Ratafia

Foto: 

Paula Meijide
La ratafia de Santa Coloma de Farners

Els plats que no poden faltar a les llars de la Selva

Endinsem-nos en la gastronomia típica de la comarca
Nina Pagès
,
15/08/2016
Menjar i beure
Els paisatges, la gent i les tradicions de la Selva són particulars i irrepetibles, com a qualsevol comarca. També ho és, sense cap mena de dubte, la seva gastronomia. Caracteritzada pels fruits que ens regalen les zones com el Montseny, les Guilleries i la Costa Brava, podem trobar un seguit de receptes i productes tradicionals que han marcat el dia a dia dels seus municipis. Voleu saber quins plats no poden faltar a qualsevol llar de la Selva?

Cim i tomba

  • imatge de control 1per1

El plat tradicional i mariner de Tossa de Mar. Quan els pescadors sortien a la mar, amb el peix pescat durant la jornada, elaboraven aquest guisat en la mateixa embarcació. Estem parlant d'un bon plat de peix que consta de rap, bastina, escórpora, lluerna, patates tallades a rodanxes, ceba, tomates, all, oli d'oliva, allioli negat i brou de peix. Una delícia senzilla, mediterrània i de casa nostra que no pot faltar en els àpats familiars!

 

Ànec amb Salsafins

El salsafí és una arrel mediterrània històricament cultivada a les comarques gironines i, en concret, a La Selva. Existeixen una gran varietat de receptes amb salsafins, però una de les més explotades és la d'ànec amb salsafins, però també podem trobar la crema de salsafins amb escates de foie, els ous ferrats amb paller de Salsafins o el cremós de salsafí. Precisament, aquesta comarca li dedica la ruta del Salsafí la Selva, un recorregut que ens permet descobrir aquest producte autòcton en més de 24 establiments de municipis com Sant Hilari Sacalm, Sant Feliu de Buixalleu, Anglès, Bonmatí, Sant Martí Sapresa, Breda, Arbúcies, Maçanet, Lloret de Mar, Sils, Vidreres, Caldes de Malavella i Santa Coloma de Farners.

 

Pollastre amb escamarlans

Com podríem reproduir el paisatge marítim i muntanyós de la comarca de la Selva en un sol plat? El pollastre amb escamarlans és una de les receptes més tradicionals del nostre territori i, també de la cuina catalana. Malgrat requereix una elaboració exigent i dedicada, el resultat és espectacular. És un d'aquells plats que reservarem per a les ocasions especials, en què siguem molta colla i vulguem celebrar alguna cosa. Per exemple, a la comarca de la Selva, s'elabora durant les festes majors més importants i nostrades.

 

Fesolets amb botifarra de perol

Els fesols, com ho escriuen a la Selva, els "façols", són l'acompanyant perfecte per a la botifarra de perol. Aquesta recepta és una elaboració pròpia de la comarca de la Selva, ja que reuneix una de les carns més apreciades a la zona, com és la de porc i un dels llegums que es conreen al territori, com és el fesol. La botifarra de perol és una botifarra de carn de porc cuita típica de les comarques gironines i el seu nom fa referència al recipient on antigament es coïen les carns que la componen.

 

Fideus amb castanyes

Parlem d'un plat molt representatiu de la part nord de la Selva, en concret, de la vall de Susqueda. Com que aquesta zona compta amb una gran presència de castanyers, és un producte abundant i econòmic que s'ha utilitzat tradicionalment per a la cuina. Si voleu sorprendre els vostres convidats amb un plat original, autòcton i molt energètic, proveu de cuinar els magnífics fideus amb castanyes.

 

Arròs de cabra

Els veïns de la Selva el consideren el millor arròs de tots. El seu ingredient principal? La cabra de mar o cranca, un cranc de grans dimensions que pot arribar fins als 18 cm. A les nostres comarques, es cuina amb una cassola catalana de ferro fos o alumini de fosa. Com que es tracta d'un plat més costós econòmicament, se sol menjar en ocasions destacades. A Tossa, per exemple, es cuina durant la Festa Major de Sant Pere, a l'estiu.

 

Conill amb camagrocs i ratafia

La ratafia és, indubtablement, un dels beuratges més nostrats de casa nostra. I no és per menys. El seu gust dolç i aromàtic el converteix en una eina indispensable per fer l'aperitiu, per refrescar-nos en plena festa major o per donar un punt original a les nostres creacions gastronòmiques. Per això, a la Selva, trobarem moltes receptes amb ratafia de Santa Coloma de Farners, que és la capital per excel·lència d'aquesta beguda alcohòlica i on es va elaborar la recepta més antiga coneguda, del 1842. Al municipi, cada any se celebra la Festa de la Ratafia, un esdeveniment amb més de 30 anys d'història que s'ha convertit en un referent del sector en l'àmbit català.

 

Botifarra dolça

Encara que els empordanesos vulguin fer-se seu aquest magnífic producte, la capital oficial de la botifarra dolça és Salitja, un petit poble del municipi de Vilobí d'Onyar, a la comarca de la Selva. Durant el mes de febrer, s'hi celebra la Fira de la Botifarra Dolça, un esdeveniment que promociona aquesta carn i que ofereix un grapat d'activitats que giren al voltant d'altres productes com la ratafia.

 

Les postres

Els selvatans i les selvatanes saben com endolcir una vetllada. Encara que pugui semblar que donen més importància als primers i segons plats, aquesta comarca ens deixa dolços espectaculars i únics com la Tortada de la Malavella, les galetes de Vichy, els Rocs de Sant Maurici, els Jesuïtes (uns dolços triangulars de pasta fullada i crema), les coques de Breda i les teules i flors de Farners.

 

Hem tastat aquestes delicioses receptes de la Selva, però cal destacar que n'existeixen moltes d'altres que també són tradicionals com les guatlles farcides, l'estofat amb cansalada, el mar i muntanya de Tossa, l'escudella d'oli, l'oca amb peres, el conill amb samfaina, els caragols de llauna, les perdius amb cols i el peu de porc gratinat.

A

També et pot interessar