Nina Pagès
,
04/03/2015
Arts

‘Bugarach’, una comèdia existencialista amb profecies maies

La pel•lícula codirigida pel gironí Salvador Sunyer s’emet per primer cop a televisió aquest 7 de març al Canal 33
Bugarach

Foto: 

Cedida
Recordeu les teories que pronosticaven que el 21 de desembre del 2012 el món s’acabaria? Segons explicaven els adeptes d’aquestes profecies, l’únic lloc que s’escaparia del devastador cataclisme seria la població francesa de Bugarach. Aquest refugi apocalíptic de 200 habitants va veure com, de la nit al dia, mitjans de comunicació de diferents parts del planeta s’apilonaven als carrers del poble i tota una legió de llunàtics i personatges esotèrics acampaven als voltants.
Salvador Sunyer: "Som el València jugant a la Champions League"

Després de conèixer la notícia, els directors Sergi Cameron, Ventura Durall i el gironí Salvador Sunyer de la productora Nanouk Films van decidir viatjar fins a Bugarach per conèixer d’aprop aquest inquietant fenomen mediàtic. "Al principi, va ser difícil, perquè la gent del poble estava en contra de les càmeres", ens explica Salvador Sunyer, "però després, amb el temps, van veure que fèiem una cosa diferent". Durant els 12 mesos de rodatge, els creadors del film van intentar guanyar-se la confiança dels veïns per cercar els 5 personatges que avui donen vida al documental. El resultat de tot aquest procés d'investigació és "una comèdia existencialista que reflecteix l'actual crisis espiritual d'Occident", com descriu Sunyer. 

En els prop de 90 minuts que dura la pel·lícula, podem descobrir un univers fantasiós amb pocs diàlegs que ha aconseguit captar l’atenció de festivals de prestigi com els Prix Europa, Hot Docs Toronto i Visions du Réel de Nyon, entre d’altres. De fet, el passat mes d’octubre, ‘Bugarach’ va guanyar el Premi Internacional de la Crítica del festival Message to Man de Sant Petersburg. "Des del principi, hem competit contra pel•lícules brutals que són impossibles de guanyar", admet Sunyer, i bromeja: "som el València jugant a la Champions League".

En temps de crisis, però, les possibilitats de fer-se un lloc a l'escena internacional disminueixen significativament, i el món del cinema no és una excepció. "El que crea la crisi és una selecció natural, els que no poden i els costa es queden pel camí, i els que lluiten més són els que acaben guanyant", respon en ser preguntat sobre la situació del cinema documental. "Ara mateix, a Portugal, es fan pel·lícules més interessants que a altres països. L'Estat Espanyol també està vivint un molt bon moment, especialment Catalunya, que és la principal productora de documentals", conclou. 

Després de tota la gira pels festivals més importants del sector, ara 'Bugarach' s'estrena per primer cop a televisió. El proper dissabte 7 de març, el Canal 33 emetrà la pel·lícula amb una posterior entrevista d'Àlex Gorina a un dels directors, Ventura Durall. 

També et pot interessar