Arnau Margenet
,
17/11/2016
Fires i festes

623ª Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí

La vila empordanesa celebra un any més la fira més antiga de Catalunya

Foto: 

Cedida
La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí suma una edició més, engrossint la fita èpica de ser la fira més antiga del país. I és que la popular fira torroellenca assoleix la vertiginosa xifra de 623 celebracions. Una nova edició amb més de 50 activitats i que enguany inclou una efemèride especial: la celebració del XXV Concurs de Gossos d’Atura.

Sant tornem-hi! La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí és l’avi de les fires; empordaneses i catalanes. Una fira que transcendeix del propi concepte i que amb el temps ha esdevingut en una festa major que implica a tota la població torroellenca, des d’associacions i institucions, fins a comerciants, productors i, per descomptat, la gent de la vila. Una mostra comercial que té per objectiu promocionar diferents sectors de la indústria rural com la ramaderia o l’agricultura, però també conservar la memòria històrica, econòmica i social de la comarca.

El programa d’aquesta 623ª edició de la Fira de Sant Andreu compta amb més de 50 iniciatives entre mostres, mercats, conferències, exposicions i activitats lúdiques. Un programa que engega oficialment els dies 26 i 27 de novembre, però que obre les seves portes uns dies abans amb un grapat d’activitats, entre elles la conferencia titulada ‘La meteo a pagès’ i que comptarà amb la presència del meteoròleg Alfred Picó, un dels rostres més familiars de la televisió catalana.

El tret de sortida oficial tindrà lloc dissabte pel matí amb l’apertura del recinte firal a l’Espai Ter que, com sempre, esdevindrà en el centre neuràlgic de la fira. Amb el teló ja aixecat, la 623ª Fira de Sant Andreu posarà en marxa un programa ampli, amb un gran nombre de propostes per a totes les edats que es distribuiran en diferents espais del poble. Algunes de les iniciatives són ja clàssics de la fira, com el XIX concurs de coloms de raça, la XVI Fira en el Record, la XII Mostra d’Entitats o el clàssic dels clàssics, el XXV Concurs de Gossos d’Atura. Però també hi haurà cabuda per altres actes de caire més familiar i lúdic, com una transhumància popular, una esquilada d’ovelles o una passejada amb carros. Tot plegat, amanit amb mercats d’artesania o ecològics, conferències, visites, exhibicions, concerts i tallers per a la mainada.

 

El XXV Concurs de Gossos d’Atura
Però què seria la Fira de Sant Andreu sense el concurs de gossos d’atura? En el nostre imaginari quedarà ja per sempre gravada l’expressió de ‘Jau Coloma!’, popularitzada pel pastor Jordi Muxach (guanyador de la primera edició que es va celebrar l’any 1992, i també de les dues últimes). Un clàssics de la fira que enguany celebra 25 anys d’existència. Per celebrar-ho, a banda de l’esperada exhibició de pasturatge, la organització de la fira ha preparat un acte especial que comptarà amb alguns dels campions i col·laboradors que han fet possible la seva celebració al llarg d’aquest 25 anys. Serà una ocasió ideal per viure i reviure un dels moments més tradicionals de l’any a l’Empordà.

 

 

Més informació: 

Podeu consultar tot el programa de la 623ª Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí aquí!

També et pot interessar