Foto: 

Cedida

Castelló d’Empúries torna a ser medieval!

El festival Terra de Trobadors arriba a la 28ª edició amb un programa farcit de propostes
Surtdecasa Empordà
,
29/08/2018
Fires i festes
Temps ençà, la vila de Castelló d'Empúries s'erigia com a la capital d’una demarcació poderosa que competia amb els demés regnats sota el nom de Comtat d'Empúries. Una etapa de la història empordanesa on la bonança i la misèria, la llum i la foscor, jugaven a rellevar-se. El festival Terra de Trobadors, que ja suma 28 edicions, ens transporta a la bullent vida medieval d'aleshores. Del 6 al 9 de setembre, Castelló d'Empúries es vesteix tal i com era en un passat llunyà amb la complicitat de tot el poble, entre mercats, espectacles i música tradicional. Repassem els "imperdibles" d'aquesta edició:
1. Conferència inaugural i Carles Fages de Climent
L'espectacular inauguració que tindrà lloc l'1 de setembre a la platja d'Empuriabrava amb una recreació de la invasió francesa i un sopar medieval, suposarà el tret de sortida d'aquesta 28ª edició del Terra de Trobadors. El dijous 6 de setembre per la tarda es reprendrà el programa amb la conferència inaugural que portarà el títol “Ponç Hug IV d'Empúries i Ramon Muntaner” i que anirà a càrrec del professor Xavier Renedo Puig. Una mica més tard tindrà lloc una proposta ben interessant en format de lectura dramatitzada. La companyia Tequatre interpreterà l'obra “El Bruel”, de Carles Fages de Climent, aprofitant que enguany es commemoren 50 anys de la seva mort.
 
2. L'espectacle inaugural i el gran sopar medieval
El gran tret de sortida del dijous serà ja entrada la nit, quan l'esperit medieval ja s'hagi apoderat de la vila. El màxim representant del Comtat d'Empúries, Ponç Hug IV, farà acte de presència i donarà per inaugurades les festes. Tot seguit, un cercavila medieval avançarà direcció al Pati del Palau dels Comtes per entaular la comitiva al Gran Sopar Medieval en honor al comte amenitzat pels bufons, joglars i espectacles de foc a càrrec d'Els Berros de la Cort, Excalibur, la Ballarina de Taifa, entre d'altres.
 
3. Cicle de Música Medieval "So de Lonh"
Una de les novetats que va incloure el festival la passada edició va ser un cicle de música medieval titulat “So de Lonh” i que enguany hi torna a tenir cabuda amb la Basílica de Santa Maria com a marc incomparable. Dos concerts que giren entorn a dues figures influents de l'imaginari medieval i empordanès. El primer serà el proper divendres 7 de setembre quan el grup Locus Desperatus interpreti les poesies de l'escriptor figuerenc Carles Fages de Climent en un espectacle que porta per nom “Loidan'Amor”. El dissabte serà el torn de “Mos Azimans” que amb l'espectacle “En un Miralh” repassaran les cançons del famós trobador francès Bernart de Ventadorn.
 
4. Torneig medieval
Un dels espectacles estrella del Terra de Trobadors, com no podia ser d'altra manera, és el Torneig Medieval. Centenars de persones s'apropen per gaudir de l'espectacle mentre una desena de cavallers es disposen a posar els pèls de punta a tots els assistents. Nervis, emoció i molta adrenalina pels qui vulguin formar part de la lluita per guanyar el torneig medieval. El dissabte 8 de setembre, tots al Camp d'en Capella, i que guanyi el millor!
 
5. Espectacles programats al carrer cada mitja hora
Durant quatre dies, els carrerons de Castelló d'Empúries es converteixen en una reproducció constant i lliure de la vida medieval. Passejar per la vila vol dir topar-se amb joglars, bugaderes, comerciants, bruixes o leprosos tal i com si no hagués passat el temps. Espectacles itinerants i recurrents que contribuiran a que la vila respiri un autèntic ambient medieval. No us ho perdeu!
 
6. Concerts de Nit
La música serà una de les grans protagonistes durant aquest cap de setmana medieval. I ho serà tan de dia com de nit. Entrada ja la mitjanit les gralles, els llaüts i les dolçaines sonaran ben fort davant la portalada de la Basílica de Santa Maria. I a partir d'aquí, música a dojo. La presència de bandes com Sübitus, Acibreira o Els Berros de la Cort ja són un clàssic del festival, però també podrem gaudir de les actuacions de Corvus Corax, L'Ós Pedrer, Nel de l'Ostau, Els Trakalets o la Coral Castellonina que posaran la nota musical a aquesta gran festa medieval.
 
7. Cultura medieval
Una de les vessants d'aquest Terra de Trobadors que millor vesteix el festival és la relativa als espectacles, i és que aleshores constituïa la principal font d'oci dels vilatans. L'oferta és àmplia i totes les propostes tenen un objectiu: la reproducció fidel de la cultura medieval. Animació trobadoresca, teatre, dansa, malabars, balls de gegants, contes, combats medievals... un reguitzell de propostes per viure la cultura trobadoresca intensament.
 
8. El corre-tavernes
Fa mig mil·lenni, el títol d'edifici més sagrat segurament enfrontava a dues institucions: les esglésies i les tavernes. Terra de Trobadors també pica l'ull a la cultura tavernera amb aquest corre-tavernes que us permetrà recórrer la vila a través de les millor barres medievals, en comitiva popular i al ritme de les melodies més festives. La nit del dissabte 8 de setembre és de les tavernes!

Més informació: 

Consulta tot el programa aquí!

A

També et pot interessar