Foto: 

CEDIDA

El Pla de l'Estany amb forquilla i ganivet

Descobrim els productes típics i emblemàtics de la comarca
Nina Pagès
,
01/08/2016
Menjar i beure
Coneixeu la famosa tortada de Banyoles? I els Rocs de l'Estany? La comarca del Pla de l'Estany ens ha regalat una gastronomia única i heterogènia, com ho són també la seva cultura i marc paisatgístic. A cavall de la Garrotxa i l'Empordà, podem trobar receptes i ingredients que conserven una essència pròpia però que beuen de les influències de les comarques veïnes. Descobrim els productes més destacats i fem un bon tast de la nostra comarca!

Tortada 

Més de 160 anys de tradició avalen la famosa tortada de Banyoles, un dolç emblemàtic típic de Banyoles elaborat per la pastisseria Boadella. A base d'ou, ametlles i sucre, és un bescuit molt fi i artesanal que té forma de corona ondulada i conté sucre llustre al capdamunt. La seva textura és flonja i suau, similar a la del pa de pessic, i constitueix un magnífic esmorzar o berenar per qualsevol època de l'any, tot i que, per la festa major, és quan el degustarem amb més orgull. 
 

Cansalada 

No parlem del producte càrnic, sinó d'un dolç típic de la capital del Pla de l'Estany. Físicament, s'assembla als torrons, però, en realitat, són petites porcions de bescuit estretes i allargades amb una coberta de sucre glaç i amb un lleuger gust de llimona. Es diu que, en el passat, aquests dolços se servien als clients de l'antic balneari de La puda per tractar d'atenuar les olors de les seves aigües. 

 

Rocs de l'Estany 

Ni Ferrero Rocher ni Mon Cherry. Els bombons més estimats i devorats de la comarca són els Rocs de l'Estany. Creats per Dídac Lirio el 1989 amb motiu de la commemoració de les Olimpíades de Barcelona, són un dels dolços més emblemàtics de la regió. Si teniu ganes de tastar aquestes delícies cruixents, podreu trobar-les a qualsevol de les pastisseries de la ciutat de Banyoles. 

 

Mel de Crespià 

Els més llaminers ja sabran que el municipi de Crespià és conegut per la seva mel, en concret, la de milflors, que és la que es produeix allà. Cada any des de l'època medieval, el poble celebra la Fira de la Mel, un esdeveniment que reuneix més de 20.000 usuaris a cada edició i que serveix d'aparador dels productes del municipi i, també, d'altres punts de la geografia catalana. 

 

Carabassa d'Esponellà 

Es tracte del producte típic d'Esponellà. Si voleu veure carabasses de totes formes, colors i mides, teniu una cita cada mes d'octubre a la Fira de la Carabassa, una de les principals celebracions sobre aquest aliment al nostre país. Durant la jornada, podreu tastar-les al mercat de carabasses, artesania i alimentació i gaudir d'una de les activitats més populars de la fira com és el concurs de fer fanalets buidant carabasses. 

 

Alls de Cornellà de Terri 

Si parlem de fires, no podem oblidar-nos de la Fira de l'All de Cornellà de Terri. El primer cap de setmana d'octubre, el municipi omple els seus carrers i places de cabassos d'all de les diverses varietats que es produeixen a la comarca. Mostra de productes, degustacions, artesania, exposicions, tallers, cercavila de gegants i tota mena d'activitats per retre homenatge a un dels productes amb més propietats medicinals i antisèptiques de casa nostra. 

 

Banyolins 

És el gentilici dels habitants de Banyoles sí, i també una varietat de fesols típica de la zona. Si voleu endur-vos un producte molt reconegut de la ciutat, visiteu els mercats de la comarca o els restaurants i demaneu els Banyolins, de ben segur que us encantaran! 

A

També et pot interessar