La festa de l'Oli i l'Olivera a Espolla

La vila empordanesa acull la 18ª Fira de l’Oli i l’Olivera, un referent català del sector
Surtdecasa Empordà
,
09/01/2014
Fires i festes

Diuen que les primeres evidències sobre l’ús de l’oliu es remunten al 12000aC i que el seu cultiu organitzat té més de set mil·lennis d’història. També diuen que els egipcis utilitzaven l’oli amb fins cosmètics o que els gimnastes de l’antiga Grècia se’n untaven barrejat amb cendra en una versió embrionària del sabó. Les aplicacions d’aquest greix vegetal han sigut (i són) múltiples i, a vegades, inclús estranyes. I és que n’hi ha tantes com necessitats té l'home, convertint-se en un producte indispensable del nostre dia a dia. No obstant, convindrem que n’hi ha una que ens fa gaudir per sobre de les altres, no? Exacte. Qui es pot resistir a un llonguet de pa banyat amb un rajolí d’oli d’oliva verge?

Aquest ‘líquid daurat’ és l’aliment mare de la gastronomia mediterrània des de temps immemorials, fonament de qualsevol recepta de cuina, amiga de tots els sabors i textures, i rica en lípids, tan beneficiosos per la salut. I evidentment, amb un terrer com el nostre, la producció d’oli d’oliva també té una forta presència a l’Empordà. Prova d’això és que, coincidint amb la recollida de l’oliva, trullaires i artesans de la comarca s’apleguen un any més a la tradicional Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla, que enguany celebra la seva 18ª edició.

  • imatge de control 1per1

Divuit edicions són suficients com perquè la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla hagi esdevingut en una de les cites imprescindibles a Catalunya tan per productors com per amants d’aquest líquid untuós, exquisit i omnipresent a la nostra cuina. Als peus de l’Albera, envoltada d’oliverars, Espolla es converteix durant la tercera setmana de gener en seu immillorable d’aquest producte.

La cita d’enguany s’obre el 18 de gener amb un seguit d’activitats que inclou la visita teatralitzada Tastar vins pot ser un espectacle! que organitza el Celler Espolla i a través de la qual podreu conèixer el procés d’elaboració i tastar els diferents vins del celler, o l’espectacle Con todos mis respetos de Reugenio, l’humorista que recull el llegat del mític referent i s’ha guanyat un lloc dins l’escena còmica nacional.

Serà l’endemà, 19 de gener, quan tingui lloc l’esperada fira comercial pels carrers de la vila amb la participació de diferents trullaires de l’Empordà i l’exposició i venda de planter, productes, eines i maquinària relacionada amb l’oli i l’olivera. Però la fira no només es limita al món de l’oli, ja que també hi podreu trobar tot un assortiment de productes artesanals de denominació alberenca i d’arreu. Altres activitats que es duran a terme durant la jornada són les relatives a la fotografia, amb una exposició dedicada als portals i balcons guarnits de la vila, i una altra que reunirà les fotografies participants del XIV Concurs de Fotografia de l’Albera. I com que una bona cita popular no ho és del tot si no compta amb acompanyament musical i folklòric, la Fira comptarà amb l’actuació dels Grallers d’Espolla i els Castellers de Figueres (11h i 11:30h respectivament, a la plaça del Dolmen). La nota original la posarà un clàssic de la Fira: el concurs de llançament de pinyol d’oliva, que aquest any compleix la seva 15ª edició.
 

A

També et pot interessar