Foto: 

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Sant Sadurní ja fa olor de Fires i Festes

La capital del cava celebra del 6 al 9 de setembre la que és, segurament, la festa més destacada del seu calendari, amb la representació ballada del triomf sobre la fil·loxera com a activitat més destacada
Eva López
,
27/08/2018
Fires i festes
Quan la verema comença, el Penedès es transforma. Els tractors imprimeixen un nou ritme a les carreteres, les vinyes s’omplen de veremadors que cullen a mà -com es feia fa segles-, i els cellers bullen d’activitat rebent el raïm que, d’aquí a uns mesos, se servirà a taules d’arreu del món en forma de vi o cava.

Avui, la verema comença d’hora. No hi ha any que superi l’agost. El canvi climàtic l’ha accelerat. Fa només unes dècades, la collita no començava fins al setembre. Sant Sadurní aprofitava el seu inici per organitzar una fira comercial, on els pagesos trobaven tot el necessari per a la verema. Però igual que el pas del temps ha canviat la forma de collir, també ha fet mutar la fira. Ara aquell aparador de maquinària agrícola s’ha convertit en tota una setmana festiva, que els sadurninencs celebren amb més èmfasi que cap altra festa del seu calendari.

Del 6 al 9 de setembre, la capital del cava s’omple d’activitats. Propostes per a grans i petits, en una setmana que per als veïns de la vila marca el final de l’estiu. Potser per això, per la recança del que significa sortir de l’època més calorosa de l’any, Sant Sadurní viu amb una passió especial aquests dies. I això és nota als carrers. Es nota en la gran qualitat de gent que participa de totes les iniciatives, i en la gran implicació d’infants i adults amb les entitats que les organitzen.

Precisament a aquesta tasca que fan les entitats s’ha referit la regidora de Cultura, Montse Medall, per assegurar que les Fires i Festes “estan més vives que mai”. L’augment del pressupost per teixir la programació de la festa –ha passat de 60.000 euros a més de 100.000- és un dels altres factors que fan que a nou dies de la celebració les sensacions siguin “especialment bones”. L’objectiu que s’ha marcat la regidoria per aquest 2018 és el mateix que Medall defensa des de fa temps: crear unes Fires de qualitat, amb activitats per a tots els públics. I sembla que enguany s’ha tornat a aconseguir. Amb més d’un centenar d’activitats, els que es decideixin a visitar les Fires no tindran temps d’avorrir-se.

Però, quines són les activitats que, sí o sí, no us podeu perdre?

El Pregó de Fires
Sens dubte una de les que causarà sensació aquest any serà el pregó de Fires. El tret de sortida de la celebració –que tindrà lloc el 6 de setembre a les 8 del vespre- s'ha encarregat enguany a Josefa Bueno i Joseba Izaguirre, l'alcaldessa de Cañete la Real (Andalusia) i l'alcalde de Zegama (País Basc), respectivament. Ambdós pobles estan agermanats des de fa anys amb Sant Sadurní, i l'Ajuntament aposta aquest any per ampliar els ponts que uneixen les tres viles. Per això, després del pregó ha organitzat una mostra de balls populars de les tres regions, en la que participaran diversos balls de Sant Sadurní, i altres dels pobles convidats. La idea és que a partir de l'any que ve, la mostra s'instauri com una activitat fixa després del pregó.

L'escenari Insomni

Concert d'Ebri Knight l'any passat | FOTO: Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Des de fa anys la regidoria de Cultura treballa perquè els més joves se sentin identificats amb les Fires i Festes, i les visquin amb intensitat. Aquest any, però, ha anat un pas més enllà, creant aquest escenari on es programaran només activitats adaptades als gustos dels adolescents. L'espai s'ubicarà a la plaça Lluís Companys (al Gat Cendrer), i del 7 al 9 de setembre oferirà música fins al voltant de les sis de la matinada. L'activitat més destacada serà la festa d'Adolescents.cat, que comptarà amb els DJ's Roger Carandell i Enric Font, que tindrà lloc el 7 de setembre a partir de la mitjanit. "L'objectiu d'aquesta nova proposta és que els joves s'acostumin a consumir cultura", ha dit la regidora Montse Medall.

Concert d'Obeses
Tot i l'aposta pels joves, l'Ajuntament tampoc ha descuidat enguany les propostes musicals per a la resta de públic. Un dels concerts més destacats de les Fires i Festes d'enguany serà el d'Obeses, que el 9 de setembre a la nit presentarà a l'Escenari Foc (ubicat al parc de la Rambla) el seu darrer treball 'Fill de les estrelles'. El grup d'Arnau Tordera ha destacat els darrers anys per la seva música diferent, amb una dosi d'espectacle elevada, i a Sant Sadurní interpretarà alguns dels temes que els han fet populars com 'Regala petons'. Després del conjunt de Tona actuaran els Séptimo A, amb un projecte trepidant amb el reagge com a eix central.

La Festa de la Fil·loxera

La Fil·loxera gran | FOTO: Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Una novetat important de les Fires i Festes 2018 es presentarà a la Festa de la Fil·loxera, que el 8 de setembre servirà als sadurninencs per tornar a recordar el triomf dels viticultors (representats pels Set Savis de Grècia) sobre la plaga de la Fil·loxera. Sant Sadurní va decidir fa més de tres dècades convertir aquella dura batalla en una festa, i actualment la representació de la "lluita" és l'eix central de la celebració, amb el color groc com a gran protagonista. La plaça de l'Església ha estat tradicionalment l'escenari de l'espectacle, i la gran afluència de públic que es registra cada any ha fet que comenci a quedar petita. Per garantir que tothom pugui veure què passa a la plaça, enguany s'instal·laran dues pantalles gegants que permetran als espectadors seguir còmodament la celebració fins al "triomf final".

Per als que ja hagin vist aquesta representació, no està de més acostar-se a Sant Sadurní per veure la versió que n’han fet els més petits. Es pot veure a la plaça de la vila, també el 8 de setembre, però al matí. I si encara no en teniu prou, de groc, el 7 de setembre la capital del cava reviu l’escampada de la plaga de fil·loxera amb un correfoc plagat de bestioles. Es fa a partir del vespre.

El correfoc dels Diables

Els Diables Se m'n Refum l'any passat | FOTO: Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Si del 6 al 8 de setembre Sant Sadurní es tenyeix literalment de groc, els sadurninencs canvien aquest color pel vermell el 9 de setembre, per seguir el correfoc dels Diables Se m'n Refum. Tot i que la bèstia groga acapara l'atenció de gairebé tothom per Fires, la colla de diables s'ha sabut fer amb un lloc important en el calendari, i el vespre del 9 de setembre és ja tot per a ells. Des de fa anys, els Se m'n Refum conviden altres colles a la seva festa. Enguany, a més de la colla local, al correfoc petaran les de Sant Pere Nord (Terrassa) i els Udols de Foc (Diables de Calella).

Els balls populars

El Ball de Gitanes | FOTO: Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Una de les propostes que els darrers anys ha agafat més embranzida dins el programa de Fires i Festes és la cercavila de balls populars. Fins fa ben poc, Sant Sadurní no comptava amb aquest tipus de folklore, que tot i que havia estat important a la vila, es va anar perdent. Un grup de pares i mares va decidir recuperar-lo, i actualment la vila ja compta amb el Ball de Panderetes, Gitanes i Bastoners que el 9 de setembre al matí recorren els carrers de la capital del cava en cercavila.

I per als que en aquestes sis propostes no hagin trobat cap esquer per visitar Sant Sadurní per Fires i Festes, la regidoria de Cultura ha programat un bon gruix més d’activitats, que faran que no us vulgueu moure de la vila durant uns dies. Consulteu el programa complet!
 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar