Foto: 

Surtdecasa
Roda de premsa de presentació de l'{interludi}

Montse Darnaculleta: "L'{interludi} és el petit gran festival de la Costa Brava"

Entrevistem la directora artística de l'{interludi} de Calonge, que comença aquest cap de setmana amb quatre nits de propostes ben diverses
Adrià Cortadellas
,
29/07/2016
Música
La Costa Brava està farcida de festivals d'estiu amb molta història. Era l'any 1968 quan va néixer el Festivals de Música de Calonge, en benefici de la construcció d'un altar major per a l'Església de Sant Martí de Calonge. Van actuar a l'església la Coral Sant Jordi i l'Orquestra de Cambra de Barcelona. L'èxit econòmic i l'acceptació del públic van propiciar la repetició del cicle de concerts durant els següents anys. El constant augment de públic i la perspectiva de poder fer els concerts en un recinte acústicament més adequat van fer que es decidís de traslladar el festival al pati d'armes del castell medieval de Calonge. Aquest va ser l'embrió de l'{Interludi}, nom amb el qual es va reinventar l'any 2011, oferint una diversificació de l'oferta musical i cultural. Parlem amb la Montse Darnaculleta (Calonge, 1979), familiar directa dels anteriors organitzadors del Festivals de Música de Calonge i actual directora artística de l'{interludi}, que comença aquest cap de setmana.
"Tenim molt poca cosa a veure amb la majoria dels festivals de la Costa Brava"

Això d'organitzar el Festivals de Música de Calonge ja et ve de família, no?
Sempre hi hem estat ben vinculats. De fet, sóc néta de músic i filla, neboda i germana d'anteriors organitzadors dels Festivals de música de Calonge. Ja de ben petita recordo que cada estiu anava  a repartir propaganda del Festival que, en aquell moment, organitzaven el pare i la tia conjuntament amb altra gent del poble. També havia hagut de donar el ram de flors a algun dels artistes que hi venien a actuar.

Sembla que ja estaves predestinada a esdevenir la directora artística de l'{interludi}...
A mesura que anava creixent les tasques anaven canviant: donar el programa a l' entrada, acomodar a la gent, recollir cadires al acabar els concerts, etc. Fos quina fos la tasca que m'encomanaven, d' una manera o altra, els festivals de música han format part de tots els estius de la meva vida.

I finalment vas agafar el relleu!
Quan els pares van plegar la meva germana gran va agafar el relleu. Els darrers anys amb ella a la junta em va proposar de formar part del seu equip. Sovint em demanava l'opinió: sempre he tingut molts amics músics i he estat molt vinculada amb aquest món. I vet aquí que un bon dia, dinant tots plegats, em va comentar que ella i el seu equip tenien ganes de plegar...

Havia arribat el teu torn?
Sí. Va ser llavors quan totes les mirades de la taula es van dirigir cap a mi. Jo havia de continuar aquella tasca! Per fer-ho necessitava gent que, com jo, haguessin viscut els festivals de ben petits perquè així entendrien la importància de fer continuar el festival més antic de la Costa Brava. Però també necessitava gent amb iniciativa i ganes de treballar pel poble i per la música. Així que vaig trucar a diverses portes fins reunir un petit grup de gent que vam decidir batejar la nostra història amb el nom d'Interludi.

- Després de tantes edicions...
El Festivals de música de Calonge ja té 49 edicions. Però com a {Interludi} va néixer l'any 2011, quan la junta dels Festivals va patir una renovació important. Va néixer amb la intenció de diversificar l'oferta musical i cultural i eixamplar-la a un altre públic amb unes altres afinitats musicals. Es va ampliar l'oferta de gèneres musicals destacant la introducció de música pop. El festival va incorporar també altres aspectes, com ara el maridatge entre música i enologia, gastronomia i altres novetats que volien reforçar l'originalitat de les propostes que s'hi ofereixen.

- I quins són els vostres referents?
El Festival de Música de Calonge va començar essent un festival de música clàssica que amb el pas dels anys van anar introduint progressivament nous gèneres i estils de música amb la intenció d'arribar a un públic més divers. És el festival del poble. I, al cap i a la fi, la intenció és que tothom trobi algun concert del seu gust. Per això la programació és tant variada i amb diversitat de gèneres.

- Com funcioneu a col·lectiu els organitzadors?
Som una organització sense ànim de lucre. Treballem pel poble i per la música. Vaig viure a Barcelona gairebé 10 anys i quan vaig tornar al poble trobava a faltar oferta cultural que fos del meu interès. Llavors vaig pensar que si no hi havia coses que m'agradessin, el millor que podia fer era organitzar-les i no pas queixar-me de que no hi eren o no es feien. D'aquesta manera va sorgir un petit cicle de jazz que vaig organitzar durant 3 anys cada dijous, Interludi, la Musicletada, etc. El cas de la Musicletada és especial i únic. Amb aquesta activitat es reuneixen moltes coses: esport, música, entorn,gastronomia,  presentació del cartell del festival... És un gran dia on conflueixen moltes de les coses que a la gent d'Interludi ens agrada fer!

- Amb quins criteris programeu?
Tal com et deia, fem la programació pensant en un ampli ventall de públic. L'entitat té socis de fa una bona colla d' anys i alguns d'ells són molt fidels i sabem que esperen un tipus determinat d'actuació. Ho intentem tenir sempre en compte. Actualment ho estem plantejant com a nits temàtiques: nit jazz, nit mediterrània, nit pop, etc. D'aquesta manera tothom pot trobar fàcilment una nit que sigui del seu gust!

- Recordo aquell any que vau fer una col·laboració amb el Pròxims...
Hi va haver un any que els mateixos grups que actuaven a Interludi ho feien també la nit següent a una localitat molt propera. Aquell segon esdeveniment l'organitzaven la gent del Pròxims. Ens hi vam posar en contacte per explicar-los que nosaltres fèiem una cosa similar i que potser podríem sumar esforços enlloc de fer-nos la competència i arribar a fer alguna cosa millor. I així va ser l' any següent!

- Com us desmarqueu de l'allau de festivals de la Costa Brava?
La veritat és que en aquesta zona cada vegada hi ha més festivals però nosaltres poca cosa tenim a veure amb la majoria d'aquests... Som el petit gran festival de la Costa Brava! Alguns són “monstres” amb programacions plenes de noms internacionals i comercials, grans marques de patrocini al darrere, escenaris enormes i distants. No tenim res a veure! Nosaltres som un festival petit que ofereix la possibilitat de tenir ben a prop  l'artista. Ens agrada donar a conèixer músics i bandes i fer-ho amb un preu assequible per a totes les butxaques! D'altres festivals de la zona es caracteritzen per la seva especialització en algun gènere, com ara la clàssica, l'electrònica... nosaltres tenim una  programació amb una línia més oberta i no tant específica.

- Així, quin és el vostre públic fonamental?
Bona part és local o de pobles veïns. Sempre hi ha els socis que abans et comentava, però també  públic estranger: turistes que es troben a la població i s'animen a gaudir de la bona música una nit. I sempre hi ha la gent que ve d'arreu de Catalunya per veure l'actuació d'algun grup concret. Intentem que els grups programats no tinguin gaires bolos amb el mateix espectacle per assegurar-nos que la gent vindrà fins a Calonge per veure'ls.

- Quin paper hi juga el particular entorn del Pati d'Armes?
Primordial! El  marc  del Castell medieval de Calonge és incomparable i té una acústica única. Fins i tot ho va comentar la Montserrat Cavallé quan hi va actuar! Des dels inicis, els concerts s'han celebrat sempre al mateix lloc, ja que reuneix les condicions idònies per celebrar-hi aquest tipus d'actuacions. I a més a més és molt bonic!

- Ens pots fer 5 cèntims de la programació d'enguany?
Encetarem el festival el dissabte 30 juliol amb la Nit Jazz, amb Rossy & Kanan Quartet: un impressionant quartet de grans figures del jazz que interpretaran l'obra d' un dels grans compositors dels últims 100 anys. Un tribut a George Gershwin en el que s'interpretaran clàssics com el “Summertime” o “Who cares” amb la classe i el talent que caracteritza a aquests 4 músics tant internacionals.
El 6 d'agost hi haurà la Nit Mediterrània amb 2 formacions d' artistes catalans que explicaran el vincle i la força de la nostra identitat i cultura mediterrànies. D'una banda, Les Anxovetes, un peculiar grup d' havaneres format íntegrament per veus femenines. I també, en Cris Juanico, músic menorquí ve acompanyat d' un quartet de corda a presentar el seu darrer treball en solitari “F(a)usta”.
El 13 d'agost hi haurà l'esperada Nit Pop amb Xarim Aresté, Núria Graham i L.A. En Xarim va publicar el millor disc de pop-rock 2015 segons Enderrock, “La rosada”. Estil entre el folk, el pop, el rock, pinzellades de soul i amb unes lletres que són un regal. Per la seva banda, la Núria Graham va publicar el millor disc en llengua no catalana l'any 2015, segons Enderrock: cançons amb melodies seductores, un seguit de temes impecables, moderns, evocadors i molt adictius! La primera vegada que l'escoltes ja saps que estàs davant d'alguna cosa especial. I L.A., una banda d'estil pop-rock alternatiu o indie rock californià. Amb 4 àlbums publicats i tota la crítica a favor, tenen un gran directe que els ha fet girar per tot el món telonejant Arcade Fire, Franz Ferdinand i Placebo, amb temes que et posen la pell de gallina o t'acceleren les pulsacions!

- I, per acabar-ho d'adobar, "Postres de Músic"!
Sí, la cloenda serà el 15 d'agost, amb "Postres de Músic". La Roseta Jorba del Restaurant Pa i raïm prepararà la seva versió dels postres de músic i les WOM hi posaran la banda sonora: 3 dones, 3 veus, 3 instruments. Una proposta compacta i atrevida , sensible i atractiva a tots els sentits on conflueixen diferents estils. Una vetllada molt seductora pels sentits!

- Per acabar, explica'ns algun moment que recordis de manera especial des que va començar la teva vinculació amb l'{Interludi}. 
Uf! N'hi ha hagut molts, però tinc records molt especials del dia que vam presentar el primer cartell d'{interludi}. Va actuar-hi l'Andrea Motis i, per parlar del que seria el primer concert d'Interludi, va venir en Manel Fuentes a la roda de premsa. Estava ben ple de gent: veïns del poble, família, amics... Tots, carregats de bons desitjos, felicitacions i energia positiva que van anar molt bé perquè  allò que en aquell moment tot just començava arribes a ser el petit gran festival que és avui! Recordo, també, amb especial afecte l'actuació de la Sílvia Pérez Cruz. Mai he vist la plaça major tant plena de gent! Tinc el record de mirar el públic emocionat des del costat de l'escenari i notar com se'm posaven els pèls de punta...

Més informació: 

Festival Interludi
Del 30 de juliol al 15 d'agost
Calonge
Web del festival
Reportatge relacionat: Quatre eclèctiques nits d'{Interludi} a Calonge​
A

També et pot interessar