Amarcord

Foto: 

Cedida
La projecció d'Amarcord anirà acompanyada d'un gran sopar italià

Els 4 imperdibles amb accent italià del festival de cinema TRETS

Tindrà lloc del 6 al 8 de maig a diferents ubicacions de la Ràpita
Surtdecasa
,
03/05/2022
Arts
Aquesta setmana naix a la Ràpita el Festival Internacional de Cinema i Cultures ‘TRETS’ amb la voluntat de fer servir el cinema per apropar els espectadors als trets d’identitat de la cultura d’un país, que en aquesta primera edició serà Itàlia. El festival, organitzat per Cineclub la Ràpita amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Ràpita, tindrà lloc del 6 al 8 de maig a diferents ubicacions del municipi: l’Auditori Sixto Mir, el Maset Espai Joves, la glorieta de l’Escola Carles III i el Frankfurt Marc. Després de cinc anys de vida, el Cineclub ha aconseguit portar a la Ràpita una programació estable que inclou dues o tres pel·lícules al mes, sempre respectant-ne la versió original subtitulada, i ara ha arribat el moment de llençar el seu projecte més ambiciós. Et destaquem els 4 imperdibles de TRETS.

1. Apostes per les cultures del món
Cinema i cultures del món és una combinació imbatible. Si el cinema ja és en si mateix una bona manera d'apropar-se a realitats relativament llunyanes, en aquest cas, la idea és potenciar-ho amb més manifestacions autòctones de la cultura en qüestió. TRETS vol maridar els films elegits amb ritmes, sabors i lletres que ens apropen als països seleccionats, perquè la immersió sigui total i viatgem sense gastar querosè. "L'aposta per una cultura del món surt d'una necessitat de no tematitzar excessivament, no dedicar-mos solament al gènre, i oferir cinema negre o fantàstic o ciència ficció. Volíem que no ens lligués res" diu Xavier Miró, programador de la mostra. "El fet de parlar d'una cultura com un tot homogeni té quelcom de popular, i estereotipat, però té un punt irònic jugar amb l'estereotip" assegura Miró. "Intentem no sacralitzar el cinema, que molts cops al cineclub ho fem". Per exemple, Pasolini ens ensenya una Itàlia que Fellini no ensenya. Pasolini s'obligava a fer pel·lícules de barriades". El cinema permet totes aquestes representacions del món.

2. Itàlia a dues passes
Enguany la protagonista serà Itàlia, un país ple de mites i representacions culturals. De Fellini a la pizza, i de Sofia Loren a Pier Palolo Pasolini. El president de Cineclub la Ràpita, Gabriel Vega, ha declarat que “volem apropar certes cultures al territori i comencem fent-ho amb la italiana perquè creiem que és molt atractiva en tots els àmbits culturals, ja que en les activitats programades també hi ha música, gastronomia, literatura…”."La cultura italiana té molts elements que la fan interessant, com per exemple l'església, el patriarcat, la vida dels barris o la família" explica Miró. Tant la sessió inaugural com l'esmorzar del primer dia oferiran un maridatge de cinema i gastronomia. 'Amarcord' de Federico Fellini es projectarà a l'Auditori i s'acompanyarà d'un gran sopar italià amb primer, segon plat i unes postres de tiramisú. Les persones que sopin estaran a la platea amb tauletes i les que vulguin veure només la pel·lícula a l'amfiteatre. Les eleccions de les pel·lícules també s'han fet amb el criteri de contribuir a l'alegria i la festa. "Fellini té una mirada carnavalesca, grotesca, festiva, i aquesta cosa festiva representa molt el festival" segueix. L'endemà la pel·lícula 'La famosa invasión de los osos en Sicilia' també anirà acompanyada d'un esmorzar italià. Aquest poble de ficció anomenat Giancaldo també és el nom d'un conjunt de versions de grans clàssics en italià. "A la inauguració volíem portar música italiana i Giancarlo és un grup català que estima Itàlia i toca grans hits del país de la bota". Per acabar de rematar, hi haurà un vermut amb poesia Pasolini a càrrec d'Eduardo Margaretto.

3. Cloenda amb 'Call me by your name'
"Aquesta pel·lícula aporta un punt de vista contemporani a la cultura i al cinema italià" diu Miró. També és una manera de retratar les villes i els paisatges italians. En aquest cas, la pel·lícula es va rodar a Crema, localitat italiana on vivia el director, i tal com va declarar a Architectural Digest el 2017 sabia abans de començar a rodar la cinta que volia que el domicili de la família Perlman fos una vila del segle XVII a la regió de Lombardía. Així que si voleu conéixer paisatges contemporanis o clàssics, podreu fer-ho a través de la programació dels tres dies de festival.

4. Concurs curtemtratges
El concurs de curtmetratges és un altre dels plats forts de TRETS. "Hem rebut 1500 curtmetratges" assegura Miró. Sis curtmetratges optaran a aconseguir els premis: un escollit pel públic i l’altre per membres de cineclubs d’arreu de Catalunya. En els curts, s'hi tracten molts de temes com per exemple el turisme, la vida de poble, etc. "Ens hem obligat a que els curtmetratges siguin molt diferents, i que no es repeteixin els temes" diu Miró, que ha estat part del comitè de selecció.

Més informació: 

A

També et pot interessar