesa és l’excel·lent qualitat i la potent personalitat dels seus productes locals, en gran part resultat del binomi "mar i muntanya", únic i intrínsec en el territori, com demostra el seu paisatge. Aquest enclavament estratègic, juntament amb la proximitat amb França i la revolució gastronòmica de la nouvelle cuisine française, van propiciar el naixement de l’avantguarda gastronòmica de Catalunya en terres empordaneses, amb establiments com l’Hotel Duran i El Motel Hotel Empordà, el Bulli o el restaurant Mas Pau. Un dels productes estrella d’aquesta terra són, indubtablement, els vins de la DO Empordà, el Consell Regulador de la qual té seu a Figueres, la capital de l’Empordà.

Més informació: 

A

També et pot interessar