Per viure el cementiri no cal morir-se

Foto: 

Cedida
Imatge d'un 'A tres bandes' de l'Eva

En Veu Alta, escampall de paraules nues

Amb més d’una cinquantena d’espectacles que arribaran a prop de vint municipis, la 15a edició del Festival Eva posa en valor el territori penedesenc
Goretti Martínez
,
27/05/2019
Espectacles
Del 31 de maig al 9 de juny, el festival En Veu Alta portarà a divuit municipis de l’Alt i el Baix Penedès cinquanta-cinc espectacles basats en la paraula dita i la tradició oral. L’Eva torna a reunir propostes narratives, teatrals, musicals i, sobretot, vivencials i les escampa arreu del Penedès. Els espais Eva seran castells, places, jardins, cases particulars, cellers, biblioteques, safareigs i, com ja és habitual, un cementiri. En aquests indrets comprovarem el poder de la paraula i de com és dita sense necessitar per res grans desplegaments tècnics artificials. Les paraules nues, col·locades una rere l’altra i dites en veu alta per transmetre allò que ens farà pensar, que ens emocionarà, que ens farà volar la imaginació, que ens desconcertarà, que ens farà riure o plorar. Allò que ens endurem, un cop més amb nosaltres, del festival Eva.

La paraula i allà on és dita
Recórrer el Penedès a través de la paraula: aquest és el lema de l’Eva en la seva quinzena edició. El festival s’escampa pel territori de l’Alt i el Baix Penedès i es nodreix del patrimoni local per posar-lo en valor. L’Eva ens descobrirà històries, sí. Però també ens descobrirà indrets que tenim ben a prop des d’una perspectiva completament diferent. Redescobrirem Sant Sadurní d’Anoia, Sant Quintí de Mediona, Avinyonet del Penedès, Olèrdola, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Torrelles de Foix, Vilafranca del Penedès, Torrelavit, Gelida, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, El Pla del Penedès, La Bisbal del Penedès, El Vendrell, Llorenç del Penedès, Calafell i Santa Oliva a través de la singularitat dels espais Eva. El cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, amb el ja tradicional ‘Per viure el cementiri no cal morir-se’, que torna a ser un dels imprescindibles de l’Eva, forma part d’aquests indrets redescoberts. I, en aquest sentit, també resulta imprescindible la proposta itinerant ‘A tres bandes’, enguany amb José Manuel Garzón, Carolina Rueda i Enric Llort, que ens durà per diferents espais de la Capital del Cava.


Carolina Rueda

La directora del festival, Jordina Biosca, ho explica així de bonic al pròleg del programa de l’Eva 2019: “El territori Penedès ens ha acollit durant aquest temps i ens ha mostrat racons insòlits, amagats, bellíssims o fins i tot prohibits. Estem orgullosos de poder-hi posar els peus i poder-hi portar actuacions que ens obrin les cases, i que puguem pujar a terrats i campanars, o entrar a patis o cellers, de veure i beure de les fonts que ens envolten i passejar entre vinyes o anar a visitar ermites o caminar per senderes o jeure a les places o, o, o.... El territori ens ha fet d’eix transversal durant tot aquest temps i ha jugat amb la mobilitat de tots els qui ens heu fet costat. Volem, enguany, retre homenatge a aquesta terra que ens acull i que no es cansa de mostrar-nos les seves delícies i possibilitats”.

La paraula i nosaltres
Nosaltres sempre hi som, a l’Eva. Perquè sense “nosaltres”, qui escolta, l’Eva no tindria sentit. Però hi ha algunes propostes on som encara més imprescindibles. Aquest any l’Eva ens proposa fer una becaina a la plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia per explicar-nos “històries a cau d’orella”. ‘Llits a la plaça’ és una de les novetats del festival i hi haurà diverses sessions al llarg de l’Eva. Les que siguin a la nit són només per a adults, però també n’hi ha en horari “infantil” pel públic familiar.


L'EVA 354 a una residència

D’altra banda, com sabeu, des del 2014, el projecte EVA354 llegeix pel Penedès en format de voluntariat lector cultural i entra a residències, domicilis particulars, casals d’avis, biblioteques, caminades populars i actes i accions ben variades per apropar les lectures, la veu, la literatura i la paraula dita a totes aquelles orelles àvides d’escoltar i gaudir amb els textos que els voluntaris, setmana rere setmana, es van preparant durant tot l’any. Dins de l’Eva, però, tot es condensa i en deu dies hi haurà espais oberts de lectura, en total tretze, on tothom és ben rebut: tant si voleu només escoltar com si us animeu a llegir. El lema és molt clar: llegir per aprendre i llegir per entendre la vida.

La paraula i els narradors
A qui no li agrada que li expliquin una bona història? I aquella sensació tan meravellosa de... “on anirà a parar”? Els narradors són autèntics professionals a l’hora de captar la nostra atenció i embolcallar-nos amb les seves històries. I a l’Eva n’hi ha una pila! A vegades es duran a les profunditats, com el ‘Pregó’ inaugural de Jordina Biosca, d’altres ens portaran a visitar cultures on tot el que passa és conte, com faran l’Agnès Agbotom i el Musbaba Traoré a ‘Adjru uai.... o quan els contes passen!’, a revisar el nostre propi passat, com les ‘Memòries líquides’ de la Rosa Vendrell, o a viatjar a través de mites i cultures, com farà la Mònica Torra amb els seus ‘Contes pel Guerau’.


Mònica Torra

També ens faran riure sense parar com de ben segur aconseguiran el Carles Cano i el Llorenç Giménez amb ‘Ara tu ara jo. Per no parar de riure’ i reflexionar profundament sobre la naturalesa humana i els seus límits amb propostes com ‘Nacidos culpables’, sobre la culpa que arrosseguen descendents de membres de les SS nazis, un espectacle protagonitzat pel grandíssim José Manuel Garzón.
Juanan Rodríguez amb ‘Del Far West, yo me quedo con los indios’, Carolina Rueda i les històries íntimes de ‘El juego de las sombras’, Robert Long i ‘El Mag del desert’ que és Milton Erickson i la incombustible i divertida Sandra Rossi amb ‘Las travesura de Eros’ són altres de les nombroses propostes de l’Eva per deixar-nos portar per les paraules i allò que ens suggereixen.

La paraula i la música
La música és una magnífica companyia per la paraula i l’Eva no ha restat mai indiferent a aquest simbiosi. Però potser en aquesta edició, més que mai, la música és una protagonista indiscutible. Les propostes són moltes i aquí n’enumerem algunes. La POP, Petita Orquestra Peiotaire, a ‘Els Garcia & Cia. La família s’amplia’, revisitarà i actualitzarà peces del cançoner popular “galacticovalencià” barrejades amb les tonades més jogasseres de la banda de la Valldigna en un espectacle per a tots els públics, amb clara vocació interactiva i posada en escena teatral. The Hanfris Quartet ens oferirà les seves versions de cançons de rock & roll, estàndards del jazz, swing, musicals, punk, clàssica, bandes sonores de pel·lícules, versions de temes en català i peces pròpies de l’estil barbershop que tant dominen.


Miquel Ukecontes

Miquel Ukecontes, amb l’acompanyament d’insòlits instruments musicals i elements sonors, ens farà escoltar divertides històries de músics enamorats, reis reconvertits en crítics musicals, cantants vanitosos i altres curiosos personatges que, amb la música, faran el món una mica més allegretto. Jaume Arnella i Ramon Solsona cantaran ‘Versos i cançons per fotre el camp” amb una mala llet molt divertida. I Roger Mas cantarà i recitarà amb aquella veu tan col·losal que té un recull de les seves cançons més emblemàtiques junt amb poemes cantats o bé recitats, inclosos al seu últim disc, ‘Parnàs’, i d’autors com Jacint Verdaguer, Goethe, Torquato Tasso i Amadeu Vidal i Bonafont, entre d’altres.

La paraula i el teatre
L’Eva dona tota la importància a la paraula, al contingut, a com és dita, sense necessitat d’artificis ni grans elements tècnics. En aquest context, el programa conté propostes de caire, diguem-ne, més “teatral” que són imprescindibles. Els actors penedesencs Mia Esteve i Rubén Ametllé duran a l’Eva les ‘Constel·lacions’ de Nick Payne, una peça sobre la potència il·limitada de les primeres vegades, sobre l’amistat i el lliure albir, sobre la teoria quàntica dels universos múltiples, l’amor i la mel. Una altra parella de luxe, Quimet Pla i Núria Solina, ens oferiran ‘Absenta’, espectacle vol ser un homenatge a tots els poetes i artistes del sector “negre” i anarquista del Modernisme català.


Maria Casella i Guillem Rodríguez a 'Johnny & Vienna'

I Maria Casellas i Guillem Rodríguez (va de parelles, la cosa), ens convidaran a un cabaret poètic i evocador del Far West a ‘Johnny & Vienna’, sota la direcció de Llàtzer Garcia. Pel públic familiar, Marc Parrot i Eva Armisén, ell tot cantant i ella tot pintant, ens ensenyaran tot el que es pot fer amb un paper a ‘Tinc un paper’. D’altra banda, la Cia Va Com Va Teatre ens portarà a les nostres arrels a través de converses amb les “ueles”.

La paraula i les entranyes
Les entranyes de l’Eva tornen una edició més per dur-nos al fons d’històries reals com la vida mateixa. Aquest cop, Quim Arrufat parlarà de ‘L’Ajuntament i el Parlament més enllà dels informatius’ i aprofundirà sobre les negociacions, els relats i les maniobres dins les institucions polítiques. I Amin Sheikh ens explicarà les seves vivències sent un nen del carrer a Bombai.


Amin Sheikh

Resulta molt difícil resumir el programa de l’Eva, tot i que sigui en unes mínimes pinzellades. Per això us recomanem fer una bona ullada al programa complet del festival, on hi ha tots els detalls de cada espectacle i proposta.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar