Arnau Margenet
,
28/11/2018
Entorn

Peralada, al cor de l’Empordà

L'art, la història i el vi són alguns dels motius per visitar Peralada durant qualsevol estació de l'any

Foto: 

cedida
Plaça Gran de Peralada
Fundada en temps de Carlemany, destruïda pels almogàvers allà pel 1285, bressol del cronista Ramon Muntaner, pivot geopolític al llarg de la seva existència; Peralada ha estat, sens dubte, una de les viles més importants de la regió que avui dia comprèn l'Empordà. Una vila que respira història, al cor de la comarca.
Carrers empedrats, cases centenàries, convents immutables, castells monumentals... un esplèndid conjunt arquitectònic que desprèn un fort aroma medieval
Pels carrers i indrets de Peralada hi ha gravada la petjada de l’home i el seu viatge a través dels segles. Carrers empedrats, cases centenàries, convents immutables, castells monumentals... un esplèndid conjunt arquitectònic que desprèn un fort aroma medieval. I és que durant un temps Peralada va esdevenir en una autèntica potència a la regió, amb comtat, lleis i exèrcit propi, lluitant contra la fam invasiva dels comtats de Besalú i Empúries o hostatjant al mateix Jaume I de camí a una de les seves travessies cap a França. Amb el temps i l’enfortiment de viles com Castelló d’Empúries o Figueres, Peralada va quedar relegada a una vila d’economia rural i pròspera.
 
Afortunadament, d’aquells temps d’esplendor hem heretat un dels patrimonis arquitectònics i culturals més importants del país. Un tresor que avui dia, gràcies a la lluentor de la modernitat i l'avinença, brilla encara més.  
 
 
 
El conjunt del Castell de Peralada
 
Quan hom sent parlar del Castell de Peralada és inevitable projectar la imatge d’aquell castell monumental d’estil francès, les dues imponents torres amb els merlets com dents perfectament definides i la vegetació enfilant-se per les antigues parets de pedra. Originari del s. XIV, el castell esdevé com un important i complex conjunt artístic fruit de la destrucció de Peralada l’any 1285 i de successives restauracions de l’anterior fortalesa fins adoptar la forma actual, a l’estil chatêau propi de la moda francesa de finals del s.XIX. El conjunt integra el Castell, l’idíl·lic parc del Castell i el preciós Convent del Carme (val la pena passejar pel seu acollidor claustre), datat del s.XVI i actual Museu i Biblioteca del Castell de Peralada, que atresora més de 80.000 volums (200 incunables i 1000 edicions d’El Quixot en 33 idiomes diferents!). Si voleu passejar pels voltants del Castell i quedar captivats per la seva àuria medieval, la façana principal es visitable tots els dies de 12h fins a la matinada (excepte els dies que hi hagi esdeveniments en la plaça principal).
 
 
 
Vins i caves, llegat medieval
 
També a la productiva vida social i econòmica de Peralada durant l’Edat Mitja li devem la qualitat i prestigi de la producció de vins i caves. Va ser a principis del s.XX quan el nou propietari, Miguel Mateu, aprofitant la magnífica qualitat del sòl i els avantatges del clima empordanès, va voler reactivar la producció vitivinícola de la regió. Avui dia, el cava Castell de Peralada és sinònim de distinció i excel·lència. ¿Voleu conèixer els seus secrets?
El celler del Castell de Peralada organitza visites que us permetran endinsar-vos a la sala de màquines d’un dels caves més preuats del mercat. Des de les vinyes de Malaveïna, una de les cinc finques del Castell a la comarca, fins a la sala amb 5.500 barriques o la històrica cava del Gran Claustre, on s’hi elabora vi des de l’Edat Mitjana. Una visita que es pot completar de manera única amb un bany relaxant al centre de Wine Spa de l’Hotel Golf Peralada. Es pot demanar més?
 

Més informació: 

També et pot interessar