Andrea Bonet
,
13/05/2018
Arts

El cinema, el protagonista de la primavera a les Bernardes

Un dibuix inèdit de Remedios Varo acompanya els projectes de Rossy de Palma, Albert Madaula i Marta Sureda

Foto: 

Andrea Bonet
Fa poc us presentàvem el conjunt d’exposicions a Les Bernardes de Salt que formaven part del bloc d’hivern, el primer d’un cicle comissariat per Laura Cornejo al llarg del 2018. Ara, arriba la segona part d’aquest cicle, la que forma part del bloc dels mesos d’abril i maig i que continuen amb la idea de "marge" com a espai d’oportunitats. Marges que plantegen múltiples possibilitats com a llocs físics i també mentals. En aquest cas, ens trobem amb una sèrie de propostes d’artistes plàstics que, d’una manera o altra, es troben vinculats al món del cinema. Rossy de Palma, Albert Madaula i Marta Sureda exposen a Sala Bernardes Photo, Sala Central i Sala Sant Jordi, respectivament. A aquests tres espais i artistes se’ls afegeix el que podríem anomenar un regal: un dibuix inèdit de Remedios Varo que llueix en solitari a l’Espai 29m2, ressaltant l’originalitat de l’artista nascuda a Anglès i mundialment coneguda per les seves aportacions al món surrealista. El conjunt d'exposicions queden recollides en un petit catàleg de mà que el visitant pot fer servir com a suport durant la visita.

1. 'Feroz' d'Albert Madaula
Madaula destaca el color com a gran protagonista de la seva proposta. El rosa pujat de les parets ajuda a ressaltar la resta de gamma colorida que trobem a les seves composicions pictòriques, marcades també pel gruix i el contorn de la línia, acostant-nos a un estil fauvista i que ens retorna la mirada de Matisse. Ens trobem davant de retrats, cossos vius que no amaguen la pell, que es mostren nuus i explicitant la forma, ben el contrari del que ens passarà quan entrem a la sala de fotografia, davant les peces de Rossy de Palma.

2. 'CAMouFLAGES', de Rossy de Palma
És lògic que pensem en aquesta artista com a actriu de cinema, com “la noia d’Almodóvar”, però ara també la podem tenir present en el món de la fotografia. Per primera vegada exposa algunes de les seves peces: fotografies que ensenyen -i a la vegada també amaguen- un món femení embolcallat de robes estampades i colorides que en tapen el rostre, la pell, el cos, la forma. Els subjectes de les composicions són ella mateixa, encara que no la reconeguem. Parlem, doncs, d'autoretrats camuflats, sense identitat que s'escampen enmig de paisatges naturals i primitius. El contrast és considerable: si bé Rossy de Palma és una icona dins el món de la pantalla, amb uns trets característics que la fan única, ens trobem que quan ella mateixa es representa, desapareix qualsevol traça que la faci reconeixible.

3. 'La gana als ulls' de Marta Sureda
Marta Sureda presenta la seva exposició com un homenatge a la novel·la pòstuma 'La mort i la Primavera' de Mercè Rodoreda, on el desig es veu reprimit per la por. Sureda manifesta el seu posicionament artístic a través del collage i la pràctica audivisual. Veiem com el muntatge li permet crear noves realitats. De vegades l'associació d'imatges provoca discursos irònics, missatges portats a l'actualitat a través, moltes vegades, de retalls antics de revistes que tornen al present acompanyant-se d'altres figures. El món de la infantesa també se'ns fa present, sobretot a través dels titelles de dit, delicadament col·locades dins una vitrina i que els més atents hi poden reconèixer personatges coneguts. Tot això, acompanyat de la projecció 'Pioneres del cinema: al marge de la indústria', un projecte documental que va realitzar amb Íngrid Guardiola acostant les cineastes que han quedat al marge tot i les seves apotacions al món del cinema.

4. 'Revelació i misteri' de Remedios Varo
L'Espai 29m2 és ben fosc, i aquest cop, de l'obscuritat, en surt un personatge misteriós, de conte. Un personatge que, saltant entre els taulats, ha topat amb nosaltres: l'escura-xemeneies. Remedios Varo és una artista mundialment coneguda i que ens sorprèn quan sabem que va néixer tan a prop de casa nostra, a Anglès. Darrere l'escura-xemeneies un interessantíssim vídeo produït per Bernardes amb l'assessorament de Laura Cornejo i Robert Fàbregas i que compta amb la participació de Glòria Bosch, María José González Madrid i Pilar Parcerisas.

També et pot interessar