Foto: 

CEDIDA

Els 5 plans imprescindibles de tardor a la demarcació de Girona

Escapades i rutes que la natura reclama
Surtdecasa Girona
,
22/10/2019
Entorn
Comencen les primeres freds, els dies plujosos, els cels grisos i les llevantades. A l'estació dels bolets, el bosc s’omple de grocs, vermells i taronges que no tenen res a envejar a l’esclat de la primavera. La tardor és una estació de colors, retrobaments amb un mateix i arrauliment davant les primeres enceses de llar de foc. Ja sabem que sota la manta s’hi està molt bé, però fuig: agafa la família, la parella, un amic o a tu i prou i ves a voltar indrets tacats de tardor. Des de Surtdecasa te’n proposem una petita llista.


1. Visita a Camprodon i Setcases
Abans no es deixin veure les primeres nevades, aquesta és la sortida per excel·lència. Una passejada pel centre de Camprodon, entrant a triar i remenar la llonganissa més vistosa i amb més flaire. A tocar del pont que deixa a sota el riu Ter, hi tenim el museu del mestre Isaac Albéniz. I un pèl més cap al nord, ens arribem a Setcases, on s’hi pot sentir la gelor de l’aire combinat amb la fressa del riu. Abans d’emprendre el camí de tornada, ens podem parar a fer un toc o un bon àpat de muntanya en algun dels restaurants del poble.

 

  • imatge de control 1per1


2. Passejada per Madremanya
Madremanya és un dels pobles medievals amb encant. Sovint eclipsat pel veí Monells, els carrerons estrets que juguen amb ombres atrapen els visitants i fa que sigui un bon destí per deixar-s’hi caure, però també perquè les Gavarres hi son a tocar. Si es vol caminar una estona, hi ha una bonica ruta que va de Madremanya fins a Millars, on s’hi troben el castell de Millars i l’església de Sant Iscle i Santa Victòria. De totes maneres, hi ha altres carrers que guarden la memòria de temps antics, com els que pots trobar en aquest llistat. Que les pedres t'expliquin tots els secrets més ben guardats!
 


3. Les Estunes a Banyoles
Les Estunes és una zona boscosa d’alzines i roures que forma part del municipi de Porqueres. Es tracta d’un paratge de travertí, una roca sedimentària calcària molt present als voltants de l’estany de Banyoles. La peculiaritat de les Estunes és que trobem unes grans esquerdes verticals a la roca  que sovint permeten passejar-s’hi. Per arribar-hi des de Banyoles, s’ha d’agafar la carretera en direcció Mieres i Olot i trencar a mà esquerra a 'Les Estunes'. També podem fer excursions a altres indrets boscosos interessants com per exemple els que podreu trobar en aquest llistat.
 


4. La Fageda d’en Jordà
És excursió obligada de tardor. Els colors de gamma càlida prenen el protagonisme i et transporten a les històries de fades i follets, de bandolers i realitats passades. Un indret on agafar aire amb les primeres freds, del qual Joan Maragall deia “El caminant, quan entra en aquest lloc, / comença a caminar-hi a poc a poc; / compta els seus passos en la gran quietud / s’atura, i no sent res, i està perdut”. I no passeu per alt la Font Moixina, molt a prop d’Olot. Si voleu descobrir espais preciosos ideals per fer una passejada inspiradora també t'hem seleccionat aquests.
 


5. Anar a buscar bolets
En una llista de plans tardorencs no hi pot faltar una bona boletada. A la Selva, cap al Pirineu, a Fitor o a prop de mar. Cadascú coneix els seus llocs i punts exactes. I si cal, es compten les passes des d’un indret de naixor fins al cotxe i es deixen passar uns dies perquè la clapadeta de pinetells minúsculs esdevingui una clapada prou sucosa com per què en surti una bona fregida. Benvinguda pluja!

 

A

També et pot interessar