Fira del tap

Foto: 

Cedida
Fira del Tap

Les 5 curiositats de l'univers del tap en viu

Del 8 al 10 de juny, endinsa't en la tradició del suro a Cassà de la Selva
Surtdecasa Ebre
,
04/06/2018
Fires i festes
De Sant Joan a Sant Jaume, les suredes de les Gavarres, de l'Ardenya, del Montseny o de l'Albera s'omplien de peladors de suro que feien temporada. Encara en queden, però molts menys que fa 30 o 40 anys. T'agradaria conèixer d'on vénen realment els taps de suro que trobes quan encetes una botella, per exemple, de cava? Si vols endinsa-te en la cultura del suro, els propers 8, 9 i 10 de juny se celebra a Cassà de la Selva, la segona edició de la Fira del Tap. Una vila que t'aproparà a aquesta activitat econòmica local tant des de la vessant més històrica com des de la més popular. Hem destacat allò que no t'hauries de perdre si vols viure la cultura popular de prop.

1. La visita a fàbriques de suro
Fem un passeig per la història? Resulta que Cassà de la Selva està molt lligat a la indústria surera iniciada al municipi el segle XVIII, on hi trobem elements patrimonials relacionats amb el món obrer, juntament amb magnífiques cases modernistes que varen fer construir els propietaris de les fàbriques de taps de suro. A la Fira, et convidem a que puguis entrar en una de les fàbriques històriques. I és que la majoria de fàbriques de taps de Cassà ja no són com eren fa uns anys; s’ha passat d’un procés gairebé artesanal a una fabricació de gran capacitat i alta tecnologia. Però bé, millor comprovar-ho in situ amb la visita a una de les indústries històriques del poble. És una visita gratuïta, però les places són limitades!


Esmorzar servit en una panna de suro.

2. La pela del suro i la vida dels "peladors"
Els tapers d’abans tenien una vida singular. Un dels versos del 'Romanço del taper' ho il·lustra a la perfecció: "Sense pressa, a l’anar a la feina, treballant sense ennuec. Sense pressa, a la tertúlia, sense pressa un bon xic-xec.” Res millor en aquests temps de presses que compartir aquesta filosofia de vida. Us proposem que compartiu aquesta experiència tant dissabte com diumenge. A la fira de l’any passat vam poder veure una demostració de com és la pela del suro als boscos de les Gavarres i aquest any tornarem amb les destrals i la burxa a llevar les pannes del suros de Can Vilallonga. I atenció! Com ja sabem, la filosofia de vida també passa per l'estòmac. Així que compartirem amb els peladors l'esmorzar tradicional a base de ceba, bitxo, tomata, olives, un bon raig d'oli... i tot servit dins d'una panna de suro. Aquesta és la gràcia!

3. La demostració de l’antic ofici de taper
Una de les principals atraccions de la Fira del Tap és reproduir la vida dels tapers d’abans. Els de principis del segle XIX, quan els taps encara es feien de forma artesana i manual, però també podrem veure com han evolucionat les indústries fins a dia d’avui, moltes d’elles modernes i pioneres en innovació. En voleu saber més? Per obrir boca, només us direm que el taper antic només necessitava dues màquines: una llescadora i una barrina. Després d'haver bullit el suro, amb aquestes dues eines es llescaven les pannes i es feien els taps. A partir d'aquí venia la feina de triar i classificar, una tasca molt delicada i pràcticament reservada només a les dones, com es pot veure en la fotografia que encapçala l'article. Allà, podreu intercanviar opinions amb els mestres tapers i preguntar-los de qui van heretar la tradició. Moltes històries de vida s'amaguen entre aquestes eines!4. El xic-xec i la cancó de taverna
I no hi ha tradició sense música. No pots marxar de Cassà sense saber què és un xic-xec! I us avançarem que no vol dir res més que un sopar popular com feien els antics tapers. En aquesta edició repetirem l’experiència i soparem –tal com feien abans els vells tapers quan anaven a fer una xefla als hostals de les Gavarres– a base de cassoles cuinades per l’Entitat Gastronòmica de Cassà i una quinzena de cuiners i cuineres del poble amants dels fogons. El menú serà pollastre amb tripes de bacallà, pota i tripa de vedella, bacallà amb pebrot i tomata i xai amb pèsols. Després del sopar, podrem gaudir de les conegudes cançons de taverna, aquelles que es cantaven i ballaven un cop la jornada laboral s'havia acabat.

5. Els entesos ens donaran una lliçó
Hem de dir també que el sector del vi i el cava tindrà un protagonisme molt especial en aquesta fira. Hi haurà maridatges i tast de vins de les Gavarres. Perquè la Fira és una bona plataforma per posar a debat alguns aspectes vinculats al sector del suro i del tap. El primer acte popular de la Fira del Tap anirà a càrrec del periodista i crític gastronòmic Salvador Garcia Arbós i de Montserrat Molla, enòloga i viticultora del celler Mas Molla de Calonge. Ens explicaran, i posarem a la pràctica, com es beu a galet o amb porró. També hi haurà una conferència que servirà per destacar la importància del tap de suro en el procés d’elaboració del cava i anirà a càrrec d’un representant del sector del cava; la presentació de l’acte serà de Joan Puig, director general del Grup Oller. Així que si ets una persona curiosa, trobaràs bons motius per poder aprofundir una mica més en tots aquells sectors vinculats al protagonista, el tap.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar