Nina Pagès
,
08/05/2015
Música

Lluís Gavaldà: "Del que estem més orgullosos és que, 30 anys més tard, la gent encara ens escolti"

La gira "Els Pets 3.0" per celebrar l'aniversari del grup farà parada a Banyoles el proper 16 de maig
Els Pets

Foto: 

Facebook Els Pets
Els llums apagats. La remor del públic va augmentant, de manera ascendent, a mesura que l'espera es prolonga. Se senten algunes passes dalt de l'escenari i s'intueixen tres siluetes amb els respectius instruments. El públic, en qüestió de segons, capta el missatge i els dóna la benvinguda amb crits i aplaudiments. En silenci, els músics es preparen i agafen aire. S'obren els llums.
"Els Pets va començar com una broma de cap de setmana"

Durant 30 anys, Els Pets han viscut centenars de vegades aquesta mateixa escena. Per aquest motiu, la banda més longeva del rock en català ha decidit celebrar l’aniversari amb una gira anomenada “Pets 3.0”, en la que repassarà els grans èxits de la seva carrera. ‘Vespre’, ‘Agost’, ‘Bon dia’, ‘Pantalons curts i  els genolls pelats’, ‘Bona nit’ i tot un seguit d’històries magnífiques, algunes més rockeres i d’altres més tendres, que parlen d’infantesa, primers amors, personatges, pors i molt més. Cançons que ja formen part del nostre univers musical i vital.
El seu cantant i guitarrista, Lluís Gavaldà, ens ha rebut per parlar-nos de la nova gira, de l’aniversari del grup i, per què no, per recordar-nos el seu naixement. 

- Quines cançons podrem escoltar a la gira d’aniversari?
La tria és una espècie de celebració cronològica d’aquests 30 anys. Més que una gira, farem una festa d’aniversari per convidar els nostres millors amics, que són la gent que ha fet possible que estiguem tants anys dalt de l’escenari. Cada concert és una celebració, i com a tal, hem triat cançons representatives però també d’altres que facin venir ganes de suar la samarreta. Sobretot, sortiran els 6 o 7 últims discos, els que, en broma, diem que són del segle XXI. Des de ‘Sol’ fins a l’actualitat. 

- Seran els arranjaments originals o adaptacions?
Estem intentant recuperar arranjaments originals. A vegades, no pot ser, però hi ha moltes cançons que, curiosament, com que les han canviat tant de com les vam fer, és com si fossin noves. És bastant curiós. 

- Si hagués de quedar-se amb una cançó, quina seria? 
Depèn del dia. Ara mateix, crec que seria ‘Agost’. No em facis dir la raó. M’agrada la música. Són unes sensacions difícils d’explicar amb paraules. Per haver-la fet jo, està prou bé. 

- Ja que es tracta d’una gira antològica, podria explicar-nos com va començar el seu viatge amb els Pets? 
Va començar com una broma de cap de setmana. Érem una colla d’amics del poble i ens agradava molt la música, anàvem sovint a concerts. Trobàvem a faltar la música que ens agradava, i en català, I com que érem inquiets, vam decidir fer-ho nosaltres. Vam començar amb poca experiència i perícia. Érem molt dolents, vaja. Tot i així, teníem molta cara dura, molta barra, moltes ganes de pujar sobre l’escenari i explicar-nos. A base de moltes hores d’assaig, vam anar millorant.

- Us esperàveu continuar, 30 anys més tard, presents al panorama musical?
Sí, sí. Ho teníem claríssim. Imagina’t si ho esperàvem que ens vam posar Els Pets. Tu creus que si ho haguéssim sabut, hauríem triat un nom tan horrorós? (riu)

- Sou la banda més longeva de rock català. És un títol que us acompanya allà on aneu? 
Ara ens acompanya bastant. A mi m’agradaria pensar que està bé ser longeu, però del que estem més orgullosos no és dels 30 anys de carrera, sinó que, 30 anys més tard, la gent encara ens escolti. En un món tan canviant com és el del pop, que encara omplim els concerts és el més important per a nosaltres.

- Quines són les claus per adaptar-se al món del pop?
Tenim les orelles obertes, escoltem el que es fa, no ens conformem amb el que tenim, som perfeccionistes i una mica torracollons. La qüestió és intentar no adormir-se.

- Creieu que vàreu obrir camí a tota una generació del rock i pop en català?
Doncs, no. Crec que hem fet la nostra feina i si algú ha pogut aprendre, benvingut sigui. Però seria molt presumptuós dir que hem obert camí. 

- Ja teniu tot el mes de maig programat amb diferents concerts per tot Catalunya.
Sí, en tenim bastants. Ara en tenim 25 de confirmats, i una altra gira durant la tardor i l’hivern que serà diferent. Havia de ser una gira tranquil·la, però finalment, no ho serà tant.

També et pot interessar