Jump to navigation
Aquesta presentació tindrà lloc a la 21a edició de la Fira de l'Oli Verd de Maials, una trobada que s’estendrà durant tot el dia de dissabte 17 i diumenge 18 de novembre al voltant de tot el municipi.La fira, la primera de la temporada sobre aquest element, i organitzada per l'Ajuntament de Maials i la Cooperativa del Camp, un referent en la producció de l'oli, permetrà als amants de l'oli fer un primer tast amb un esmorzar popular amb oli d'oliva verge extra nou que serà, com de forma habitual, a la cooperativa, de les 9 a les 11 h.
A les 10 h, però, i fins a les 20 h, els visitants ja podran accedir al recinte firal, on podran conèixer el centenar d'expositors que hi prendran part, anar a les diferents xerrades, tallers i degustacions que s'hi faran al llarg del dia i, sobretot, comprar tants litres d'oli com desitgin.
La fira també ha preparat per als més menuts activitats infantils, que els mantindran entretinguts matí i tarda, i durant els dos dies, a partir de les 11 i les 17 h, amb un taller d'elaboracions amb arenes de colors al Taller d'Arena, un taller de terrisseria a l'expositor Terrisseria Ventura i un taller de construcció de pedra seca al mateix expositor. Uns tallers creatius que demostren que oci, tradició i aprenentatge dels trets i els sabers del territori són perfectament compatibles.
Els adults també podran conèixer els distintius de la regió d'altres formes, tan prometedores com a través d’un taller de maridatge de licors i productes del territori, que tindrà lloc dissabte a les 12 h a càrrec d'Elixirs de Ponent a la sala de conferències de la fira.
Un cop passat l'equador del dia, a les 16 h, les locals Mercè Quer i Maria Carme Font oferiran la tradicional visita guiada per la Vilaclosa.I és que, a la Fira de l'Oli de Maials, mostra del potencial del territori i de les sinergies entre productors i creatius de la zona, hi ha molt més que oli. Per això, no hi faltaran les cerveseries Matoll i melmelades Cal Senzill, que convidaran, a les 17 h, a una degustació gastronòmica a la sala de conferències de la fira.
L'oli és deliciós, però res que puguem menjar de forma segura i nutritiva hauria d'acabar a la brossa. Amb la interacció que permeten els tallers amb el públic, la fira també vol conscienciar sobre el malbaratament alimentari, per fer valorar, en definitiva, tots i cadascun dels aliments. Aquest taller tindrà lloc durant tota la tarda, de les 17 a les 20 h a l'expositor.
Els més atrevits, per altra banda, podran guanyar un premi al paladar més fi, amb el Primer torneig Paladar d'Or Baró de Maials, que consisteix a mostrar les qualitats gustatives i sensorials i identificar quines elaboracions de la Xef Montse Freixa han estat cuinades amb Oli d'Oliva Verge Extra Baró de Maials.
Un cop es doni per finalitzada la jornada a les 20h, quan el recinte firal tanqui les portes fins l'endemà, l'aclamada obra El Mètode Grönholm de Jordi Galceran, interpretat per la companyia 5 Erres Teatre de Torrefarrera, es presentarà com una alternativa ideal per aquells que encara no vulguin anar a casa. L'obra es representarà a les 22 h a la Societat.
I si el dissabte ja es presenta com una jornada carregada d'atractives iniciatives i activitats, el segon dia de la fira, el diumenge 18 de novembre, promet un intensíssim programa ple de jornades, més presentacions i activitats que acabaran d'arrodonir la cita i convertir-nos en uns experts de l’oli.
Per qui no hagi pogut gaudir del primer o, fins i tot, per qui vulgui repetir, aquesta segona jornada s'encetarà amb el mateix esmorzar popular de 9 h a 11 h a la cooperativa. Per altra banda, un cop la fira obri les seves portes a les 10 h, seguiran els tallers infantils i, a més, a les 10 h, es posarà en marxa un "Carrussel de cavalls" a la Bassa Bona, a càrrec del Club Penja Despenja.
A la mateixa hora, a les 10 h, tindrà lloc la primera de les jornades tècniques. 'Què és el te de compost i el compost biològicament actiu' permetrà conèixer, de la mà d'Albert Lacunza, tècnic de l'ADV de fruita del Baix Llobregat i Cofundador de Transition Soils, quins extractes i tècniques innovadores són les més beneficioses per les plantes. La segona jornada tindrà lloc a les 11 hores, amb el tast guiat a càrrec de Pilar Pardell Pons, membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, 'Gastronomia i tast d'oli d'oliva verge extra'.
La visita guiada per al Vilaclosa tindrà una segona edició el mateix diumenge a les 12 h, mentre que a la mateixa hora, es donarà el tret de sortida a la 10ª edició dels Camins de l'Or Líquid, el projecte que ens acosta al patrimoni oleícola del territori a través d'una ruta pels pobles productors d'oli de la comarca i diversitat de propostes turístiques i culturals. La presentació comptarà amb la presència de Jordi Guillem, el cuiner del restaurant Lo Mam de Segur de Calafell, que serà investit amic de l'oli 2018 pel seu reconegut prestigi i trajectòria en el món culinari.
I com era d'esperar, el vi, producte arrelat també a la terra, no faltarà tampoc a la fira. A les 12.30 h, el Celler Matallonga de Fulleda mostrarà les possibilitats d'unir aquestes dues delícies, vi i oli, amb un taller de degustació.
A la tarda, a les 17 h, i seguint amb la voluntat de la fira de conscienciar els visitants i consumidors de la importància del concepte de sostenibilitat, molt vinculat al món del consum i l'alimentació, organitzarà un taller de reciclatge i recollida selectiva a càrrec d'Ecostudi S.L.
A les 18 h, cerveses artesanes i productes del territori tornaran a tenir presència a la fira amb un taller de maridatge a càrrec de Daniel Montalà de Grans Records.
I amb el lliurament d'obsequis als expositors, la fira posarà el punt i final a la seva 21a edició, tot havent demostrat, un any més, com d'afortunats som de tenir a l'abast un bé tan preuat i tan inassequible per algunes regions del món com ho és l'oli d'oliva, patrimoni històric, cultural i deliciós de les nostres terres.
Amants de l'oli i gent del territori en general: aquesta trobada és ben vostra!
Programa de la fira