Foto: 

Cedida

La Bíblia gastronòmica de l'Empordà

La revista 'Empordà Gastronòmic' es presenta com un altaveu referencial que aglutinarà passat, present i futur de la gastronomia nostrada
Adrià Cortadellas
,
12/01/2017
Menjar i beure
D'on ve la Sopa de Verges? Com era la cuina de les Gavarres ara fa 200 anys? La "Patata i col" és una recepta originàriament empordanesa? Tot això i molt més seran temàtiques tractades per la flamant revista Empordà Gastronòmic. La nova proposta editorial de la Revista del Baix Empordà es presenta com un altaveu oracular que aglutinarà les múltiples propostes de la gastronomia nostrada. I a nosaltres se'ns fa la boca aigua.
El primer número de la revista fa un repàs de les diferents campanyes gastronòmiques empordaneses

Des del 15 de desembre ja es pot trobar als quioscos i llibreries del Baix Empordà el primer número d'Empordà Gastronòmic. La publicació gestada pels companys de la Revista del Baix Empordà està cridada a esdevenir la bíblia gastronòmica de l'Alt i el Baix Empordà i la seva àrea d'influència.

El projecte pretén promoure la gastronomia empordanesa en els seus àmbits més diversos, així com la difusió de la seva història passada, del seu present i dels seus més imminents reptes de futur. Empordà Gastronòmic arriba per quedar-se. I donarà veu a cuiners, enòlegs, empresaris i als responsables de les nombroses institucions i administracions que, d'una manera o una altra, estan implicades en el menjar i el beure de casa nostra.

Val a dir que ja hem pogut llegir i rellegir el primer número amb de 30 pàgines impreses en color. El tret de sortida centra bona part del seu interès en el vi, tant en el de la DO Empordà com en el vi nou i el vi de pagès, el de tota la vida, amb una extensa entrevista amb Jordi Grau i Segarra, adjunt a la gerència de Vins i Licors Grau, un sentit article de Lluís Molla sobre la verema d'enguany i tota l'actualitat relacionada amb els vins de l'Empordà.

D'altra banda, el primer Empordà Gastronòmic també fa un repàs de les diferents campanyes gastronòmiques que han tingut lloc a casa nostra aquesta tardor: el Tastaolletes de la Bisbal, “Es Niu” de Palafrugell, el Palamós Gastronòmic, les XI Jornades de la Poma de l'Estartit i Torroella, “Tocats per les Bombolles” del col·lectiu Cuina de l'Empordanet, la II Jornada del Foie de Pals i Regencós i Santa Cristina “Es destapa”. Però tampoc s'oblida de les que vindran: com la Garoinada de Palafrugell. Si és que tenim teca per parar un tren!

A més a més, en Martí Sabrià parla de la cuina de l'Empordà, Baltasar Parera de l'arròs de Pals, Salvador Vega de la Sopa de Verges i en Jaume Fàbrega escriu sobre una deliciosa recepta de regust tradicional i purament empordanesa: la patata i col. També cal destacar l'article de Narcís Subirana, que relata alguns secrets culinaris del Sant Cebrià dels Alls de la primera meitat del segle XIX, entre altres articles i notícies.

La presentació del primer exemplar es farà el proper divendres 13 de gener, a les 19:30h, a l'Espai del Peix de Palamós i anirà a càrrec de Lluís Molinas (coordinador de la Revista del Baix Empordà) i Martí Sabrià (gerent del Grup Costa Brava Centre). Es presentarà conjuntament amb el número 55 de la Revista del Baix Empordà i, per acabar-ho d'adobar, hi haurà un tast de cuina marinera i una cata de vins Vella Lola DO Empordà. En definitiva, doncs, Surtdecasa Empordà celebra aquest deliciós projecte. Molta sort!

Més informació: 

A

També et pot interessar