Foto: 

Cedida
Camagrocs

Boletaires de l’Empordà, cap a Albanyà!

La vila alt-empordanesa acull la 4ª Fira del Bolet els propers 18 i 19 d’octubre
Arnau Margenet
,
09/10/2014
Menjar i beure
La imminent tardor ens porta pluges i fred, amarant-ho tot d’un ambient xafogós, color marró, amb flaira a bosc. Conceptes que ens evoquen irremeiablement a un dels aliments cabdals de la taula catalana. Primer de tot, un terme clarificador: la saó; això és quan les condicions climatològiques i de sòl són òptimes perquè hi aflori el fruit; aleshores s’obre la veda, comença la ‘caça’, la febre del bolet.

L’Empordà, d’orografia rica i variada, compta amb diverses àrees on s’hi apleguen les condicions ideals pel bon creixement del bolet. Principalment als avetars, alzinars i pinars joves (on s’hi filtra més llum) de les zones més elevades de l’Alt Empordà, en germanor amb l’Alta Garrotxa, hi podrem trobar un ampli mostrari micològic on hi abunda la presència de fredolics, camagrocs, rossinyols i rovellons, entre d’altres.

Amb motiu d’aquesta abundor micològica de què gaudeix la nostra comarca i aprofitant el rebuf del ja tradicional Concurs del Bolet que se celebra anualment al Bassegoda Park, va nàixer ara fa quatre anys la Fira del Bolet d’Albanyà, un espai dedicat al coneixement i promoció de la cultura del bolet empordanès, que enguany tindrà lloc els propers 18 i 19 d’octubre. Una jornada feta per i per a l’amant d’aquest producte esporífer i fungós, d’ampli assortiment i de tan variada percepció en contacte amb el paladar.

 

  • imatge de control 1per1

L’inici d’aquest cap de setmana dedicat al bolet tindrà lloc el dissabte 18 d’octubre amb un clàssic boletaire d’aquestes dates com ho és el Concurs del Bolet del Camping Bassegoda Park. El tret de sortida tindrà lloc a les 8h, aleshores els ‘caçadors’ tindran quatre hores per formiguejar els boscos de la zona i recollir el màxim de bolets comestibles possibles. A les 12h es donarà per conclosa la caça, es farà la pesada i la posterior entrega de premis a càrrec del micòleg Santi Sapés i la família Cufí. El dissabte prosseguirà amb activitats i inflables per a la mainada, un dinar boletaire al Restaurant Agumas (menú de 16€) i, ben dinat, la Ruta del Bolet, una sortida guiada al bosc a càrrec del mateix Santi Sapés.

El diumenge 19 d’octubre s’inaugura oficialment la 4ª Fira del Bolet d’Albanyà, amb la organització, en ple nucli antic d’Albanyà, d’un mercat artesanal i d’alimentació lligat al pròdig món del bolet. A la 13h pregó, i la nota musical la posarà a mitja tarda el cor Empordà Gospel Choir, que tocarà a l’església de Sant Pere en benefici de l’ONG Karit Solidaris. Paral·lelament i durant tota la jornada, els carrers d’Albanyà acolliran tot un grapat d’actes, com per exemple una didàctica exposició de bolets tòxics i comestibles, una exposició fotogràfica composada per instantànies fetes per veïns de la vila i on el bolet n’és protagonista, o passejades a cavall per descobrir l’entorn d’Albanyà.

 

Entusiastes de la micologia, teniu cita!

Podeu consultar tot el programa aquí! 

A

També et pot interessar