Foto: 

CEDIDA

Els 10 batecs del Festival EVA Penedès

Narració i tradició oral per emocionar, del 2 a l’11 de juny, en 14 municipis de l’Alt i Baix Penedès
Gemma Urgell
,
02/06/2017
Espectacles
La poma s’ha convertit en la icona de l’EVA, el Festival en Veu Alta, que torna al Penedès en la seva 13a edició. Una poma, que en els cartells d’enguany, amaga un cor. Tota una carta de d’intencions: l’EVA vol emocionar, sorprendre a través de les paraules dites en veu alta. I de segur que ho aconseguirà perquè arriba carregat de grans propostes de la mà de narradors, actors, cantants, escriptors i xerraires. Un cor, el de l’EVA, que batega intensament.

Seguint les seves pulsacions, destaquem deu batecs de l’EVA que no us podeu perdre:

Batec 1. Ballar folk i endinsar-se a Occitània amb Mirabèl
El Festival vol acostar-nos la cultura occitana, propera tan territorial com lingüísticament al nostre territori i ho fa amb un espectacle inaugural que promet: un ball folk que serà un viatge instantani cap a una bona festa en un indret qualsevol d’Occitània. I, si no ets gaire ballador, de segur que Mirabèl suposarà una descoberta ben agradable i interessant, si prefereixes mirar-t’ho des d’una cadira.
Divendres 2 de juny, 21h. Plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia

Batec 2. Esborronar-se amb la música de Maria Arnal i Marcel Bagés

Són la revelació de l’any. El seu darrer disc ‘45 cerebros y 1 corazón’ amb les cançons ‘Desmemoria’, ‘Tú que vienes a rondarme’ o l’adaptació del poema de Joan Brossa ‘La gent no s’adona del poder que té’ són només una mostra de la contemporaneïtat de la música tradicional i seva grandesa. Seran a l’EVA Penedès en dos concerts, dos directes que ens faran escruixir gràcies a la grandesa d’aquests joves artistes.
Diumenge 4 de juny, 21h. Capella de l’Índex de Sant Sadurní d’Anoia
Dissabte 10 de juny, 21h. Davant l’Ermita de Sant Joan de Lledó. Sant Martí Sarroca

Batec 3. Reflexionar sobre la identitat col·lectiva amb ‘Acorar’ de Toni Gomila
L’actor i dramaturg menorquí Toni Gomila torna al Festival EVA amb ‘Acorar’, una obra que des del 2011 és present en moltes sales del nostre país. Una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre allò que ens defineix i fa que (encara) existeixi la nostra comunitat. Com va dir Gomila en una recent entrevista a Tria33, “per sobreviure a la despersonalització hem de reviure el nostre llegat cultural”.
Dissabte 10 de juny, 23h. Casal dels Marquesos de Lio. Sant Pere de Riudebitlles

Batec 4. Redescobrir l’escriptor i comunicador Màrius Serra en un espectacle infantil

Màrius Serra repeteix a l’EVA i, com va dir a la roda de premsa de presentació, “valoro del Festival la seva voluntat de posar la paraula en primer pla, sense artificis”. Enguany portarà un espectacle familiar que ha nascut gràcies a la lògica infantil que ha descobert arrel de la seva secció de Catalunya Ràdio, Enigmàrius. “Voldria mostrar com el llenguatge pot ser intergeneracional i revindicar-lo com a font de plaer”.
Diumenge 11 de juny, 12h. Centre de Dinamització Turística. Avinyonet del Penedès

Batec 5. Passar de la paraula escrita a la paraula oral
Recollint també paraules de Màrius Serra, “la paraula escrita té un prestigi social, però l’oral navega en mar diversos; molts escriptors ens hauríem de plantejar l’oralitat d’allò que escrivim”. I aquesta edició de l’EVA té aquesta intenció. Podrem escoltar alguns dels contes del ‘Cafè de la Granota’ de Jesús Moncada amb la Cia Mea Culpa; un assaig literari de Virginia Wolf amb l’actriu Núria de Calella, un original espectacle que parteix d’’Alícia al País de les Meravelles’ de Lewis Carrol amb l’artista Teresa Sanchez-Roca o l’espectacle de cloenda, amb Oscar Intente que mesclarà una quinzena de textos breus de poesia, prosa i teatre amb l’’Aula Brecht’.

Batec 6. Veure com els infants estimen l’EVA

És quan som infants quan estem més avesats a escoltar històries, contes i narracions. És llavors quan valorem l’oralitat i la seva virginitat, quan som més lliures per imaginar, quan no necessitem d’artificis. I l’EVA té una especial sensibilitat per aquest públic i això es demostra en un programa amb deu espectacles familiars, gairebé un cada dia. A destacar l’aposta que ha fet Sant Sadurní en programar un espectacle familiar cada tarda, de dilluns 5 a dijous 8 de juny.  

Batec 7. Motivar-se amb el voluntariat que alça la veu
L’EVA354 és el voluntariat lector cultural que des del 2014 llegeix en domicilis particulars, casals d’avis, escoles, per apropar les lectures, la veu i la paraula dita. El Festival EVA oferirà diferents espais oberts de lectura per tot aquell que hi vulgui participar i en espais especials: en residències d’avis, hospitals, escoles o biblioteques i amb col·lectius com els usuaris de Nou Verd o Mas Albornà.

Batec 8. Inspirar-se en espais singulars
Un dels trets distintius de l’EVA és portar espectacles en espais singulars i poc habituals, des de places i carrers fins a inrets com el Cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, on es representaran diferents espectacles en diferents espais el mateix dia (dissabte 3 de juny, a les 22h), o una sortida a peu fins a Can Mas de la Riera, a Sant Sadurní, o, fins i tot, en safarejos.  

Batec 9. Descobrir l’obra de Mercè Gost, referent internacional del teatre d’ombres

‘Gost, la Mercè’ és una obra creada de manera col·lectiva per Sylvia Kuchinow, Anna Subirana i Jordina Biosca, un homenatge a l’artista de Sant Sadurní d’Anoia, que va morir fa dos anys, que pretén evocar la seva mirada, l’ànima, la creativitat i el seu entusiasme amb tècniques i materials recuperats de La Cònica, la companyia de Mercè Gost.
Divendres 9 de juny, 19:30h, 20:30 i 21:30h. Claustre de Sant Francesc. Vilafranca del Penedès

Batec 10. Repetir l’EVA, però al Priorat
44 espectacles en 10 dies són impossibles de seguir. Per això ens agrada que, els espectacles que ens hagin quedat per veure o allò que vulguem reveure torni a escena al cap de pocs dies. Concretament a Pradell de la Teixeta, al Priorat, del 30 de juny al 2 de juliol, un cap de setmana condensat amb algunes propostes coincidents i d’altres de noves.

Que no pari de bategar, l’EVA!

Més informació: 

Web del Festival En Veu Alta
Sortegem un lot de productes culturals gentilesa del Festival EVA. Per participar-hi, clica aquí. 

A

També et pot interessar