Arnau Margenet
,
22/03/2019
Entorn

Jordi Sargatal: “La Natura només ens té a nosaltres"

El president d'APNAE denuncia l'ampliació de carreteres i l'impacte negatiu sobre l'entorn empordanès

Foto: 

Cedida
Ampliació de carreteres, atropellament d'animals, tales sense control, malbaratament de recursos naturals, escampeig de residus… L'Empordà viu una lluita històrica contra qui pretén mercadejar amb el nostre patrimoni natural en nom del progrés. Un dels projectes que més enrenou està generant últimament és l'ampliació de la carretera GIV-6102, un tram que va de Roses a Palau Saverdera i que està deixant un reguitzell de perjudicis mediambientals, entre els quals l'atropellament d’una llúdriga i la tala d'arbres centenaris. Parlem d’aquesta ampliació i d'altres casos amb Jordi Sargatal, president de l'APNAE (Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà) que, durant més de 30 anys, ha bregat per defensar la riquesa natural de la comarca.

Quin càrrec exerceixes actualment en la conservació del Parc Natural dels Aiguamolls?
- Vaig ser el primer Director del Parc, des de l'abril del 1984 fins al 1998. Des del març del 1984 sóc membre de la Junta de Protecció del Parc, nomenat per l'Institut d'Estudis Catalans, i també sóc el President de l'Associació d'Amics del Parc Natural (APNAE).

Quina és la situació actual de la carretera GIV-6102? En què consisteix el projecte d'ampliació d'aquest tram?
- Sembla ser que l'ampliació havia estat reivindicada per l'anterior alcalde de Palau Saverdera. Al meu parer és absolutament innecessària, ja que pràcticament és paral·lela a la que va de Palau a Roses; serà perillosa, ja que la utilitzen molts ciclistes i ara la utilitzaran més cotxes, que podran anar més de pressa, ja que el que fan és corregir alguna corba i ampliar-la en els trams estrets.

Algunes veus contràries al·legueu que és un malbaratament de recursos per “guanyar mig minut”. Quin impacte tindrà aquestes obres a nivell mediambiental?
- Totalment d'acord en el malbaratament de recursos. Se m'acudeixen mil projectes més prioritaris que aquests. Segur que s'atropellarà més fauna, ja que passa a tocar la Reserva Natural Integral, i això també serà un problema per als conductors. Sense anar més lluny, fa poques setmanes s'hi va trobar una llúdriga atropellada. A més han talat alguns arbres realment remarcables.

Estem parlant d'un tram que comptabilitza molts atropellaments d'animals. L'ampliació contempla alguna mesura per evitar que augmenti el nombre d'atropellaments?
- Em temo que l'Administració no els ha obligat a cap mesura, com passos de fauna per exemple.

Des d'APNAE i AEDEN s'ha pres alguna mesura per frenar aquestes obres? Què poden fer les institucions arribat aquest punt?
- Crec que aquesta ampliació és absolutament il·legal, ja que la Junta de Protecció no ha emès l'informe preceptiu, tal com marca la Llei. Això ja ho he denunciat a la Junta de Protecció, i caldrà demanar un dictamen jurídic sobre aquest aspecte. En el seu dia ho vaig comunicar a la IAEDEN, i des de l'APNAE també ho hem denunciat.

No és l'únic projecte en marxa que va en contra dels interessos mediambientals de la comarca. Quins casos són els més preocupants?
- Per desgràcia no. Com a temes més preocupants veig la quantitat enorme de pesticides que es llencen als camps i també encara a les ciutats, el malbaratament dels recursos hídrics, l'escampeig de plàstics i d'altres residus, i per descomptat la ocupació del sòl en hàbitats d'interès. Darrerament també s'han talat i podat indiscriminadament molts arbres bonics i ben integrats de les vores de les carreteres. Em temo que hi ha interessos d'empreses que aprofiten la biomassa forestal, que han trobat un recurs molt abastable. La biomassa ha de servir per eliminar arbres, sobretot pins, en llocs on n'hi ha en excés i són un perill pels incendis forestals. El problema és que aquests llocs són de més difícil accés. Si no se'ls para ens deixaran sense ni un arbre. Són arboricides per definició.

Podem fer alguna cosa els ciutadans per sumar-nos a la lluita?
- Denunciar totes les coses mal fetes I lletges que es vegin i col·laborar amb grups naturalistes com l'APNAE o la IAEDEN. La Natura només ens té a nosaltres. Si no la defensem nosaltres, qui la defensarà? I a part és un Patrimoni de tots, que només uns quants posen en perill.
 

* VOLS LLUITAR EN DEFENSA DE LA COMARCA I DEL NOSTRE PATRIMONI MEDIAMBIENTAL? FES-TE SOCI D'APNAE O FES UNA DONACIÓ ACCEDINT A www.apnae.org. SUMA'T-HI, JA SOM MÉS DE 800 SOCIS!

Més informació: 

Web APNAE

També et pot interessar