El formatge artesà és el protagonista de la Mostra

Foto: 

Ajuntament de Sort

Sort fa gust a formatge artesà

La 8a Mostra de Formatges Artesans de Catalunya tindrà lloc els dies 30 i 31 de març
Ivet Eroles
,
15/03/2018
Menjar i beure
El divendres 30 i el dissabte 31 de març, Sort acull per vuitè any consecutiu la Mostra de formatges artesans de Catalunya, que també es realitza en diferents llocs de la geografia catalana.

El mercat i l'àrea de tast són dos dels atractius principals d'aquesta mostra impulsada per l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), la Formatgeria Tros de Sort i l’Ajuntament de Sort. De 10 a 21h, uns 20 establiments s'instal·laran al parc del Riuet (antiga llera del riu Noguera Pallaresa i actual zona d'esbarjo) per oferir els seus productes al mercat i poder-los degustar en l'àrea de tast.

Les quatre províncies catalanes estaran representades a través de marques i iniciatives que treballen majoritàriament amb llet de cabra i d'ovella, però que també n'empren de vaca i de búfala. D'aquesta manera, es podran trobar més de 80 classes de productes, formatges i derivats de la llet, molts dels quals han estat guardonats ens alguns certàmens. A més, algunes de les formatgeries participants també oferiran visites guiades als seus establiments i granjes durant tot l’any.

Activitats per a tots els gustos

Qui vulgui aprofundir en el món dels formatges i totes les seves possibilitats ho tindrà fàcil, ja que s'han programat un seguit d'activitats d'animació pensades per a tots els públics. I és que aquesta és una festa que vol cuidar els més menuts de la casa, que és ben sabut que tenen gustos exigents.

'Tast de llet i formatges de cabra' amb Llet de Cabres Catalanes

Una de les novetats d'enguany és la participació de l'entitat Llet de cabres catalanes que ens oferirà un tast-presentació de llet i formatges elaborats amb la llet d'aquests animals. L'entitat vetlla per la qualitat i la proximitat d'aquest tipus de productes i fa difusió dels beneficis per la salut que porta el seu consum. La seva llet i formatges es comericilitzen amb segell pròpi. El tast serà a les 11 h.

'Biu un Tros de Sort', ruta de vins, paisatge i formatge

Es tracta d'una ruta guiada de senderisme i enogastronomia pel voltants del municipi. L’excursió s’iniciarà al celler del Batlliu, unes vinyes situades a les rodalies de Sort on s’hi produeix el “vi del Batlliu”. Des d'aquest punt es començarà el descens per l’antic camí que unia diverses poblacions de la contrada, fins arribar a la població de Sort, que es travessarà pels carrerons per visitar alguns dels espais més emblemàtics de la vila. La ruta acabarà a la Mostra de Formatges, on es farà un tast de vins i formatges. Aquesta activitat es realitzarà tant divendres com dissabte a la tarda, tindrà una duració aproximada de dues hores i un cost de 20 euros per persona.

Taller infantil d’elaboració de mató

Qui té ganes de jugar a cuinetes? Els més menuts de la casa no poden deixar passar aquesta oportunitat! En aquest taller, cada infant realitzarà el seu propi mató, acompanyat d'un joc i explicacions didàctiques per poder entendre tot el procés. Al finalitzar l'experiència, cada nen i nena s'emportarà el seu mató a casa. Aquesta activitat es realitzarà a la carpa del recinte de la Mostra de formatges, al Parc del Riuet, el divendres 30 de març a les 17h i el dissabte 31 de març a les 11h. La durada serà de 45-50 minuts i l’edat recomanada per participar-hi és de 5 a 12 anys.

Tapa't els ulls i tasta'm! amb l'Esperanceta

Aquesta és una experiència per aguditzar els sentits... Els participants estaran amb els ulls tapats i aniran degustant les diferents varietats de formatges que els organitzadors oferiran, tot facilitant pistes sobre les seves característiques per tal de posar a prova si són capaços d'endevinar de quins es tracta. L'activitat es realitzarà al recinte de la Mostra de formatges del Parc del Riuet i estarà dinamitzada per una teatralització còmica de la carismàtica pubilla pallaresa Esperanceta. Del tast no us podem dir res més, perquè amaga una sorpresa, però si no coneixeu l'Esperanceta no desaprofiteu aquesta oportunitat.

Vermuts i Raclettes amb concerts de música pirinenca

Tradicional i moderna, perquè de tot tenim al Pirineu, la música acompanyarà l'hora del Vermut i la Raclette. Divendres, a les 12 h. amb Núria i Elias, duo de música tradicional sorgit de la Trobada d’acordionistes d’Arsèguel. A la tarda, el trio autòcton Singatalla tocarà el seu repertori de versions. Dissabte podrem gaudir al migdia del grup pallarès Max Acústic, també amb les seves versions particulars i de tots els temps. Tancarà les actuacions musicals el jove acordionista pallarès Pepe Sala.Tots els concerts es podran escoltar al recinte de la Mostra de formatges, que durant dos dies serà l'epicentre de la capital del Pallars Sobirà i unirà gastronomia, cultura, productes artesans, música local i molt més.

Un passeig de descoberta amb l'alcalde de Sort

L'alcalde del municipi, Raimon Monterde, oferirà una visita guiada pel poble de Sort. Serà un passeig per la vila que permetrà conèixer els espais més emblemàtics i de més significació històrica i cultural, passant pel castell dels Comtes de Pallars, la plaça i el carrer Major, el parc del Riuet i el camp de regates del riu Noguera Pallaresa. La ruta, que tindrà lloc tant divendres com dissabte al matí i inclourà un tast de formatges de la Mostra, serà d'una hora de durada aproximadament i costarà 5 euros per persona.

Risotto popular solidari, cuinat en directe

El formatge té infinitat de possibilitats, el podem menjar acompanyat amb una copa de vi, en un entrepà a la muntanya, també sol, per captar tots els seus matisos... i entre molts plats, podem cuinar un risotto i combinar-lo amb arròs i altres ingredients de gust inconfusible. Durant la Mostra de formatges es cuinarà en directe un risotto popular que a més serà solidari, totes les persones assistents podran seguir els passos per elaborar aquest plat tan saborós i contribuir a una bona causa.

Sorteig del cistell de la Mostra

Com a cloenda, es sortejarà un gran cistell de productes alimentaris de proximitat en el que han participat 24 establiments del Pallars. 

 

Qui ho organitza a gust de tothom?

ACREFA  és una associació integrada per la majoria de formatgers artesans catalans, professionals que utilitzen des de 50 fins a 4.000 litres al dia. Però no només en formen part els formatgers, sinó molts elaboradors làctics que treballen des de la llet pasteuritzada fins als postres làctics. Tots ells estan units per un fet comú: els mètodes de treball que busquen l'excel·lència del producte.

“Amb la qualitat i el sabor autèntic com a premissa, elaborem una àmplia gamma de formatges exclusivament amb llet crua i sencera de vaques alimentades amb herba de prats de muntanya. També fem crema i mantega que emprem en diverses especialitats. Venem a tota Espanya i exportem a diversos països. Tenim una agrobotiga oberta al públic amb una oferta variada de productes artesanals i de qualitat. També oferim visites guiades”, així és com es defineix el Tros de Sort, una formatgeria artesana fundada l'any 1995 a Sort, amb una identitat clarament pirinenca.

L’Ajuntament de Sort dóna suport a la iniciativa ampliant així el ventall d’activitats de divulgació dels productes autòctons, base d’una indústria alimentària local en progrés i complement indispensable d’un turisme de qualitat.

A

També et pot interessar