Surtdecasa Girona
,
09/12/2016
Arts

El camí de l'èxit de Miquel Blay

El Museu d'Art de Girona acull l'exposició temporal amb 43 obres de l’autor

Foto: 

CEDIDA

L'art personalíssim i ple de vida i força expressiva de Miquel Blay es pot copsar fàcilment en algunes de les seves obres més significatives. Els primers freds, Eclosió, Cançó popular o els monuments a Federico RUbio i Mariano Moreno són només algunes de les peces més reconegudes de la seva prolífica col·lecció. 

Aquest escultor gironí de la segona meitat del segle XIX, format entre Olot, París i Roma, és un dels referents artístics del nostre territori a l'exterior i va marcar un punt d'inflexió en l'evolució artística del país, en una època de decadentisme escultòric acusat. Va començar a destacar per un realisme idealista que, mica a mica, aniria decantant-se cap al modernisme. Després de viure a les dues ciutats europees, va decidir establir-se a Madrid el 1906, on va bastir diversos conjunts monumentals, alguns de gran tamany i fama. Els temes més recurrents de la seva obra són el retrat i l'estatuària religiosa.

 

150 anys més tard del seu naixement, el seu art encara és vigent, i els gironins i gironines celebren l'any Miquel Blay amb una basta i extensa programació d'actes i mostres. La darrera activitat és la mostra temporal 'Miquel Blay. El camí de l'èxit', que es podrà visitar fins al 17 d'abril al Museu d'Art de Girona.

L'exposició, que aprofundeix en l'etapa de formació de l'artista, des del 1888, quan Blay va rebre una beca de la Diputació de Girona per estudiar a París i a Roma, fins al 1906, quan es va instal·lar a Madrid, recull un total de 43 obres de l'autor, 31 de les quals són escultures, algunes de gran format.

A banda d'esbossos, proves, dibuixos i documents, també s'exposen obres destacades procedents del Museo del Prado, el Museo de la Real Acadèmia de las Bellas Artes de Sant Fernando o el Museo Sorolla de Madrid. 'Miquel Blay. El camí de l'èxit (1866-1936)' està comissariada per Mercè Doñate, i s'ha gestat conjuntament amb l'exposició inaugurada el passat 3 de setembre al Museu de la Garrotxa, a Olot, amb el títol 'Miquel Blay, Sentiment Olotí', que presenta la vinculació constant de l'artista amb la capital garrotxina.

Amb l'objectiu de donar unitat a les dues exposicions, s'ha editat un únic catàleg que recull els textos i reflexions d'experts sobre aquests anys d'inici de l'escultor i la seva relació amb ambdues ciutats. La publicació revista la biografia i obra de l'escultor i inclou estudis sobre les diverses facetes de l'artista a càrrec d'especialistes.

Més informació: 

Al web del Museu d'Art de Girona.

Exposició oberta des del 3 de desembre del 2016 fins al 17 d'abril del 2017. 

Museu d'Art de Girona
Pujada de la Catedral, 12
17004 Girona
T. 972 20 38 34

També et pot interessar