Foto: 

CEDIDA
Castelló d'Empúries

Descobreix l’herència cultural jueva de Castelló d’Empúries

La 21a Jornada Europea de la Cultura Jueva tindrà lloc el diumenge 6 de setembre amb un seguit d’activitats lúdiques i culturals
Surtdecasa Empordà
,
03/09/2020
Entorn
La Jornada Europea de la cultura jueva, any rere any, té la finalitat de reivindicar i posar en valor el patrimoni jueu, així com la diversitat i la riquesa del judaisme a través de conferències, concerts, actuacions, visites guiades i altres activitats que tenen lloc de manera simultània arreu d’Europa. A Castelló d’Empúries, així com altres viles del nostre entorn, ja fa anys que festegen aquesta jornada amb activitats tan diverses com visites guiades, presentacions de llibres, concerts i tallers, i enguany, malgrat la situació provocada per la pandèmia, han seguit apostant per reivindicar un llegat encara avui en dia molt present.

Des de Castelló d’Empúries s’han organitzat un seguit d’activitats que tindran lloc durant el cap de setmana. Els actes començaran el dissabte 5 al matí, a les 10:30 hores, amb la visita guiada 'Les pedres parlen', pel centre històric i a l’interior del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó. Paral·lelament, a les 11h a la capella del Convent de Santa Clara, tindrà lloc la presentació del llibre: 'Atles d’història dels jueus de Catalunya' a càrrec dels seus autors, Manuel Forcano i Víctor Hurtado, i del seu editor, Rafael Català.

A la tarda, com ja és tradició en els darrers anys, s’oferirà una visita guiada de temàtica exclusivament jueva seguida per un concert de música. Així, a les 16 hores, aquells que ho desitgin podran seguir la visita 'Castelló d’Empúries en clau jueva' recorrent el centre històric amb entrada a la Basílica de Santa Maria, a la Sinagoga del puig Mercadal i al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó.

  • imatge de control 1per1

I a continuació, a l’Hort de Santa Clara, podreu gaudir a partir de les 19:30h de l’actuació de Tati Cervià & Sepharazz Mishpaha (trio) que oferirà un concert de fusió de música sefardita i altres tradicions musicals amb jazz, que han estat reharmonitzats per apropar aquestes melodies a un llenguatge actual, tot preservant la riquesa de la rítmica tradicional.

L’endemà, diumenge dia 6 de setembre a partir de les 11 hores hi haurà un taller d’iniciació a l’escriptura hebrea que farà descobrir les particularitats de la llengua hebrea i el seu alfabet. A les 17h de la tarda es farà la visita guiada titulada 'El llegat cultural i arqueològic jueu de Castelló d’Empúries'. Finalment, a les 19h el Clustrobar Antoni Madueño i l’Associació Empordanesa de música popular i tradicional oferiran un concert de viola de roda i de música medieval jueva a la plaça Jaume I, davant el Museu d’història medieval de la Cúria-Presó.

En la majoria de les activitats previstes hi haurà aforament limitat i per tant caldrà reservar l’espai. Tanmateix, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries posarà a disposició dels usuaris gels hidroalcohòlics i garantirà les mesures de seguretat, es requereix l’ús obligat de mascareta.

Més informació: 

A

També et pot interessar