Carnestoltes

Foto: 

Cedida

Els 10 millors carnestoltes de Girona

Un recull d'algunes de les activitats per celebrar el Carnaval
Andrea Bonet
,
05/02/2018
Fires i festes

I la disbauxa es va acabar el dimecres de cendra. Van portar Carnestoltes a la plaça, amb les seves indumentàries estrambòtiques, mentre encara feia xerinola i s'excedia tant com podia abans d'un judici amb un final assegurat: la mort. Voleu gaudir dels millors plans del Gironès, Pla de l'Estany i La Selva abans que arribi la llarga Quaresma? Som-hi!

1. A Lloret de Mar, el Carnestoltes menja mongetes
El Carnestoltes hi arribarà el divendres 9, i tothom qui vagi disfressat podrà gaudir de mongetes amb botifarra a partir de les 19h a la plaça de la vila. El dissabte 10 tindrà lloc el concurs de disfresses al carrer, des de les 11h fins les 13:30h, i la Gran Rua se celebra el mateix dia a partir de les 16h.

  • imatge de control 1per1

2. Disfresses al costat del mar a Blanes
L'endemà de la Rua de Lloret de Mar, arriba la de Blanes. Podeu organitzar-vos un cap de setmana complet de Carnaval per les localitats del Sud de la Costa Brava, que ja ho han organitzat de manera que una rua no coincideixi amb l'altra. Ja ho sabeu, si no heu aconseguit cap premi a la de Lloret, podreu tornar a convèncer el jurat de Blanes!

3. La ressaca del Carnaval a Tossa de Mar
La Rua de Tossa sempre ha estat en una situació complicada per competir amb les localitats veïnes, Lloret i Blanes, que gaudien d'una tradició més llarga i amb fama adquirida. És per això que, en lloc de fer-la coincidir amb les altres, l'han traslladat a un cap de setmana diferent i l'han anomenada 'La Ressaca del Carnaval'. Aquest any tindrà lloc el 24 de febrer durant tot el dia. A Tossa això de la Quaresma no fa per ells, i en lloc de penitències, reviuen el Carnaval quan alguns ja han començat els dies més estrictes abans de Pasqua. No us perdeu la Ressaca final!

4. De nit a Santa Coloma de Farners
A Santa Coloma no hi pot fallar la Rua Nocturna, aquest any serà el divendres 9 i començarà a les 22:30h, però els que ho preferiu, també podreu anar a dormir aviat i fer la Rua de l'endemà a la tarda, a les 16:30h.

5. Un Carnaval al bosc d'Arbúcies
Si preferiu endinsar-vos en un carnaval més aïllat, podeu entrar a la vall que hi ha entre les Guilleries i el Montseny. A Arbúcies hi trobareu també una celebració nocturna que reserven per la nit del divendres 9 i deixen pel diumenge la celebració familiar durant el dia.

6. Un Carnaval recuperat a Cornellà del Terri
Cornellà del Terri recupera, després de molts anys, la desfilada de carnaval i la celebració que es farà pel poble el 17 de febrer amb la presència del Rei Carnestoltes que rebrà tots els disfressats davant l'Escola Vall del Terri, on es farà un ball de màscares i disfresses.

7. Carnaval i ranxo a Vidreres
Una altra proposta que no us podeu perdre i que ha assolit la seva fama és la coneguda Festa del Ranxo de Vidreres, que es caracteritza sobretot per l'aportació gastronòmica dels vidrerencs: el Ranxo és el plat típic de la localitat que porta arròs, mongetes, patates, vedella i salsitxes. Si heu començat a salivar no us podeu perdre l'àpat del dimarts 13 de febrer. 

8. El Mercat del Lleó de Girona
El divendres 9 i dissabte 10 de febrer pot ser el dia per anar al Mercat del Lleó de Girona i comprar les sardines que s'enterraran el dimecres de cendra. La tradició diu que, el dia que acaba el Carnaval, el dia que es condemna a mort a Carnestoltes per la xerinola i la disbauxa causada, s'enterren sardines com a símbol d'abandó de tots els excessos dels que la Quaresma priva fins Pasqua. Si aneu a comprar les sardines aquests dies, trobareu tot el personal del Mercat disfressat!

9. Els barris de Girona es disfressen
Diferents barris de la ciutat tindran les seves rues, concurs de disfresses i xocolatada, tot acompanyat de música i ballaruques! Podreu anar a les rues dels següents barris: el del Barri Vell, Mercadal, Vista Alegre i Pedreres que s'uneixen fent-ne un de conjunt el divendres 9 a partir de les 16h. La festa de Carnesoltes del barri de Montilivi i del barri de Sant Narcís ho celebren el dissabte 10 (el primer a partir de les 10h i el segon a partir de les 16h). El diumenge 11 és el torn del Carnaval de Mointjuïc i el dia 17 de febrer és el dia quan la resta de barris desfilen amb les carrosses i disfresses: Girona Est, Santa Eugènia, Esquerre del Ter, Pont Major, Pla de Palau i la Devesa.

10. Sarrià de Ter i el Rei del Carnestoltes
El dissabte 10 serà el dia en què l'alcalde de Sarrià traspassarà tots els seus poders al Rei Carnestoltes, portant els veïns cap al camí de la disbauxa durant tota la tarda amb una rua perquè tothom hi llueixi les seves disfresses.

A

També et pot interessar