,
15/08/2018
Crítica cultural
Cap al final, amb Gala i la Flaca
Foto:
Oriol Abulí

Cinquanta Pals de Donés

Era ple. Noa no ho va aconseguir, en Pau sí. Perquè dimarts era més Pau que Jarabe, a Cadaqués. Tot i que també era molt Jarabe pel repàs de repertori d’aquells 50 Palos. A tocar de Sa Conca i a prop del far de Cala Nans (“com a casa”, deia), un artista ja conegudíssim nascut als Pirineus ens va demostrar perquè fa vint anys que canta el depende.

Sense seient com els espectadors vaig recórrer a un escaló que proporcionava unes bones vistes i em donà la companyia d’un senyor gran molt ben acompanyat d’una càmera ben contundent. Passió foto-musical. Els que també seien en una “grada” improvisada eren els de la tribuna, que van arrancar més d’un somriure a Pau Donés, ja que des de l’exterior del recinte tenien una vista prou digna de l’escenari.

El públic va tenir molt a veure en com el concert avançava. La Marta, que li regalà una samarreta i anava amb la seva parella mexicana que va arrancar més d’una broma del cantant; la Gala, aquella nena d’11 anys que està aprenent a tocar el violí que li va firmar en Pau i va poder pujar a l’escenari gairebé tot el concert; la tribuna; i potser d’algun turista dels que inundaven el poble que tantes vegades ha visitat el progenitor de Jarabe de Palo.

El càncer ha quallat entre les files del públic, i no és d’estranyar per la manera de portar-ho i la transparència i vitalitat d’algú que ja començava la seva carrera cantant cançons com Tiempo o El dueño de mi silencio. “Si ets a Cadaqués de vacances amb un tiu i no saps que hi fas, no el deixis després de les vacances. Deixa’l demà i gaudeix sola!” és un exemple del missatge de les intenses intervencions entre temes que feia. Això i haver estat assegut una bona part del concert segur que ajudava.

He de dir que com a fan de Jarabe des d’abans d’afaitar-me, els concerts amb banda completa m’agraden més. Però a Sa Conca en Pau va demostrar molta humanitat, també personalment mentre em firmava el doble vinil vermell, i li va donar una forma molt elegant -genoflexions a la celista- a aquell repertori que mai és suficient. Grita siempre, Pau.

La millor anècdota, però, va ser la prèvia a una cançó escrita després d’una anècdota sexual camuflada en eufemismes esportius, que la Gala era al costat: No te duermas, que no hemos acabado.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Podria definir-me com un vilafantenc inconformista, seriòfil i cinèfil. O dir que em vaig graduar en Turisme i en el Màster en Turisme Cultural a la Universitat de Girona. I afegir-hi la meva passió per la música i fetitxisme dels discos, cosa que em va introduir al món dels blogs i a col·laborar amb mitjans com Surtdecasa. Amb un sentiment animalista i una obsessió per fer conèixer la meva opinió sense mossegar-me massa la llengua, he mirat de voltar pel món, capturar-hi moments, aprendre idiomes i intentar aportar el meu granet de sorra al món dels relats. M'espanta l'avorriment, però valoro tenir temps per combatre'l. I amb això ja em coneixeríeu una mica.

25/05/2024
Free-jazz: Jazz avantguardista originat als anys cinquanta i seixanta del segle XX als Estats Units, que es caracteritza per una manca total o parcial de tonalitat, de seqüència harmònica, d'estructura estròfica i de c
04/05/2024
“Crida als ocells de colors llampants” és com l’Òscar més alt dels Òscars, (poca presentació cal després de més d’una dècada de La Competència), l’Andreu, titula el seu primer espectacle en format monòleg (stand-up).
04/02/2024
Quan no pot anar millor, empitjora. I empitjora quan no pot anar millor.
17/12/2023
Assolint la majoria d’edat des d’aquella maqueta Catalonautes, un 75% d’Els Amics de les Arts arribaven dissabte amb totes les certeses al Teatre Jardí per presentar el sisè disc, Allà on volia.
20/11/2023
La gran banda estrella del gramòfon va tornar a omplir la Bisbal de jazz, funky, soul, rocksteady, ska i música jamaicana amb la contundència habitual.
05/11/2023
FitzRoy, o anomenada també Chaltén, en els llimbs de Xile i Argentina, representa una muntanya particular de 3.400 metres a la Patagònia i és tot un repte per qualsevol que hi vol fer cordada.