Foto: 

CEDIDA

Alfons Vàzquez: "El pessebrisme és tradició, art i cultura" 

L'Associació de Pessebristes de Girona celebra el seu 70 aniversari amb la 16a Biennal del Pessebre Català
Nina Pagès
,
06/12/2016
Activa't
Molsa, troncs, suro i figuretes de fang que donen vida als personatges de la vida rural que envolta el naixement del nen Jesús. El pessebre és una de les representacions artístiques més arrelades de la cultura nadalenca al nostre país, una tradició, amb figures tan emblemàtiques com el caganer, que, durant aquestes dates, és celebrada per poblacions d'arreu del país. En aquesta ocasió, la coneguda Biennal del Pessebre Català arriba a casa nostra, a Girona, des del 13 de desembre fins al 2 de febrer per retre tribut al centenari dels Pastorets de Folch i Torres i commemorar els 70 anys de l'Associació de Pessebristes de Girona. Per parlar-ne i descobrir el món del pessebrisme, hem parlat amb el president de l'entitat, Alfons Vàzquez.
"Hi ha tot tipus de pessebres: tradicionals, ambientats en escenaris bíblics o en paisatges típics del nostre país, de denúncia i reivindicatius"

- Girona es converteix enguany en la capital dels pessebres. Què podrem veure-hi? 

Efectivament. Amb la 16a. Biennal del pessebre Català, Girona serà fins al dia 2 de febrer de 2017 la capital del pessebre. Tenim quatre seus destinades a la Biennal, i el pròxim dia 13 de desembre s'obrirà al públic un altre espai, la Carbonera i Cisterna del Museu d'història de la Ciutat, lloc habitual on cada any es fa l'exposició de pessebres de Girona. En aquestes quatre seus, hi tenim exposats un total de 92 pessebres inscrits, més 16 diorames destinats a celebrar el centenari dels Pastoret de Folch i Torres. 

  • imatge de control 1per1

- Els 16 diorames són una de les mostres més destacades d'aquest esdeveniment? 

Sí, és correcte. Podríem dir que un dels principals atractius de la Biennal són els 16 diorames confeccionats expressament per 16 associacions de la Federació Catalana per commemorar el Centenari dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. Es mostren al públic per primer cop, és una ocasió única per veure'ls tots junts. El figurista mataroní Marçal Casanovas ha modelat les figures per a cadascun d'aquests diorames, i en total sumen més de 200 figures fetes a mà una per una. 

- Quina afluència de visitants es preveu? 

Per l'experiència que tenim en la nostra exposició, cada any passen entre 10.000 i 11.000 visitants cada Nadal. I per les dades que ens dóna la Federació Catalana respecte a altres biennals, fàcilment ens podríem moure entre 25.000 i 30.000 visitants. 

- Una xifra destacada per a una ocasió singular. Aquest 2016, la vostra associació arriba als 70 anys d'història. 

És un enorme plaer i orgull per a la nostra associació haver arribat a aquesta xifra. I encara més, poder-ho celebrar organitzant la Biennal del Pessebre Català en un any doblement emotiu, en què també celebrem el Centenari d'en Folch i Torres. 

- Quina ha estat la tasca de l'Associació de Pessebristes de Girona durant aquestes set dècades? 

Fa 70 anys que organitzem concursos de pessebres, i 33 fent l'exposició per a les festes de Nadal, a banda d'haver fet una infinitat de cursets i tallers de pessebrisme. Tant a la nostra ciutat com a altres poblacions de les terres gironines que ens ho han sol·licitat, s'han fet tallers de pessebrisme per a les escoles i centres d'associacions culturals. 

- Cada vegada hi ha més interès pel pessebrisme? Les noves generacions estan agafant el relleu? 

El nostre principal objectiu és, precisament, fomentar l'interès de les noves generacions, i és per això que fem tots aquests cursets i tallers arreu que ens ho demanen. L'experiència ens fa veure que aquells nens que han estat acostumats a fer pessebre a casa amb els pares, quan són adolescents, a vegades arriba un moment en què deixen de fer-ne. Tot i que no sempre és així. Llavors, quan ja han format una família i tenen fills, tornen a fer pessebres amb els seus fills, i molts segueixen fent pessebre fins i tot quan aquests ja s'han fet grans i han marxat de casa. És la roda de la vida, és la roda del pessebrisme. 

- Per què és important mantenir aquesta tradició catalana? 

Precisament per això, perquè és una tradició de la cultura catalana. Una tradició arrelada a la nostra terra i, com a tal, s'ha de protegir. 

- Els pessebres són cultura? 

Als pessebristes ens agrada dir i no ens cansem de repetir que el pessebrisme és tradició, cultura i art. 

- Cap a quina direcció van els nous pessebres? 

Doncs ni ha de tota mena: tradicionals, ambientats en escenaris bíblics, d'altres en paisatges típics del nostre país, bé sigui amb ambients muntanyencs o de temes mariners. N'hi ha que són de denúncia, reivindicatius dels problemes de la societat actual, la manca d'habitatges, de feina... El pessebrisme és i ha estat sempre, com a expressió plàstica que és, un art.

A

També et pot interessar