Foto: 

CEDIDA

Les 5 sortides d'hivern al Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva

Un bosc d'escultures, un jardí botànic reconegut, un castell medieval, coves prehistòriques i una excursió a un santuari
Nina Pagès
,
28/12/2015
Entorn
Durant els mesos d'hivern, tendim a recloure'ns a casa, devorar torrons i neules i desfer-nos al sofà amb la nostra manta nova de trinca de les festes. És l'estació més casolana, sens dubte, però també la de les excursions a la muntanya per veure els canvis de l'entorn, la de les visites a la costa per sentir el vent repicar amb força i la dels viatges a poblets i edificis amb història. Per això, us hem elaborat algunes rutes i propostes per gaudir del patrimoni cultural, artístic i natural de casa nostra.


1. Jardí Marimurtra de Blanes
Una magnífica i educativa activitat en família podria ser una visita al Jardí Botànic Marimurtra, un dels més importants d’Europa declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Situat a la població de Blanes, ens proporciona la possibilitat de descobrir una gran varietat d’espècies vegetals al mateix temps que podem fer una passejada pels penya-segats mediterranis. Amb una extensió de 4 hectàrees, compta amb col·leccions de 3.000 espècies de climes Subtropical, Temperat i Mediterrani.

 


2. Bosc de Can Ginebreda
Un parc, un bosc i una mostra d’art a gran escala. El Bosc de Can Ginebreda és una proposta creativa, innovadora i insòlita que beu d’experiències com les de Bomarzo o les del parc Kroner-Müller d’Holanda. Es tracta d’un bosc situat al municipi de Porqueres, a uns sis quilòmetres de Banyoles, d’uns 40.000 m2 amb roures, alzines, pins, ginebres, cireres d’arboç, grèvols, arços i, concretament, escultures de l’artista Xicu Cabanyes. Les creacions del gironí, repartides en diferents punts, giren al voltant de temes universals com la vida, la mort, l’eròtica, el caos o la geometria.

 


3. El Castell de Montsoriu
Viatgem més de cinc-cents anys en el temps per reviure la història i la manera de viure a la Catalunya de l’edat mitjana. El Castell de Montsoriu és el gòtic més imponent de Catalunya i un dels recintes medievals més importants del país. Situat al cim d’un turó de més de 500 metres, al peu del Montseny, domina la vall de la Tordera. Durant tot l’any, es fan visites guiades per conèixer el seu interior, així que, durant l’hivern, podria ser una activitat molt interessant.

 


4. Coves i Cingles de Sant Martí de Llémena
Una altra proposta que inclou història és la ruta que passa per les coves i els cingles de Sant Martí de Llémena. Al voltant del municipi de la vall, podrem descobrir hàbitats prehistòrics en coves durant el neolític, el calcolític i l’edat de bronze (3.500 A.C – 700 A.C). Per exemple, als cingles de Rocafesa, hi trobem diverses coves, com la Boratuna, on s’hi va localitzar ceràmica neolítica; el Roc del Mirador, que va ser una cova sepulcral del bronze final (1.200-700 A.C); la cova del pla d’en Tallada, del calcolític o de l’edat de bronze; i la cova de la Fontsaveu, del període calcolític vers l’any 2.000 A.C.

 


5. Pujada a Rocacorba
Des del Puig Sou, on hi ha el santuari de Rocacorba, descobrirem una vista impressionant i esfereïdora de tot el Gironès. Tant amb la família com amb els amics, podem aprofitar un dia de festa per fer la pujada fins al santuari, de 922 metres, amb els enormes Pirineus i tots els pics de la Garrotxa en primer terme. Un cop a dalt, ens trobarem amb un edifici datat l'any 1065 amb una església del segle XVIII. Podem aprofitar per esmorzar o bé dinar al voltant de la construcció i gaudir de l’aire pur que s’hi respira.

A

També et pot interessar