Foto: 

PIXABAY

Micropassejades pel territori: descobrim què s'amaga als pobles més petits de les nostres comarques

Endinsem-nos en els micropobles de la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany
Nina Pagès
,
09/01/2018
Entorn
Tradició, patrimoni i autogestió són les tres potes que vertebren els anomenats micropobles, unes entitats de casa nostra que, malgrat passen desapercebudes, gestionen més d'un terç de la superfície de Catalunya. Hem volgut donar-los el valor que es mereixen a través d'una petita ruta cultural per descobrir l'encant dels que encara es conserven a les comarques del Gironès, la Selva I el Pla de l'Estany.

1. Campllong
Més de 500 persones viuen a aquest petit però actiu municipi del Gironès. Situat al sud de la ciutat de Girona, a la conca mitjana de l'Onyar, compta amb esdeveniments culturals a l'alçada de la capital, com la reconeguda Fira comarcal de primavera, una fira que, després de més d'un quart de segle, ha esdevingut un referent dins del món comercial, agrícola i ramader català. La tradició i la modernitat es donen de la mà durant el mes d'abril en una trobada que rep la visita anual de més de 30.000 persones.

2. Madremanya
Gairebé tocant al Baix Empordà, a l'extrem oriental del Gironès, trobem Madremanya, un municipi enfilat dalt d'un turó sobre la plana amb un nucli antic de categoria presidit per la gran església parroquial fortificada de Sant Esteve, que conserva l'estructura urbana d'orígens medievals, una gran part de les cases amb elements decoratius dels segles XVI, XVII i XVIII i carrerons estrets i petites places inesperades. En aquest escenari ple d'història, s'hi desenvolupen activitats culturals com la Festa de la Germandat i Trobada de puntaires i el Festival Emergent, dedicat a la promoció de les arts escèniques emergents.
 


3. Sant Joan de Mollet
Gairebé unit al poble de Flaçà, al Gironès, trepitgem el municipi de Sant Joan de Mollet, un tranquil poble que s'alça sobre un turonet de 60 metres d'altitud, nascut al voltant de l'església parroquial. Si passegeu pels seus voltants, podreu descobrir construccions com Can Masó, una casa pairal de la família que va finançar l'església que conserva l'estructura típica de la masia catalana: sostres de dues aigües, tres pisos i tres cossos de construcció. La casa compta amb el trull d'oli, fabricat a la segona meitat del segle XIX, així com la porta antiga de l'església. No podem oblidar-nos de la plaça major anomenada Lluïsa Ros i Masó, el centre neuràlgic on es desenvolupen els actes principals del poble.

4. Sant Andreu de Salou
L'església de Sant Andreu de Salou, que data del segle XVIII, és l'element patrimonial per excel·lència del municipi del Gironès. Situat entre Riudellots de la Selva, Campllong, Cassà de la Selva i Caldes de Malavella, és un petit poble agro-forestal compost d'un paisatge mosaic on dominen els conreus, les masses forestals i alguns punts habitats. Un quadre paisatgístic variat i tranquil que compta amb disseminats com el veïnat de dalt, el veïnat de baix, el veïnat de les bosques i Sant Andreu de Salou.
 


5. Crespià
La capital de la mel es troba a la comarca del Pla de l'Estany, i té una extensió de prop de 12 km. En un entorn natural destacat, podrem visitar Incarcal, els jaciments paleontològics del plistocè inferior, les esglésies de Sants Just i Pastor i la de Santa Eulàlia, així com les ermites de Sant Miquel de la Roca i la de Sant Bartomeu. Una de les dates més assenyalades és la Fira de la mel, que té lloc a finals de febrer, dedicada a aquest producte natural tan típic de la zona.

6. Sant Martí Vell
Aquest poble del Gironès reuneix les característiques d'un poble de les Gavarres, amb una important diversitat paisatgística, amb el bosc salvatge poblat de pins, alzines i arbustos, i amb la vall amb correus majoritàriament de secà. Alguns dels atractius del municipi són el Santuari de la Mare de Déu dels Àngels, les masies i cases del terme municipal, les fonts i l'església de Sant Martí, un temple romànic construït al segle XVI. Conegut per ser el municipi on Antonio Machado va passar la seva darrera nit a Espanya abans de creuar a peu la frontera a França, té una bona pila d'esglésies repartides pel terme municipal. Podem fer un passeig i descobrir construccions de diverses èpoques com l'església de Sant Vicenç, barroca del segle XVIII, l'església de Sant Martí de Fellines, romànic construït al segle XII, i l'esglesiola de Sant Martí de la Mora, també romànica.
 


7. Esponellà
Si Crespià tenia la mel, Esponellà és conegut per les seves carabasses. De fet, aquest municipi del Pla de l'Estany li dedica una fira tradicional durant el primer cap de setmana d'octubre per tal de reivindicar la cultura al voltant d'aquest fruit. A més, Esponellà compta amb un dels entorns naturals més espectaculars de la província de Girona. A la falda d'un turó que domina el riu on hi havia l'antic castell, s'hi desenvolupen diverses activitats de natura i esport com el caiac o el senderisme. Un dels imperdibles és, sens dubte, el Salt de Martís, un saltant de gran bellesa.

8. Brunyola
Abundants pinedes, castanyedes i alzinars, camps de conreu i un nucli antic amb diferents construccions emblemàtiques. Brunyola és un micropoble de la comarca de la Selva que limita amb Bescanó i Anglès, i està compost pels pobles de Brunyola i Sant Martí Sapresa. A banda de l'església de Sant Martí Sapresa, l'església de Sant Fruitós de Brunyola, l'ermita de Sant Romà i el Castell de Brunyola, no podeu perdre-us la magnífica Fira de l'avellana, un esdeveniment que té lloc el primer cap de setmana i que aconsegueix reunir gairebé 6.000 persones a cada edició que vénen atrets per les avellanes, la música i l'artesania.
 


9. Palol de Revardit
Qui diria que en un petit municipi com el de Palol de Revardit s'amagarien tresors com el castell de l'any 1075, on va morir el bisbe Bernat de Carcassona, un antic pou de glaç i un dolmen de més de 4.000 anys d'història? Us proposem una passejada resseguint les restes de la muralla del castell amb alguna de les torres originals i una caminada pels boscos de pins i alzines del voltant del municipi.

10. Susqueda
L'antic poble va deixar d'existir quan s'hi va construir el llarg artificial el 1968. Masies, el pont i l'església van quedar submergides, sepultades, sota l'aigua per sempre. Llavors, els veïnats del voltant de la vall van rebre aquest topònim, Susqueda. Situat a la vall del Ter, al mig de les muntanyes de les Guilleries i del massís de Collsacabra, té com a principal protagonista el pantà, però també un marc natural d'abundant vegetació, on podrem fer senderisme, i un patrimoni geològic destacat. El seu edifici més emblemàtic és el Far, situat a 1.123 metres, des d'on s'albiren les comarques gironines fins al mar.
 


11. Osor
Un dels nuclis antics més bells de casa nostra és, indubtablement, el d'Osor, amb carrers i places peculiars i amb un encant antic especial. L'empedrat dels carrers de França, del Pont i del Verger, l'estretor dels carrers de la Riera, de la Penya i de Sarsanedes o la modernitat del carrer Major i dels Països Catalans, s'acompanyen de cases amb llindes dels segles XVII, XVIII i XIX. Un mosaic arquitectònic que és una relíquia territorial indiscutible. En un marc natural magnífic, podrem visitar elements com els dos ponts medieval, un de petites dimensions, el pont de can Vidal, i el Pont Vell, una construcció de pedra de caràcter romànic que ens permet travessar la riera d'Osor.
 

A

També et pot interessar