Foto: 

Nina Pagès
Ruta del Carrilet

Els pulmons de Girona: zones verdes per practicar esport i respirar

Visitem els espais naturals més interessants de la ciutat
Nina Pagès
,
22/10/2015
Entorn
Més enllà de les turístiques cases de colors de l'Onyar, de l'omnipresent Catedral o dels carrers empedrats del Barri Vell, la ciutat de Girona té indrets naturals amb molt d'encant i valor ecològic. La Vall de Sant Daniel i el Parc de les Ribes del Ter en són dos exemples destacats. Aquests espais, a tocar o, fins i tot, dins de la ciutat, ens ofereixen la possibilitat d'esbargir-nos i fugir de la rutina al mateix temps que gaudim de la natura i fem una mica d'esport. Quins són els pulmons de Girona?

1. Carrilet fins a Quart

  • imatge de control 1per1

Des del carrer Emili Grahit, just a la rotonda dels Països Catalans, començarem aquesta Ruta del Carrilet que té un recorregut de 39,7km i arriba fins a Sant Feliu de Guíxols. Es tracta d’un camí que passa, en el seu inici, pel costat de l’Onyar, seguint per la Creueta i fins al primer poble que és Quart. Per anar a córrer o fer una caminada després de la feina, us recomanem que arribeu a aquest primer municipi, perquè Sant Feliu de Guíxols cau bastant més lluny. Durant tot el trajecte, podreu gaudir d’unes vistes magnífiques i d’una vegetació de ribera amb espècies com el pollancre, el plàtan o el freixe.

2. Sant Daniel

Un dels grans valors naturals del nostre municipi és la Vall de Sant Daniel, una extensa zona verda d’interès amb paratges ombrívols, fonts d’aigua i l’encantador riu Galligants que genera vida per on deixa el seu cabal. Per arribar-hi, partirem de Sant Pere Galligants. L’església, que serva el sepulcre de Sant Daniel (s. XIV), obra del mestre Aloi, i el claustre del monestir (s. XII-XV) són un bell exemple de la construcció romànica amb afegits gòtics.  

Podem agafar dos camins diferents, el que s’enfila direcció el Puig de Sant Miquel i la Font del Ferro, o el de la dreta que va cap a la plaça de la Sardana, l’inici del camí dels Àngels o la Font dels Lleons.

3. La Muralla

Sense abandonar el nucli antic, qualsevol gironí pot enfilar-se a la Muralla i meravellar-se d’unes vistes panoràmiques de la ciutat. La situació geogràfica de Girona ha condicionat, des del seu moment fundacional a l’època romana, que esdevingués un punt privilegiat que calia defensar. Per això, van fortificar-la, per prevenir atacs i vigilar-la des de les alçades. Actualment, després de diverses restauracions i incorporacions de jardins i passejos, la Muralla s’ha convertit en un lloc d’esbarjo de gran bellesa. Us animem a venir-hi a córrer a la tarda o al vespre, quan Girona està en silenci.

4. Parc de Vista Alegre

Es tracta d’un espai molt més reduït que els altres exemples, però és interessant perquè compta amb una gran varietat de propostes d’oci i esport com el parc, la zona de pedres, una pista de futbol i bàsquet i un parell de taules de ping-pong. En ple barri de Vista Alegre, paral·lel al carrer del Carme, el Parc de Vista Alegre dóna molta vida als veïns i veïnes de la zona. Fruit de la seva proximitat amb l’Institut Jaume Vicenç Vives, moltes vegades pots veure-hi els seus alumnes fent classes de gimnàstica.

5. Jardins de la Muralla

L’Antic Jardí de l’Hospital Militar avui s’anomena els Jardins de la Muralla. S’hi pot accedir des de l’Institut Jaume Vicenç Vives, des del Jardí de la Infància o des de la Universitat de Girona. La plaça, de sorra, és rodona i té alguns bancs repartits per descansar i relaxar-se. Al seu voltant, s’erigeix una zona verda amb una successió de pins que li fan ombra. És un lloc idoni per anar-hi a córrer, perquè té pujades i baixades amb diferents relleus. Ara bé, si hi aneu al vespre, vigileu no ensopegueu amb alguna arrel!

6. La Devesa i el Parc de les Ribes del Ter

Els gironins tenim l’orgull de poder dir que tenim el parc urbà més gran de Catalunya. Sí, estem parlant del Parc de la Devesa. Situat entre el Ter, l’Onyar i el Güell, compta amb més de 2.500 plàtans, en la seva majoria plantats al voltant del 1850. Dins d’aquest espai, trobem moltes zones destacades, com per exemple els Jardins de la Devesa, un recinte cercat per una riera on hi ha diferents espècies vegetals d’interès científic.

Si continuem caminant, trobarem l’Auditori i, uns metres més enllà, la zona de Fontajau i el Parc de les Ribes del Ter. Amb el Pavelló Municipal com a centre neuràlgic, constitueix un indret de gran valor natural i social. En aquest punt, el Ter recull les aigües del Güell i desemboca a la bassa de la Barca, passant per sota dels ponts de França i de la Barca, per abocar a l’aiguabarreig de l’Onyar i el Ter. El destí final que us proposem és l’illa del Ter, un autèntic paradís natural de la nostra ciutat. Durant tot aquest recorregut, si estem en silenci i observem amb detall el nostre voltant, podrem veure aus com els aligots, esplugabous, pit-rojos, becadells, tords, cabussets i, també peixos, mamífers, amfibis i rèptils.

7. L'Onyar

Una bona manera d’escapar de la rutina sense allunyar-se del centre de la ciutat és anant a la vora de l’Onyar. A diversos punts, com plaça Catalunya, plaça del Lleó o la Rutlla, podem trobar les escales que baixen fins al costat de l’Onyar. És un espai molt tranquil, on normalment pots veure-hi gent corrent o passejant el gos. Darrerament, podem trobar-hi més espècies d’animals com el ratpenat, el gavià argentat, la cuereta blanca, ànec coll-verd i, fins i tot, bernat pescaire i martinet blanc.

 

A

També et pot interessar