Milestone Project

Foto: 

Cedida
Obra 'Freedom' de l'artista italià Millo a Vilnius

Milestone Project o l’art urbà que omple Girona

Les façanes de la ciutat tornen a ser les protagonistes en aquesta 8a edició del festival
Mar Molero Dolz
,
05/09/2019
Arts
L’art urbà contemporani torna a conquerir la ciutat de Girona del 6 al 19 de setembre. El festival Milestone Project segueix omplint els barris de la capital gironina amb intervencions a gran format de diferents estils, per "donar un nou enfocament que connecti cultura i societat, lliure de prejudicis i amb capacitat transformadora de l’espai".

Enguany té lloc la 8a edició de Milestone Project, un festival que s’ha consolidat a la ciutat de Girona i que tant la comunitat gironina com la comunitat internacional ja esperen cada any pels volts de setembre. Del 6 al 19 de setembre tres artistes pujaran a la bastida per crear les seves obres i deixar petjada als barris de la ciutat.

Xavier Masó, un dels capdavanters del projecte, explica que Milestone Project va néixer el 2012 amb la inquietud de poder oferir una proposta cultural diferent per la ciutat en un format que pràcticament no existia a Catalunya. “Després de tots aquests anys, el festival és un referent no només a nivell de ciutat, sinó també a nivell europeu”, afirma. Tant és així, que han deixat marcades les parets i racons del mobiliari urbà gironí artistes com Okuda, Interesni Kazki o Andrea Btoy. I segur que en deveu recordar els ocells i l’esquelet de Blu i Erica il Cane sobre una façana d’escuma de poliuretà del carrer Joan Maragall o les diferents figures de sota vies que acompanyen de camí a la feina.

  • imatge de control 1per1

Aquest any les intervencions artístiques tenen lloc al campus de Montilivi de la Universitat de Girona i a la plaça Germans Sàbat, dos indrets on el festival encara no havia arribat, i encara falta un tercer escenari per descobrir. “Ens agrada fer coses que siguin del gust de tothom. Mai no toquem temàtiques ofensives o que puguin molestar a ningú”, diu Masó, “ja que a l’hora de treballar en comunitats de veïns o espais públics has de mirar de no tocar coses no desitjades per no entrar en conflicte”.

Obra 'Convivència' d'Axel Void al MIAU Festival a Fanzara (Castelló) | Foto: Vinny Cornelli

Els artistes d’aquesta edició
Masó diu que sempre s’han basat en una selecció d’artistes contemporanis que es defineixen per realitzar un art modern que s’allunya dels esquemes normals. En les dues últimes edicions, però, també s’han trobat amb artistes que treballen amb un estil realista molt potent. Així doncs, la 8a edició del festival comptarà amb Axel Void, un artista que ha treballat a grans festivals d’arreu del món plasmant el sentir de les persones en suports de grans dimensions, sovint acompanyades d’una paraula amb un sentit molt profund. Va estudiar Belles Arts a Cadis, Granada i Sevilla, i va passar per Berlin abans d’instal·lar-se a Miami. El primer contacte amb l’art del grafit va ser el 1999. Intervindrà amb una peça de tres parets a l’edifici LEAR del campus de Montilivi de la UdG del 6 al 12 de setembre.

També hi participarà l'artista resident a Mataró, Mohamed L’Ghacham, que investiga amb una pintura realista amb traces impressionistes. Pinta petits bodegons i escenes de la vida quotidiana de les persones a grans dimensions. Realitzarà la seva obra del 8 al 12 de setembre en un escenari que està per concretar. I per últim l'italià Millo, el treball del qual es basa en formes i figures generalment en blanc i negre i fa servir colors vius per enfortir alguns elements de l’obra. És un art més naïf que ubica els personatges en entorns urbans d’alts edificis interactuant en situacions de la vida. Pintarà a la plaça Germans Sàbat Residenc del 12 al 19 de setembre.

L'equip de l'Andrea Btoy creant el mural en homenatge a Antonia Adroher en l'edició anterior del Milestone Project

L’evolució del festival
El festival va començar l’any 2012 i en uns inicis es basava en música, gastronomia i pensament, a més d’art urbà. Després de dos anys amb aquest tipus de format més ampli en què, per exemple, s’organitzaven concerts amb aforaments grans, “el festival no va tenir la resposta que esperàvem i ens vam centrar únicament en l’art urbà”, diuen els organitzadors.

Des dels primers moments en què Milestone Project va esdevenir un festival exclusivament d’art urbà, el projecte s’ha anat replantejant i redefinint. “Hem anat ajustant el concepte a la ciutat de Girona i als recursos que tenim”, diu Masó. “Des de llavors hem fet unes quaranta intervencions, i la diferència dels inicis amb ara és que actualment ens centrem en dimensionar més les obres, ja que utilitzem parets d’una mida important”.

Més informació: 

A

També et pot interessar