Terra de trobadors

Foto: 

Cedida

Els 4 imperdibles de Terra de Trobadors evoquen temps de pandèmia

Del 10 al 12 de setembre, Castelló d'Empúries celebra un dels primers festivals culturals d’ambientació històrica de Catalunya
Surtdecasa
,
01/09/2021
Fires i festes
El Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries és un dels primers festivals culturals d’ambientació històrica de Catalunya i l’esdeveniment cultural i festiu castelloní més important de l’any. Comtes i comtesses, músics, monjos, cavallers, còmics i visitants, es barregen pels carrers de la vila comtal durant el cap de setmana que dura el Festival. La situació actual de la pandèmia provocada per la Covid-19, ha inspirat la temàtica d’enguany basada en la situació viscuda a mitjans del segle XIV a Europa. Una onada de fred glacial, una producció d’aliments estancada o l’arribada de la pesta negra i altres malalties desencadenaren una forta crisi. A la corona d’Aragó, aquesta època de crisi, passà a l’imaginari col·lectiu com “lo mal any primer”. Amb la intenció d’oferir una imatge de superació s’ha adaptat el lema a “lo bon any primer” per tal de  mostrar la capacitat d’adaptació i la implicació del municipi. En aquest sentit, les recreacions històriques de l’esdeveniment com les protagonitzades per les entitats, giraran entorn a aquesta temàtica en una època històrica que es situa a mitjans del segle XIV (1348) amb l’Infant Ramon Berenguer (1342-1364) com a Comte d’Empúries i Pere III el Cerimoniós (1336-1387) Rei de la Corona D’Aragó. La proposta cultural i festiva, amb el suport de la Coordinadora de Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries, comptarà aquest any amb més de cinquanta activitats de diferents disciplines artístiques -teatre, música, circ o dansa, entre altres- així com combats de cavallers, conferències, concerts i altres propostes.


1. Espectacles de recreació històrica
Per tal de poder adaptar el Festival a les mesures sanitàries s’han ideat espectacles de curta durada i simultanis que permetin als visitants gaudir de diferents espectacles en un dia. Les d’activitats es portaran a terme en espais amb control d’accés i amb aforament limitat per als que serà necessari reservar entrada amb l’objectiu d’evitar aglomeracions i mantenir la distància entre els assistents. És per això que el sopar medieval, el mercat, les cercaviles i les tavernes de les entitats quedaran excloses de la programació d’aquesta edició. Ara bé, sí que hi trobarem espectacles que ens faran viatjar al passat alguns nous i d'altres ja coneguts d'altres anys. Entre ells, hi tornarem a trobar cares conegudes com 'Els Berros de la Cort' o el grup 'Sübitus', aquests últims encarregats de donar el tret de sortida al festival d’enguany. També hi haurà espectacles com 'El carro dels morts'; 'El carro de les Trementinaires' o 'El despertar de les Bruixes'.

 

Egeria Voices presentaran el concert 'Iacobi Victoria' | Foto: Cedida
2. Música medieval
Amb el pas dels anys, altres propostes han anat sorgint i algunes s’han consolidat, com és el cas del cicle So de Lonh que enguany celebrarà la sisena edició. El cicle es dedica principalment a la divulgació de les músiques medievals organitzant concerts comentats, conferències o cursos. Aquest any proposa dos concerts: 'Iacobi Victoria', a càrrec d’Egeria Voices; 'Senti un gran romore', a càrrec de Locus Desperatus; i una conferència que porta per títol 'Ministrers i música a la Corona d’Aragó medieval: estampes d’un corpus de documents' d’Anna Alberni (ICREA/Universitat de Barcelona). Per altra banda, al Convent de Sant Agustí, tindrà lloc el concert 'Despertant instruments adormits' a càrrec d’Antoni Madueño i el conjunt L’Incantari, format per Arturo Palomares, Luzia Samitier i Ana Cerezo), un concert de cançons de trobadors i polifonies primitives, en el marc del projecte Awakening Sleeping Instruments amb el suport del Programa Cultura Creativa de la Unió Europea. Volem destacar també el concert de música sefardí a la Sinagoga del Puig Mercadal, amb Rusó Sala i Míriam Encinas. Per últim, estem contents de poder comptar amb l’actuació de la Coral Castellonina i el concert que porta per títol 'Cançons en temps d’epidèmia'.

 

Conferència en una edició anterior del festival | Foto: Cedida
3. El cicle de conferències
De la mateixa manera, el Cicle de conferències 'Miquel Pujol Canelles' organitzades conjuntament pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i per l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, versaran sobre la temàtica escollida per a l’ocasió. Durant els dies del festival s’oferiran com cada any tres conferències a càrrec de catedràtics, professors i investigadors de diferents universitats catalanes, i també es presentarà el número 20 de la revista Mot so razo. La conferència inaugural 'Una pandèmia d’altres temps: la pesta' anirà a càrrec de Lluís Cifuentes, Doctor en Història Medieval per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona, que tractarà l’arribada de la pesta negra a la Corona d’Aragó l’any 1348 i les greus conseqüències socials i econòmiques que va tenir. Completaran el cicle Antònia Carré, Doctora en Filologia Catalana (UOC-UB), que oferirà la conferència 'Pesta amb literatura. Del Decameró a l’Espill', que versarà en la forma en què la literatura catalana medieval ha mostrat els períodes i les conseqüències de les epidèmies. I, per últim, Pol Bridgewater, Doctor en Història Medieval (UB), oferirà la tercera conferència amb el títol 'Govern, hospitals i assistència a l’Edat Mitjana: una història de poder'. El diumenge al matí es presentarà també la novel·la històrica Palau del vent de l’escriptor castelloní Pere Llovet Planas, basada en la història del comtat d’Empúries.

 

L'Ecomuseu Farinera és un dels equipaments que farà portes obertes | Foto: Cedida
4. Exposicions i visites guiades
Durant els dies del festival, els visitants també tenen opció de visitar les exposicions permanents dels museus del municipi i fer les visites guiades que proposen expressament per a l’esdeveniment. L’Ecomuseu Farinera, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, la Basílica de Santa Maria o la Sinagoga del Puig Mercadal tindran obertes les seves portes tots tres dies. Per altra banda, també hi haurà la possibilitat de visitar exposicions organitzades expressament per a l’ocasió: l’exposició d’armadures medievals i el campament de soldats a càrrec d’Alma Cubrae; o l’exposició d’instruments musicals medievals, a càrrec de Clustrobar Antonio Madueño, que oferirà també un taller de construcció d’instruments medievals al Convent de Sant Agustí.

Més informació: 

A

També et pot interessar